thai-gov- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog Dzheyson Park Sat, 23 Jun 2018 07:58:49 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 http://thai-gov.info/blog/wp-content/plugins/squirrly-seo/view/css/feed.css Kako sem skočil v Mitovški slap / Mitušk slap, Trbovlje / 9 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/23/kako-sem-skocil-v-mitovski-slap-mitusk-slap-trbovlje-9-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/23/kako-sem-skocil-v-mitovski-slap-mitusk-slap-trbovlje-9-stopinj/#respond Sat, 23 Jun 2018 07:53:22 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376207 Vsakič, ko sem se peljal iz Zagorja proti Trbovljam za Savo, sem opazil malce pred Trbovljami slap. Blizu ribarnice, za vse tiste, ki poznate Zasavje. Vendar nisem bil nikoli tam. Pred parimi dnevi pa sem zasledil, da se je par “trboucu” namočilo vanj in izvedel sem, da je to Mitovški slap / Mitušk slap po …]]>

Vsakič, ko sem se peljal iz Zagorja proti Trbovljam za Savo, sem opazil malce pred Trbovljami slap. Blizu ribarnice, za vse tiste, ki poznate Zasavje. Vendar nisem bil nikoli tam. Pred parimi dnevi pa sem zasledil, da se je par “trboucu” namočilo vanj in izvedel sem, da je to Mitovški slap / Mitušk slap po domače.

Potok Mitovščica, ki teče v bližini domačije Mitovšek je krivec za Mitovške slapove. Kljub temu, da ima kratek površinski tok, pa je slap lep – višine 9 metrov. No, jaz sem se odločil, da najdem “svojega”, malce manjšega, ki je malce višje v gozdu.

Pogled na slap, predvsem pa na okolico je kot iz kakšnega filma in je precej pravljični. Škoda, ker je višina vode zgolj okoli pol metra (v tem tolmunu, kjer nisem toliko skočil, kot sem se namočil), pa vendar mi je vseeno uspelo. Temperatura vode? Okoli 9 stopinj bi jaz rekel – in ker mi ni uspelo prvič posneti, sem moral ponoviti vajo. In še enkrat, ker je svetloba precej čudna.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/23/kako-sem-skocil-v-mitovski-slap-mitusk-slap-trbovlje-9-stopinj/feed/ 0
Kanada kot druga država na svetu legalizirala marihuano / Slovenija za leseno žlico sto let- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/21/kanada-kot-druga-drzava-na-svetu-legalizirala-marihuano-slovenija-za-leseno-zlico-sto-let/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/21/kanada-kot-druga-drzava-na-svetu-legalizirala-marihuano-slovenija-za-leseno-zlico-sto-let/#comments Thu, 21 Jun 2018 09:22:50 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376205 Leta 2013 je uporabo marihuane legaliziral Urugvaj, pred par dnevi pa so se za taisto odločili tudi v zgornjem domu kanadskega parlamenta. Čakajo še odobritev generalne guvernerke Julie Payette, kar pa je zgolj formalnost. In potem bo Kanada druga na država na svetu, kjer bo marihuana legalizirana. Tudi v Italiji razmišljajo o legalizaciji marihuane / …]]>

Leta 2013 je uporabo marihuane legaliziral Urugvaj, pred par dnevi pa so se za taisto odločili tudi v zgornjem domu kanadskega parlamenta. Čakajo še odobritev generalne guvernerke Julie Payette, kar pa je zgolj formalnost. In potem bo Kanada druga na država na svetu, kjer bo marihuana legalizirana.

Kaj to pomeni za Kanado? Trg je ocenjen na 4,5 milijarde dolarjev. Kar pomeni, da bo precej zajeten delež tega denarja dobila država preko davkov. Namesto črnega trga bo pač funkcioniral legalen trg, kjer bo vsak starejši od 18 let, v nekaterih delih od 19 let lahko imel pri sebi največ 30 gramov marihuane, ki jo bo po ceni 10 kanadskih dolarjev za gram, lahko kupil v za to namenjenih prodajalanh

Volk sit, koza cela. Seveda bomo v Sloveniji sto let za leseno žlico. Namesto, da bi skočili na vlak (avtobus!!!) in bi imeli korist od tega – tako država od pobranih davkov, kot kmetje od večjega hektarskega donos, do konzumentov, ki bi lahko legalno kupovali marihuano, se pri nas o teh stvareh nihče ne upa udariti po mizi in narediti korak v smer legalizacije.

Pri nas moramo biti bolj papeški od papeža in ko bo odpeljal zadnji vlak, bo Slovenija še vedno stala na peronu in čakala. Tega smo že navajeni in problem je, da je treba v nekem trenutku presegati gordijski vozel in storiti nekaj.

Bo kdaj kakšna vlada imela toliko jajc, da se bo lotila tega? Ali pa nas bodo še vedno strašili s tem, kaj vse povzroča marihuana? Ne vem, ampak vse bolj se mi zdi, da ni interesa za legalizacijo, ker so zadaj večji interesi in večje interesne skupine.

Ljudje, ki kadijo marihuano ne ubijajo v podhodih, niti ne ropajo bank in pošt, ko skadijo en špinel! Ravno nasprotno, takšni ljudje so precej bolj umirjeni kot pa horde nogometnih navijačev, ki spijejo liter, ali dva, pa še malce žganice povrhu, da so bolj pogumni. Za njimi ostajajo opustošenja!

  • Zanima me statistično, koliko avtomobilskih nesreč se zgodi pod vplivom marihuane in koliko pod vplivom alkohola?
  • Koliko ljudi je že umrlo od predoziranja marihuane in koliko od predoziranja alkohola?

Mogoče pa je čas, da skadimo v Sloveniji en “džoint” miru in naredimo skupaj kaj boljšega za našo lepo deželo, ki pa gre vsak dan bolj v kurac. Legalizacija marihuane bi bila definitivno zanimiva pot rešitve, predvsem pa bi prinesla precej reda na našo sceno, da o sami industriji, ki bi prinesla precej novih delovnih mest, niti ne razmišljam. Win-win situacija!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/21/kanada-kot-druga-drzava-na-svetu-legalizirala-marihuano-slovenija-za-leseno-zlico-sto-let/feed/ 1
Tema šank debat niso več bitkojni in kriptovalute- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/21/tema-sank-debat-niso-vec-bitkojni-in-kriptovalute/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/21/tema-sank-debat-niso-vec-bitkojni-in-kriptovalute/#respond Thu, 21 Jun 2018 06:17:13 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376204 Lansko leto, konec poletja, je Slovenijo zajela kriptomrzlica. Cene bitkojnov in ostalih kriptovalut so se dvigovale v nebo in ljudje so skakali na ladjo. Nekateri zelo uspešno, drugi s strahom in brez znanja, predvsem pa je večina njih verjela, da se da na lahek način zelo obogateti. Nekaterim je tudi uspelo in se sedaj to …]]>

Lansko leto, konec poletja, je Slovenijo zajela kriptomrzlica. Cene bitkojnov in ostalih kriptovalut so se dvigovale v nebo in ljudje so skakali na ladjo. Nekateri zelo uspešno, drugi s strahom in brez znanja, predvsem pa je večina njih verjela, da se da na lahek način zelo obogateti. Nekaterim je tudi uspelo in se sedaj to tudi vidi na voznem parku, ki je v Ljubljani.

To je bilo obdobje, ko se je celoten svet v Sloveniji vrtel okoli bitkojnov in kriptovalut. V bistvu je bila vsaka šank debata namenjena tej temi in eden je bil bolj pameten od drugega. Poznam zgodbe, ko so ljudje najemali kredite in investirali v kriptovalute, ker so nekje na spletu prebrali, da to pa bo prineslo donose …

Bilo je obdobje, ko so le redki opozarjali, da je kljub vsej evforiji potrebno biti previden pri investicijah v dokaj nepoznano “materijo”, predvsem pa, da je smiselno investirati v kriptovalute samo tisti denar, ki ga lahko vržete skozi okno. Vendar so bili takšni redki, več pa jih je bilo špekulantov, ki so si obetali mastne dobičke.

Potem se je zgodil december in januar. Cene so začele padati. Psihološki moment, ko človek upa, da se bo cena dvignila in da se bo vse, kar je izgubil v kratkem času zopet dvignilo. Posledično s padanjem cen pa se je zgodil še en moment. Šank debate so se vrnile nazaj v stare tirnice, predvsem pa je bila tema pogovora nekaj povsem drugega, kot pa še pred par tedni.

Tisti, ki so vzeli kredit in investirali v kriptovalute so prestrašno opazovali borze in padanje cen. Stari, prekaljeni mački pa so kupovali poceni kriptovalute. Namreč logika vsakega začetnika je, da kupuje ko se cena dviga. Ja, ker nas žene pohlep. Ker ko nekaj raste je potrebno “zabiti denar” in na lahek način obogateti. Pa vendar … Nekateri so imeli tudi to srečo, ker so vstopili pravi čas. Ostali pa so namesto donosov dobili precej glavobola, ko je njihovih vloženih 5000 evrov naenkrat bilo vrednih samo še 2500. Ali “hodlati” (obdržati in upati na boljše čase) prodati – to je bilo verjetno v večini primerov vprašanje. In če si pustil, da je padla vrednost za polovico, potem se jih je veliko odločilo, da bodo poskusili. In pustili. Cene so se dvigovale in padale in dvigovale in padale in namesto 5000 evrov je bilo “premoženje” vredno samo še 2000 evrov. Marsikdo je prodal in pogoltnil izgubo, predvsem pa se je začel zavedati, da ni vedno vse zlato, kar se sveti.

Če boste v sedanjosti poslušali debate v lokalih, potem boste ugotovili, da se nihče več ne pogovarja o kriptovalutah. Da se je svet spet vrnil v stare tirnice in da se ljudje spet pogovarjajo o tem, kaj je kdo objavil na facebooku in kje se dobi poceni pivo.

Tisti, ki so izgubili denar (in takšnih ni malo) so tiho. Tisti, ki so zaslužili, pa so tudi tiho. Razen nekaterih, ki morajo pokazati navzven, da so potegnili lepe vsote.

Tudi pogled na ICO projekte v katere se je lansko leto veliko investiralo je podobno klavrn. Cene žetonov so krepko padle, večin ICO projektov še ni naredila skoraj nič od tega, kar so v “white paperjih” obljubljali, predvsem pa so manjši investitorji ugotovili, da so največ od vsega tega imeli lastniki ICO projektov, ki so si krepko omastili brke in še pravi čas spremenili kriptovalute v “FIAT” valute.

Zanima me, kaj bi se zgodilo, če bi se sedajle zopet nenormalno začele dvigati cene kriptovalut? Bi Slovenci še enkrat skočili? Ker “lahek” denar. Ker pohlep. Ja, verjetno bi. Vseeno smo samo ljudje, ki tudi tehnologijo uničimo zaradi pohlepa – in bolj kot to, da se da dobro služiti s kriptovalutami je bila ideja povsem drugje. V tehnologiji. In tega nimajo v mislih tisti, ki se jim gre zgolj in samo za dobiček.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/21/tema-sank-debat-niso-vec-bitkojni-in-kriptovalute/feed/ 0
Imate doma orožje za klanje? Preverite, kaj sodi v to kategorijo …- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/20/imate-doma-orozje-za-klanje-preverite-kaj-sodi-v-to-kategorijo/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/20/imate-doma-orozje-za-klanje-preverite-kaj-sodi-v-to-kategorijo/#respond Wed, 20 Jun 2018 04:54:10 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376201 Včeraj je Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik Demokracije, objavil tvit, ki je požel precej smeha. Kot je v navadi za njihov medij je bil že naslov zavajajoč: Srhljivo! Policija v preiskavah hiš, ki so jih ilegalno zasedli migranti, našla orožje za klanje! Ko desničarji vpijejo svoboda govora.. V Jugoslaviji smo se bali zunanjega sovražnika …]]>

Včeraj je Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik Demokracije, objavil tvit, ki je požel precej smeha. Kot je v navadi za njihov medij je bil že naslov zavajajoč: Srhljivo! Policija v preiskavah hiš, ki so jih ilegalno zasedli migranti, našla orožje za klanje!

Da. Prav ste prebrali. Migranti imajo s seboj orožje za klanje. No, da bo vsa stvar malce bolj jasna, pa o tem priča prvi stavek “teksta, ki si zasluži Pulitzerja”: Policija je v hišah, ki so jih v Bihaču nezakonito naselili ilegalni migranti, našla 36 nožev, skalpele, palice in krampe.

No, na slikah, ki jih je na tviterju objavil Jože Biščak so kuhinjski noži, noži za sir, škarje, izvijač, kladivo, par jedilnih nožev … Ja, to je orožje za klanje.

Definitivno vam priporočam, če kaj takšnega najdete doma, da se čim prej odpravite na policijsko postajo in orožje za klanje oddate njim – in se pri tem predate, ker ste imeli doma te stvari, ki jih očitno migranti v hišah ne bi smeli imeti. Očitno za njih veljajo povsem drugačni standardi in verjetno bi si s kamnom morali mazati marmelado na kruh in le tega trgati – ampak ti šment, tudi kamen je lahko orožje za ubijanje.

Jaz sem preveril situacijo doma in odkril, da imam precej orožja za klanje. Danes bom storil državljansko dolžnost in vse skupaj predal policiji. Ker ne bi bil rad v situaciji, ko odkrijejo arzenal WMDja pri meni doma.

Še par odzivov na tviterju …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/20/imate-doma-orozje-za-klanje-preverite-kaj-sodi-v-to-kategorijo/feed/ 0
Kako sem skočil v potok Otavščica / soteska Pekel / 10 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/19/kako-sem-skocil-v-potok-otavscica-soteska-pekel-10-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/19/kako-sem-skocil-v-potok-otavscica-soteska-pekel-10-stopinj/#respond Tue, 19 Jun 2018 05:51:55 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376200 Soteska Pekel pri Borovnici je idealno mesto za pobeg pred poletno vročino v Ljubljani. Tako, kot Iški vintgar je poleti precej bolj oblegana, kot v teh dneh. Dobra stvar pekla je potok Borovniščica in šest slapov, do katerih je potrebno kar dobro “zagristi” v kolena. Vendar je vredno! Kako sem skočil v reko Iško / …]]>

Soteska Pekel pri Borovnici je idealno mesto za pobeg pred poletno vročino v Ljubljani. Tako, kot Iški vintgar je poleti precej bolj oblegana, kot v teh dneh. Dobra stvar pekla je potok Borovniščica in šest slapov, do katerih je potrebno kar dobro “zagristi” v kolena. Vendar je vredno!

Z avtom se čez Borovnico pripeljete do izhodišča, gostilne Pekel. Za pot po soteski odsvetujem natikače, ali podobne zadeve, saj gre pot po gozdu, predvsem po skalah – na nekaterih odsekih je urejena ograja in stopnice. Ni ravno za tiste, ki imajo težavo z višino.

Krivec za sotesko Pekel je potok Otavščica. In v soteski Pekel najdete 6 slapov. Jaz sem se odločil, da skočim v slap številka 2. Kljub temu, da je precej malo prostora in je voda nizka, mi je uspelo. Voda ima okoli 10 stopinj, pa vendar je bila to precej prijetna ohladitev. Naslednjič se povzpnem še na ostale slapove in preizkusim, kje vse se da še skočiti v potok Otavščico.

p.s.: ne počnite tega, če niste prepričani v globino vode, predvsem pa v svoje sposobnosti.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/19/kako-sem-skocil-v-potok-otavscica-soteska-pekel-10-stopinj/feed/ 0
Matej Lahovnik / kljub temu, da me ne pozna, ve o meni vse, tudi tisto, kar ni res- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/18/matej-lahovnik-kljub-temu-da-me-ne-pozna-ve-o-meni-vse-tudi-tisto-kar-ni-res/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/18/matej-lahovnik-kljub-temu-da-me-ne-pozna-ve-o-meni-vse-tudi-tisto-kar-ni-res/#respond Mon, 18 Jun 2018 04:25:56 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376197 Matej Lahovnik. Nekoč je bil minister, član stranke Zares, pa tudi eden izmed krivcev za korupcijo okoli TEŠ6. No, v zadnjem času je zgolj konvertit, ki ga nihče ne jemlje resno in leze v rit vsem tistim, ki jih je še pred leti zelo sovražil. Vendar je tudi človek, ki brez sramu laže in kljub …]]>

Matej Lahovnik. Nekoč je bil minister, član stranke Zares, pa tudi eden izmed krivcev za korupcijo okoli TEŠ6. No, v zadnjem času je zgolj konvertit, ki ga nihče ne jemlje resno in leze v rit vsem tistim, ki jih je še pred leti zelo sovražil. Vendar je tudi človek, ki brez sramu laže in kljub temu, da njegove navedbe ne držijo, jih poskuša toliko časa spinati, da bi laž postala resnica – prevzel je retoriko desnice – če laž ponavljaš dovolj dolgo, potem postane resnica …

Ja, včeraj je dokazal, da kljub temu, da me ne pozna, ve veliko o meni. Kaj naj si mislim o takšnem človeku?  To, da ima selektivni spomin? To, da je pač poskušal s potvarjanjem stvari in si prislužil kakšen piškotek? Ali pa preprosto misli, da lahko laže, ker je pač on Matej Lahovnik?!

Glede na to, da zelo rad na tviterju blokira vse, ki se ne strinjajo z njegovim pisanjem je tukaj par stvari, ki so se dogajale – zgolj, da ostanejo nekje zabeležene. Namreč, jaz sem se odzval na njegov tvit o Spomenki Hribar:

Zgleda, da gre stricem iz ozadja pri napadih na Pahorja, ker se je pogovoril z zmagovalcem volitev, zelo slabo, da so vpoklicali teto s privilegirano poslansko pokojnino, ki jo prejema ze cetrt stoletja.

Moj komentar je bil preprost: ko to komentira clovek, ki je kriv za teš luknjo, se vprasas kaj se dogaja v nekaterih glavah..

In potem je sledilo z njegove strani: Ko se na moj komentar manipulativno odzove bivsi zaposlenec Ultre, ex lokalni sef Zares ter potrcko GG

Še moj odgovor: ponosen, da sem bil 16 let ultras. lokalni sef zares? motis se. nikoli nisem bil. torej lazes. potrcko? tudi to je slab poskus podtikanja. ampak ti ze ves, kdo te placuje in koga scitis, kajne?! pa za razliko od tebe, nisem bil nikoli prisesan na drzavne seske 

Jaz nisem nikoli skrival ničesar. Bil sem zaposlen v Ultri, dolga leta. Bil sem v stranki Zares – zelo kratek čas. Nikoli nisem bil lokalni šef Zaresa. In nikoli nisem dobil niti z besedo ali kako drugače navodilo s strani Gregorja Golobiča o čem naj pišem.

Očitno je Matej izdal svoj modus operandi funkcioniranja, ko mu morajo drugi suflirati o tem, kaj naj piše in o kom naj piše. In ne, nikoli nisem bil prisesan na državne jasli, kot je Matej vrsto let. In on ima jajca, da meni očita te stvari, ko pa je sodeloval v “raboti” stoletja in ne bo nikoli nič kriv?

Seveda se je debata na tviterju nadaljevala in Matejevi žalostni poskusi diskreditiranja, ker nima v rokah ničesar, kar bi lahko uporabil proti meni so bili precej smešni. Ampak sem dojel bistvo. Tudi on je potem začel spreminjati svoje izjave – kako prozorno in kako dolgočasno. Očitno je ugotovil, da je bil ujet na laži, predvsem pa pri podtikanjih, kar zelo rad počne. No, seveda se je vse skupaj končalo tako, da je blokiral. Jaz pa v jok in na drevo, kajne?

www.had.si

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/18/matej-lahovnik-kljub-temu-da-me-ne-pozna-ve-o-meni-vse-tudi-tisto-kar-ni-res/feed/ 0
Kako sem skočil v reko Iško / Iški vintgar / 14 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/18/kako-sem-skocil-v-reko-isko-iski-vintgar-14-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/18/kako-sem-skocil-v-reko-isko-iski-vintgar-14-stopinj/#respond Mon, 18 Jun 2018 03:53:03 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376192 Sedaj je obdobje, ko je težko najti ekstremno nizke temperature voda v katere bi lahko skočil. Glede na to, da že nekaj časa nisem bil v Iškem vintgarju, je bila odločitev preprosta. Voda ni bila tako ekstremno mrzla, da bi bil ta skok kaj posebnega. Še posebej zato ne, ker so po njej (sicer nižje) …]]>

Sedaj je obdobje, ko je težko najti ekstremno nizke temperature voda v katere bi lahko skočil. Glede na to, da že nekaj časa nisem bil v Iškem vintgarju, je bila odločitev preprosta. Voda ni bila tako ekstremno mrzla, da bi bil ta skok kaj posebnega. Še posebej zato ne, ker so po njej (sicer nižje) skakali majhni otroci in v tem očitno precej uživali.

Iški vintgar je odlična “eskejp” destinacija pred vročino v Ljubljani. V tem času še ni toliko komarjev, kot jih je poleti. Prav tako pa tudi še ni toliko oblegana. Je pa vonj po čevapčičih bil prisoten – kot piknik destinacija je Iški vintgar že od nekdaj privlačen.

Ko greš mimo gostilne po poti ob reki Iški in prideš do mesta, kjer se začne pot močno navkreber je voda tudi dovolj globoka, da sem skočil vanjo. Sicer ne priporočam nikomur, če ni prepričan v globino vodo, predvsem pa, če ni prepričan v svoje znanje skakanja v vodo.

Voda je imela okoli 14 stopinj (ali pa mogoče kakšno stopinjo več) in je bila povsem prijetna. Škoda, ker je začelo deževati, sicer bi lahko ponovil skok …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/18/kako-sem-skocil-v-reko-isko-iski-vintgar-14-stopinj/feed/ 0
Ljudje pizdijo nad cenami hrane in pijače, nad cenami nastanitev, nad cenami goriva …- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/17/ljudje-pizdijo-nad-cenami-hrane-in-pijace-nad-cenami-nastanitev-nad-cenami-goriva/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/17/ljudje-pizdijo-nad-cenami-hrane-in-pijace-nad-cenami-nastanitev-nad-cenami-goriva/#respond Sun, 17 Jun 2018 07:46:31 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376190 Začenja se poletna sezona. In s tem se pričenja objavljanje računov iz restavracij, kot tudi tudi vsakodnevno pizdenje nad cenami hrane in pijače, nad cenami nastanitev v hotelih in apartmajih, cenami cestnin in cenami goriv. Večina pizdenja leti na Hrvaško, vendar ljudje pizdijo tudi nad cenami pri nas. Nacionalni park Krka / video in fotografije …]]>

Začenja se poletna sezona. In s tem se pričenja objavljanje računov iz restavracij, kot tudi tudi vsakodnevno pizdenje nad cenami hrane in pijače, nad cenami nastanitev v hotelih in apartmajih, cenami cestnin in cenami goriv. Večina pizdenja leti na Hrvaško, vendar ljudje pizdijo tudi nad cenami pri nas.

Ja, cena kave z riževim mlekom je 2,40 evra. Nihče te ne prisili, da jo moraš spiti. V bistvu je ravno obratno. Sam imaš možnost izbire, če jo boš spil. In če ti je to previsoka cena, potem lahko storiš natanko to, kar delajo vsi turisti že dolga leta – preden greš v restavracijo, pogledaš cenih in se odločiš, če je tvoj že pripravljen na takšno žrtev.

Naj gre taista oseba na Markov trg v Benetkah in naroči esspresso. Nazadnje sem dal 12 evrov zanjo. Pa je nisem pil, hotel sem samo videti kakšna je kava za 12 evrov.

Drugi primer, ki je pred par dnevi zaokrožil po internetih so cene hrane iz Dubrovnika. Toliko zgražanja nad računom že dolgo nisem videl, predvsem pa zgražanja nad ceno “postrežbe”, ki je bila 5 evrov. Da smo si nekako na jasnem. V Italiji ti “coperto” zaračunajo v pizzeriji – in cena okoli 2 evrov na osebo je nekaj povsem normalnega. In do sedaj sem najvišji “coperto” plačal v Franciji, kjer sem na koncu na računu ugotovil, da me je samo miza stala 20 evrov za dve osebi. Pa vendar nisem pizdil, saj je to nekaj povsem normalnega. Ker v Sloveniji še nismo navajeni tega, pa je to seveda vse skupaj zelo čudno in vredno zgražanja.

Pizdenje nad cenami na Hrvaškem je sedaj v trendu. Podražili so cestnine, podražili so trajekte, cene hotelov so visoke. Ja, vse to drži in živimo tudi v svetu, kjer ima vsak svobodno odločitev. Lahko izbira, saj meje niso zaprte in lahko se odloči za all inclusive ponudbo kjerkoli po svetu. Vendar je precej lažje “jamrati” nad cenami na Hrvaškem – ker to je naš problem. Mi bi še vedno radi socializem, pa vendar bi od njega samo vse, kar je bilo brezplačnega in od česar smo imeli mi korist.

Verjetno se bo kdo ob branju tega pridušal, da vseeno Hrvaška ne bi smela biti tako draga. In moj odgovor, kljub temu, da nisem nikogaršnji “odvetnik” je preprost – ceno narekuje ponudba in povpraševanje. Če so nekoč hodili na Hrvaško ljudje, ki so s seboj pripeljali vso hrano in pijačo, pa se je v zadnjih letih situacija precej spremenila. Hrvaška ni več “budget” destinacija, ampak je destinacija, kamor hodijo tisti, ki imajo precej več pod palcem. In posledično so temu primerne tudi cene. Če ne bi bilo klientele, ki bi plačevala drage stvari, potem tudi ne bi bile cene “tako visoke”.

Že pred mnogo leti sem gledal na cene na Hrvaškem preko svoje prizme – cene Coca Cole. In ugotovil, da cene sploh niso tako visoke. Vendar je pa res, da bi vsi pričakovali, da bodo na Hrvaškem nižje cene. Nižje celo, kot v Sloveniji. No, ti časi so mimo in če nimam denarja v žepu, potem enostavno preskočim takšne lokale in restavracije in ne objavljam fotografij “kako drago je” na družbenih omrežjih.

Še enkrat, kot sem že zgoraj zapisal – človek ima prosto izbiro in se lahko odloči tudi za cenejšo varianto. Šele sedaj nekako razumem, zakaj turisti vedno pogledajo cene na meniju preden vstopijo v gostilno. Ravno zato, da jim potem ni potrebno pizditi na družbenih omrežjih glede cen.

Arena Pula v jutranjem soncu 2 Monumenti 10 Monumenti 2 ]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/17/ljudje-pizdijo-nad-cenami-hrane-in-pijace-nad-cenami-nastanitev-nad-cenami-goriva/feed/ 0
Srečanje starodobnih vozil na Metelkovi / fotografije- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/17/srecanje-starodobnih-vozil-na-metelkovi-fotografije/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/17/srecanje-starodobnih-vozil-na-metelkovi-fotografije/#respond Sun, 17 Jun 2018 07:13:34 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376164 Včasih imam srečo in se znajdem na pravem mestu ob pravem času. Še posebej, ker imam rad starodobna vozila, me je včerajšnje srečanje starodobnikov na Metelkovi precej razveselilo. Sicer je bilo zbranih zgolj par vozil, vendar je bil vseeno lep pogled na ohranjena, predvsem pa čudovita vozila, ki so bila nekoč stalnica naših cest. Srečanje …]]>

Včasih imam srečo in se znajdem na pravem mestu ob pravem času. Še posebej, ker imam rad starodobna vozila, me je včerajšnje srečanje starodobnikov na Metelkovi precej razveselilo. Sicer je bilo zbranih zgolj par vozil, vendar je bil vseeno lep pogled na ohranjena, predvsem pa čudovita vozila, ki so bila nekoč stalnica naših cest.

Renault 4, Zastava 101, Fiat 750 … Nekoč edina prevozna sredstva v Jugoslaviji, sedaj pa rariteta na naših cestah. Predvsem pa me je navdušil pogled na več kot 40 let starega BMWja CS, ki je zame še vedno eden izmed najlepših BMWjev.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/17/srecanje-starodobnih-vozil-na-metelkovi-fotografije/feed/ 0
V življenju ima vse svoj namen – vsakega človeka spoznamo z namenom- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/06/16/v-zivljenju-ima-vse-svoj-namen-vsakega-cloveka-spoznamo-z-namenom/ http://thai-gov.info/blog/2018/06/16/v-zivljenju-ima-vse-svoj-namen-vsakega-cloveka-spoznamo-z-namenom/#respond Sat, 16 Jun 2018 11:40:20 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376163 Ljudje pridejo v naša življenja, gredo z nami del poti in oddidejo. Vsako takšno srečanje ima svoj namen in ima svoj smisel. V vsem nesmislu sveta v katerem živimo, je to ena izmed najboljših stvari, ki se nam lahko zgodi. V večini primerov se pot, ko je dosežen namen in ko ga dejansko odkriješ, deli …]]>

Ljudje pridejo v naša življenja, gredo z nami del poti in oddidejo. Vsako takšno srečanje ima svoj namen in ima svoj smisel. V vsem nesmislu sveta v katerem živimo, je to ena izmed najboljših stvari, ki se nam lahko zgodi. V večini primerov se pot, ko je dosežen namen in ko ga dejansko odkriješ, deli in gre vsak svojim zmagam naproti.

Vsa ta zgornja teorija drži in jo ljudje zelo s pridom uporabljamo in izkoriščamo. Velikokrat se naše poti delijo tudi, ko ne najdemo razloga. Ker nam je pač tako lažje. In sam sem za seboj v življenju pustil že veliko ljudi, ki so mi v danem trenutku pomenili veliko in še več, ampak se mi ni dalo več ukvarjati z njimi. Lažje mi je bilo pobegniti, kot pa se soočiti. In žal mi je, da so se mi takšne stvari dogajale, ker se jih niti nisem zavedal, ko sem bil zaslepljen z lastno popolnostjo ničevosti.

Veliko dobrih prijateljev, v nekem času in okolju, sem izgubil na ta način, ko jih nisem poskusil pogledati iz drugega zornega kota in jim pomagati skozi težave, v kateri so se znašli, oz. biti ob njih, ko so to potrebovali. Vedno je lažja varianta pobeg, kot pa soočenje z realnostjo. Ko sedaj gledam nazaj te ljudi, mi je žal, da nismo ostali v kontaktih, da ne gremo še sedaj na pijačo in da se ne moremo pogovoriti kot prijatelji.

Verjetno je vse to del odraščanja, iskanja samega sebe, predvsem pa iskanje svojega prostora pod soncem, ko ne gledaš na žrtve, ampak na takratni užitek in je rezultat vse kar šteje. Prepozno sem se začel zavedati tega, vendar še vedno obstaja upanje, da se lahko spremenim, da spet spustim ljudi bližje k sebi in da sem do njih odprt, kot sem bil nekoč.

Kar seješ, to žanješ. Ista situacija je pri ljudeh. Če si do njih odprt, iskren in prijazen, bodo tudi oni takšni do tebe. Lahko da srečaš kakšen kontra primerek, ki ne bo potrjeval pravila, ampak mogoče ima ta človek samo slab trenutek, mogoče bi pa potreboval več kot samo nasmeh, ali prijazno besedo.

Ja, za ljudi si je potrebno vzeti čas, predvsem pa jih je treba pustiti, da so takšni, kot so si sami izbrali. Vsak poskus spreminjanja, prilagajanja ni več stvar prijateljstva, ampak lastnega egoizma. In ponavadi, ko imaš človeka po svojih željah, ti ni več zanimiv in se ga precej hitro naveličaš.

Človeka spoznaš z namenom, vendar ko odkriješ namen, zakaj si ga spoznal, poskusi odkriti še vse ostalo, kar se skriva v njem. Presenečen boš, kajti ljudje v končni fazi ne pokažemo na prvo žogo tega, kar je resnično v nas. In vsak človek je vreden, da se poglobimo vanj in da ga spoznamo, saj s tem najbolj spoznavamo sebe!

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/06/16/v-zivljenju-ima-vse-svoj-namen-vsakega-cloveka-spoznamo-z-namenom/feed/ 0