thai-gov- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog Dzheyson Park Thu, 14 Dec 2017 08:41:31 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 http://thai-gov.info/blog/wp-content/plugins/squirrly-seo/view/css/feed.css Jan Zobec, vrhovni sodnik pretepen v službi- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/14/jan-zobec-vrhovni-sodnik-pretepen-v-sluzbi/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/14/jan-zobec-vrhovni-sodnik-pretepen-v-sluzbi/#comments Thu, 14 Dec 2017 08:41:31 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375544 Naslov je definitivno zavajajoč. Ampak odraža stanje, ki smo mu priča zadnje čase – ko se vsaka stvar napihne preko meja, da se dobi pozornost bralcev in posledično, da bralci kliknejo na link. Povsem razumem medije, ker v nasprotnem primeru bralcem nobena novica ni več zanimiva – pa naj bo to raziskovalna, za katero so …]]>

Naslov je definitivno zavajajoč. Ampak odraža stanje, ki smo mu priča zadnje čase – ko se vsaka stvar napihne preko meja, da se dobi pozornost bralcev in posledično, da bralci kliknejo na link. Povsem razumem medije, ker v nasprotnem primeru bralcem nobena novica ni več zanimiva – pa naj bo to raziskovalna, za katero so šli tedni časa, ali pa novica, ki marsikomu pomaga pri njegovih odločitvah.

Pa vendar. Nazaj k Janu Zobcu, vrhovnemu sodniku, bivšemu ustavnemu sodniku, ki je po njegovem pričanju v prostorih sodišča doživel fizični napad pravosodnega policista – no, v bistvu ga je prijel za nadlaket, ker ni vstopil tako, kot vstopajo vsi drugi. Zgrožen je, da se lahko kaj takšnega zgodi vrhovnemu sodniku!

Ja. Slovenija je shizofrena oseba. Očitno so vrhovni sodniki posebna kasta, ki ne pristajajo na pravila, ki veljajo za vse ostale. Tudi to, da obstaja na sodišču vhod za “služničad”, kot je sam dejal veliko pove o njemu kot človeku.

Mogoče bi bilo smiselno, da bi se taisti vrhovni sodnik podučil o bontonu in pravilih. Do sedaj sem bil namreč sam prepričan, da za vse veljajo enaka pravila – ampak v tem primeru očitno temu ni tako. Ker je on vrhovni sodnik, mu ni potrebno iti skozi proceduro skozi katero morajo iti ostali plebejci – kolk kul, kajne.

To me spominja na enega od bivših ministrov, ki je bil najbolj ponosen na to, da je lahko na letališču Brnik šel mimo vhoda za plebejce in mimo gužve – ampak tak je protokol na letališču in je nekaj povsem drugega. Ampak takšen podatek dokaj jasno priča o manirah teh ljudi.

Mogoče bi lahko Janu Zlobcu dedek mraz prinesel kakšen bonton, da bi se začel zavedati, da obstajajo pravila, ki se jih držijo. In verjetno bo njegova naslednja poteza – glede na to, da je to zgodbo sam spravil v medije – na koncu pa je izpadel precej “neotesano”, da se bodo morali varnostniki naučiti vse sodnike na pamet, da ne bo še komu prišlo na misel, da bi slučajno poskušal ustaviti katerega od njih. Ker, kdo pa so varnostniki, da bi si lahko dovolili storiti takšno dejanje.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/14/jan-zobec-vrhovni-sodnik-pretepen-v-sluzbi/feed/ 1
Recimo petardam in pirotehničnim izdelkom NE! Živali bodo hvaležne- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/13/recimo-pokanju-petard-in-ostalim-pirotehnicnim-izdelkom-ne/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/13/recimo-pokanju-petard-in-ostalim-pirotehnicnim-izdelkom-ne/#respond Wed, 13 Dec 2017 06:22:33 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375539 Prihaja tisti čas leta, ko se bodo začeli vrteti oglasi na televiziji za prodajo pirotehničnih sredstev in ko nas bo pokanje petard opozorilo, da še vedno med nami obstajajo ljudje, ki jim to pomeni toliko, da niti ne pomislijo na vse ostalo okoli, ali pa na živali, ki jim ti zvoki niso naravni in jih …]]>

Prihaja tisti čas leta, ko se bodo začeli vrteti oglasi na televiziji za prodajo pirotehničnih sredstev in ko nas bo pokanje petard opozorilo, da še vedno med nami obstajajo ljudje, ki jim to pomeni toliko, da niti ne pomislijo na vse ostalo okoli, ali pa na živali, ki jim ti zvoki niso naravni in jih prestrašijo.

Da se tudi marsikatera starejša oseba z grozo spominja polpretekle zgodovine, ko so namesto petard nad naša mesta padale bombe in granate?? Ali ni to dovolj, da bi se človek moral spametovati in preskočiti obred, ki je očitno prišel v našo kri in so “naselja” v decembrskih dneh podobna frontam, mimo katerih ne moreš priti?

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugih strani sprehod po mestu spravi v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Definitivno ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali poškoduje kakšen drug del telesa.

V Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

 • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
 • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

In ki predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

 • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
 • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Torej, imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.?? Zakaj? Nam je res tega treba?

Res ne more miniti december brez vonja po žveplu, brez “sesutih” nabiralnikov, košev za smeti, poškodovanih rok, avtomobilov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!

Sam sem za spremembo zakona. Za prepoved uporabe izdelkov, ki proizvajajo samo pok tudi v prazničnih dneh in konec! Če so prazniki res namenjeni metanju denarja stran (kar pri pokanju petard in ostalih pokalic to dobesedno ljudje počnejo), potem naj vsaj država tako “spametuje” ljudi, da prenehajo s tem početjem.

In če so starši tako srečni, da pokažejo svojemu otroku, kako se vrže petarda in bo taisti otrok čez par let to počel sam, potem je nekaj hudo narobe s starši! Ali je res smisel da se za novo leto in v dneh pred njim “razfuka vse, kar se razfukati da?!”

Petarde niso zastonj, razen da počijo in da pred ostalimi v družbi izpadeš “frajer”, ne prinesejo nekega učinka (lahko se samo motim) – zatorej predlagam vsem, ki ste letos zmetali 100 in več petard stran, da drugo leto nakažete denar dobrodelnim organizacijam, ki bodo vašega prispevka vesele in predvsem ga bodo veseli ljudje, ki potrebujejo takšno pomoč. Vi pa boste tudi preživeli brez “veličastnega” pokanja in predvsem strašenja ostalih ljudi!

Recimo pokanju petard in ostalim pirotehničnim izdelkom NE!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/13/recimo-pokanju-petard-in-ostalim-pirotehnicnim-izdelkom-ne/feed/ 0
Popusti so, popusti bodo in kurc jih gleda- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/12/popusti-so-popusti-bodo-in-kurc-jih-gleda/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/12/popusti-so-popusti-bodo-in-kurc-jih-gleda/#comments Tue, 12 Dec 2017 06:36:16 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375538 Nekoč, v nekih drugih časih so bili popusti zgolj na razprodajah. Ko si šel v trgovino nisi mogel “barantati” za ceno. Tudi cena avtomobila je bila točna tista, kot je bila v samem “katalogu.  V sedanjosti so stvari drugačne. Oglaševalske akcije bazirajo na popustih, e-obvšečanje (emailing) deluje na tem principu, oglasi v tiskanih medijih prinašajo …]]>

Nekoč, v nekih drugih časih so bili popusti zgolj na razprodajah. Ko si šel v trgovino nisi mogel “barantati” za ceno. Tudi cena avtomobila je bila točna tista, kot je bila v samem “katalogu.  V sedanjosti so stvari drugačne. Oglaševalske akcije bazirajo na popustih, e-obvšečanje (emailing) deluje na tem principu, oglasi v tiskanih medijih prinašajo popuste, s kuponi lahko znižate ceno in če v naslednje pol ure pokličete in naročite, dobite še en izdelek gratis …

Sam očitno sodim med tiste potrošnike, ki razmišlja ko kupuje. Časi impulzivnih nakupov so mimo in čedalje manjkrat se zalotim, da bi kupoval stvari, ker so zgolj poceni.  O popustih imam tudi posebno logiko, ki je dokaj preprosta – če so enkrat spustili ceno za Renault Twingo pod 9.000 eurov, ne bomo potrošniki nikoli več pripravljeni za to vozilo plačati 14.000 eurov.

To logiko preprosto preslikam na celoten “retail”. Če mi neka spletna trgovina v super duper ugodni ponudbi prodaja nekaj za 100 eurov in na to ponuja 60%, sem seveda zelo zadovoljen potrošnik, ker bom dobil željeno stvar za 40 eurov. Vendar po drugi strani pa mi taista spletna trgovina ne bo nikoli več prodala enakega izdelka za 100 eurov, ker se preprosto zavedam, da je predrag. V določenih primerih, ko se gre za življenjsko pomembne izdelke, se moja prejšnja trditev lahko izključuje

Popusti so nekaj, kar je v DNK-ju vsakega prodajalca na spletu in ker so nekje prebrali, da to deluje, vsi delujejo po istem principu. Naviješ ceno, ji nabiješ popust in potem to oglašuješ. Vsi smo srečni in zadovoljni, ker smo dobili poceni stvar – vendar se moramo zavedati v tem primeru, da ima trgovec pri polni ceni hudičevo veliko zaslužka, če lahko mirno spusti ceno za 50% in več in to ne vpliva nanj.

Glede na to, da je na trgu veliko prodajalcev, ki prodajajo enake izdelke, ni hudič, da se ne bo našel nekdo, ki bo šel še nižje s ceno – nekdo, ki ne bo niti razmislil, da je že šel sebi v škodo in da s takšnim poslovanjem na dolgi rok ne bo uspel.

Potem ne bi potrebovali popustov. Potem bi morale biti tudi marže normalno visoke. V končni fazi bi potrošniki dejansko vedeli, koliko nas realno stane izdelek, kot pa sedaj, ko so cene namenjene same sebi, vse ostalo pa uredijo popusti.

In še nekaj. Popusti uničujejo blagovne znamke. Ampak to je nepomembno za marsikoga. Važen je trenutni izplen in s popusti se da na hitro prodati veliko. Na dolgi rok pa.. Hu kers..

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/12/popusti-so-popusti-bodo-in-kurc-jih-gleda/feed/ 1
Zakaj telekomunikacijska podjetja ne obveščajo uporabnikov ob izpadih?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/11/zakaj-telekomunikacijska-podjetja-ne-obvescajo-uporabnikov-ob-izpadih/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/11/zakaj-telekomunikacijska-podjetja-ne-obvescajo-uporabnikov-ob-izpadih/#comments Mon, 11 Dec 2017 06:37:48 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375537 Telekomunikacijska podjetja so imela te dni precej dela. Omrežje ni delovalo, pojavljale so se napake, predvsem pa smo bili uporabniki njihovih storitev jezni – ker nismo dobili prostega operaterja, ker na spletnih straneh podjetja ni bilo obvestila o tem, kaj se dogaja, predvsem pa, ker nismo vedeli do kdaj bomo brez “komunikacijskih” kanalov. Življenje kot …]]>

Telekomunikacijska podjetja so imela te dni precej dela. Omrežje ni delovalo, pojavljale so se napake, predvsem pa smo bili uporabniki njihovih storitev jezni – ker nismo dobili prostega operaterja, ker na spletnih straneh podjetja ni bilo obvestila o tem, kaj se dogaja, predvsem pa, ker nismo vedeli do kdaj bomo brez “komunikacijskih” kanalov.

Podjetja vlagajo veliko denarja v oglase. Ko pogledate svoj poštni nabiralnik, ki ga je težko sproti prazniti, potem vam je jasno o čem govorim. Kljub temu, da ste naročnik določenega telekomunikacijskega podjetja – še vedno dobite oglasna sporočila o njihovih ponudbah.

Vse lepo in prav. Ko se zgodijo nepredvidene razmere (vremeneske), takrat šele lahko ugotovimo, da tem podjetjem sicer gre prodaja kar dobro od rok (če šteje število oglasov, ki ste jim izpostavljeni), na drugi strani pa jim poprodajne storitve (kamor sodi tudi podpora) ne gredo od rok. Sploh.

Ampak to ni nič nenavadnega. Ko imaš uporabnika pri sebi vezanega za dve leti, ti je vseeno zanj. Pobegniti itak ne more, razen, če bo plačal kazen. Torej je vseeno, če se ne posveča toliko komunikacije ob primerih izpadov, nedelovanja, ali pa sprememb. NAPAKA.

Ravno v tem segmentu se ločijo med seboj podjetja. In mogoče je čas, da se tudi pri nas začne več govoriti o tem. Biti tri dni brez interneta (Telemach) ni povsem nezanemarljiv podatek. Tudi to, da ni nikjer objavljeno sporočilo o tem, kaj se dogaja, ni kar za preskočiti. To, da na telefon ne dobiš nikogar pa je že stalnica.

Pa ne gre tukaj zgolj za Telemach. Gre tudi za ostale ponudnike, ki se ne potrudijo toliko, da bi uporabnike obveščali o nedelovanju sistema, predvsem pa, kdaj je planirano, da se stanje vrne v normalo.

Ali bi bilo res tako težko poslati SMS uporabnikom, ki so na območjih, kjer ne delujejo njihove storitve? Mogoče elektronsko pošto, glede na to, da imamo ljudje različne dostope do interneta (in eden izmed njih je tudi preko mobilnega omrežja). Ali pa bi lahko na spletni strani obveščali, kje so problemi in kaj se dogaja.

Roko dam v ogenj, da bi bili uporabniki precej bolj srečni in zadovoljni, kot pa smo bili v stanju, ko nismo vedeli, kaj se dogaja. No, še sedaj ne vem.

Dokler podjetja prodajajo se cedita med in mleko. Ko prodajo storitev, se odnos spremeni. Takrat ni več ovir, saj je stranka vezana za dve leti. Mogoče pa bi bil čas, da malce več truda vložijo v poprodajne aktivnosti – med katere sodi tudi podpora!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/11/zakaj-telekomunikacijska-podjetja-ne-obvescajo-uporabnikov-ob-izpadih/feed/ 3
Matjaž Škorjanc / NiceHash in Damian Merlak / Bitstamp- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/11/matjaz-skorjanc-nicehash-in-damian-merlak-bitstamp/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/11/matjaz-skorjanc-nicehash-in-damian-merlak-bitstamp/#respond Mon, 11 Dec 2017 06:10:31 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375534 V zadnjih tednih sem imel priložnost, zaradi intervjuja za Delo in Svet kapitala skupaj z Janom Brataničem, spoznati Matjaža Škorjanca, soustanovitelja podjetja NiceHash in Damiana Merlaka, soustanovitelja podjetja Bitstamp. Oba se ukvarjata s kriptovalutami – Damian se poleg kriptomenjalnice Bitstamp ukvarja še s svojima ICO projektoma Quantum in Tokens, Matjaž pa je postavil platformo NiceHash, …]]>

V zadnjih tednih sem imel priložnost, zaradi intervjuja za Delo in Svet kapitala skupaj z Janom Brataničem, spoznati Matjaža Škorjanca, soustanovitelja podjetja NiceHash in Damiana Merlaka, soustanovitelja podjetja Bitstamp. Oba se ukvarjata s kriptovalutami – Damian se poleg kriptomenjalnice Bitstamp ukvarja še s svojima ICO projektoma Quantum in Tokens, Matjaž pa je postavil platformo NiceHash, ki omogoča marketplace rudarjem kriptovalut.

Tako, kot je v Sloveniji v navadi – za Matjaža Škorjanca smo izvedeli po tem, ko so jim hekerji v napadu odtujili preko 4700 bitcoinov. Pa vendar se je pred leti podobno zgodilo tudi Bitstampu. Tudi njim so leta 2015 odtujili 19.000 bitcoinov – v takratni vrednosti okoli 5 mio evrov (danes bi bilo to vredno preko 270 mio evrov). Bitstamp je imel dovolj rezerv v podjetju, tako da so takoj kupili bitcoine in posledično niso šli po poti Mt.Goxa, ki jim je bilo v hekerskem napadu leta 2014 odtujeno 850.000 bitcoinov, ki jih niso vrnili, ampak so razglasili bankrot.

Par zanimivih poudarkov iz invervjuva:

Koliko bitcoinov oziroma denarja ste v letih delovanja na trgu kriptovalut izplačali »vašim« rudarjem?

Po današnji vrednosti bitcoina bi to bilo več kot milijarda in pol dolarjev (prek 120.000 bitcoinov op. p.). V tem letu bi zrasli še na veliko več. Nicehash je postal način življenja za mnoge, zagotovil jim je preživetje, službo in precej pomembno vlogo v novo nastajajočem svetu tehnologij blockchain. Rudarji so steber blockchaina. Ker smo popolnoma prost trg za nakup in prodajo računske moči za rudarjenje kriptovalut, smo bili zagotovo marsikomu trn v peti.

Kako odgovarjate na trditve nekaterih, ki prek družbenih omrežij širijo špekulacije, da je šlo za napad od znotraj?

Te možnosti ne moremo izključiti, dokler ni preiskava končana. Glede na to, kar vemo danes, je verjetnost tega zelo zelo majhna. Za napadom je ekstremno dobro izurjena skupina napadalcev, takšnega znanja po mojem mnenju ni v Sloveniji.

Kakšna je možnost, da bodo organi pregona našli krivce?

Majhna. Ampak morate razumeti, da glavni cilj ni bilo teh 70 milijonov, najverjetneje v ozadju ni finančnega interesa. Cilj napada je bil uničiti nicehash, ki je največji in popolnoma prost trg za računsko moč za rudarjenje. Že zdaj je večmilijardni posel, ki strmoglavo raste, in to iz meseca v mesec. Nekdo nas je verjetno poskušal zatreti v kali.

Kriptoskupnost v Sloveniji je izredno močna, lahko postanemo eden izmed evropskih centrov za to tehnologijo?

Upam, da se bo v Sloveniji kaj zgodilo. Pahor [predsednik Borut Pahor] je pred leti govoril, da bi Slovenija lahko postala silicijeva dolina, zdaj imamo priložnost postati kriptodolina. Nekaj se dogaja tudi v politiki, vendar me skrbi, da je vse to že del predvolilne kampanje, predstavniki vlade gredo namreč na facebook, vidijo, koliko uporabnikov ima skupina in koliko je njihovih sorodnikov, seštejejo in s tem lahko dobijo precej veliko število glasov. Upam, da se bo kaj zgodilo na tem področju.

Kako na percepcijo tega sveta pri bolj nepoučenih vlagateljih vplivajo propadi borz, kot je bila Mt. Gox, kjer je veliko ljudi izgubilo denar, pa hekerski napadi, kraje, piramidne sheme …?

To so med seboj zelo različne zadeve. Mt. Gox je propadel zaradi nesposobnosti vodilnih pri upravljanju sredstev. Izginotje 200 milijonov dolarjev valute ether pa je na primer težava v programskem zapisu.

Za takšne primere v bankah ne slišiš tako pogosto.

Ja. Ampak ko iz bank nekaj izpuhti, te običajno same pokrijejo izgubo in ne obešajo stvari na veliki zvon. Ko se kaj takšnega zgodi pri kateri izmed kriptovalut, je vse zapisano v podatkovnih blokih in lahko potem vsi kažejo s prstom.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/11/matjaz-skorjanc-nicehash-in-damian-merlak-bitstamp/feed/ 0
Življenje kot nekoč / ko crknejo Telemach, EVJ Elektroprom, Elektro Energija in A1- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/10/zivljenje-kot-nekoc-telemach-evj-elektroprom-elektro-energija-in-a1/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/10/zivljenje-kot-nekoc-telemach-evj-elektroprom-elektro-energija-in-a1/#comments Sun, 10 Dec 2017 10:44:42 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375532 Štirje ponudniki, ki jih imam v hiši. Štirje ponudniki, ki so me včeraj in tudi še danes pustili na cedilu, da sem si lahko predstavljal življenje, kot je bilo nekoč. Da sem zakuril kamin, vzel v roke knjigo in da nisem uspel narediti ničesar, kar sem planiral, da bom naredil čez vikend. Če bi Ljubljana …]]>

Štirje ponudniki, ki jih imam v hiši. Štirje ponudniki, ki so me včeraj in tudi še danes pustili na cedilu, da sem si lahko predstavljal življenje, kot je bilo nekoč. Da sem zakuril kamin, vzel v roke knjigo in da nisem uspel narediti ničesar, kar sem planiral, da bom naredil čez vikend.

Življenje v hiši prinaša zabavo. Prinaša tudi kup izzivov. Recimo, ko se v petek okoli 3. ure zjutraj pripelješ, v največjem snežnem metežu zadnjih nekaj let, domov in ugotoviš, da ni elektrike – posledično to pomeni, da je hiša hladna, ker je centralna povezana z elektriko. Ampak to vzameš v zakup, ker obstaja kamin. Elektriko nadomestijo sveče in se da preživeti. Pač furaš romantiko.

Potem ugotoviš, da mobilno omrežje omogoča zgolj EDGE prenos podatkov – verjetno si predstavljate, kaj to pomeni? Nemogoče je karkoli delati. In jaz sem bil prepričan, da bom naredil kup stvari – na Airu, ki mu baterija zdrži več kot 8 ur, če že ni elektrike.

Ko sem se zjutraj prebudil je bila elektrika nazaj. Jupi, Ora, Cockta. Lahko sem začel polniti naprave, vendar ugotovil, da Telemach, ki je moj ponudnik interneta – ne deluje. Paketki se izgubljajo in nič se ne nalaga. Odlično. Prižgem televizijo, ki jo plačujem podjetju EVJ Elektroprom (vse te račune imam pred seboj) in ugotovim, da ne delujejo programi. Da ni signala. In da A1 še vedno omogoča samo EDGE povezavo.

Razumem. Izredne razmere so. Cela Slovenija ima probleme. V letu 2017, ko smo popolnoma odvisni od tehnologije, nas presenetijo takšne stvari in ne da se jih rešiti v doglednem času. Mogoče je sedaj čas, da se zamislimo in premislimo, kako odvisni smo od vsega in kako smo pripravljeni na takšne razmere, ki se zgodijo? Ali se sploh znamo soočiti z njimi?

Men je povsem ustrezal ta odklop od vsega .. In tole pišem na EDGE povezavi, ki deluje tako počasi, da bi lažje prenašal paketke ročno, kot pa čakal, da se karkoli premakne!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/10/zivljenje-kot-nekoc-telemach-evj-elektroprom-elektro-energija-in-a1/feed/ 3
Če bi leta 2011 investiral par sto evrov v bitcoine …- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/08/ce-bi-leta-2011-investiral-par-sto-evrov-v-bitcoine/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/08/ce-bi-leta-2011-investiral-par-sto-evrov-v-bitcoine/#comments Fri, 08 Dec 2017 10:13:12 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375529 Zadnje čase imam občutek, da živim v kripto svetu. Na vsakem koraku sem priča debatam o bitcoinih, icotih, blockchain tehnologiji, bump in dumpu. Naš svet se je skrčil zgolj in samo še na to. CryptoKitties / igra na Ethereum blockchainu Moro.si – nakup zlata z Bitcoini – Moro Bitcoin – Gold Bullion Trading Tesla Roadster …]]>

Zadnje čase imam občutek, da živim v kripto svetu. Na vsakem koraku sem priča debatam o bitcoinih, icotih, blockchain tehnologiji, bump in dumpu. Naš svet se je skrčil zgolj in samo še na to.

Večina debat, ki sem jim priča se ponavadi prične – če bi leta 2011 investiral par sto evrov v bitcoine … Ali pa, zakaj nimam veliko denarja, da bi investiral v icoje in bi ga imel še veliko več. V bistvu ne gre za to, da bi kdo verjel v kriptovalute, v bistvu gre samo za to, da bi na čim lažji način vsi obogateli. Če grem po vrsti.

 • včasih so ljudje hodili v službe in so zaslužili plače (da ne grem dlje nazaj v čas)
 • potem so prišle delnice in so ljudje verjeli v “easy money” in investirali svoje premoženje in vzeli kredite, da so služili
 • kasneje so se pojavili startupi in startupi so iskali denar od “venture” kapitalistov, ki so vlagali in tako razpršili premoženje v različne startupe
 • potem je prišel kickstarter – denar je v produkt investiralo več ljudi in se je vse skupaj razpršilo
 • prišle so kriptovalute – bitcoini in razni žetoni – ljudje investirajo denar (tudi tistega, ki ga nimajo) in upajo, da bodo zaslužili in postali bogati

Ja, če bi leta 2011 investiral 1000 dolarjev v bitcoine, bi bila sedaj njihova vrednost okoli 7.500.000 evrov. Bil bi bogat. In to je tisto, kar vodi marsikoga, ki ne razume tehnologije, ki ne razume procesov, da se odloči za investicijo v kriptovalute.

Da ne bo pomote. Vsak s svojim denarjem (premoženjem) dela, kar hoče. In v zadnjem času so investcije v kriptovalute nova borza – pa bi bilo vseeno smiselno, da bi se ljudje pred tem o tem izobrazili, predvsem pa bi se pozanimali in pridobili informacije o tem, kako vse skupaj funkcionira in kaj je potrebno storiti, da zaščitijo svoje nakupljene kovance ali žetone.

Če se še enkrat vrnem k naslovu. Ne, nisem bogat, niti verjetno nikoli ne bom. Kljub temu, da sem v večini primerov “early adopter”, pa so mi bile kriptovalute dolgo časa precej velika neznanka – raje sem stopil v startup svet, ki sem ga precej bolj razumel. Ampak očitno sem stavil na napačno karto. In sedaj ne morem objokovati stvari, ampak lahko samo živim z njimi. Čez par let, ko bo prišla nova tehnologija, ki bo svet postavila na glavo – bom verjetno spet nekje ob strani in jo opazoval.

Danes sem za :

Ob vsej tej kriptoevforiji je pomemben en preprost nasvet, ki velja za vse investicije že od nekdaj – investirajte samo tisti denar, ki ga lahko vržete skozi okno!

 

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/08/ce-bi-leta-2011-investiral-par-sto-evrov-v-bitcoine/feed/ 3
Dimitrij Rupel in Peter Jambrek / Lista 88 = HH = Heil Hitler- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/07/dimitrij-rupel-in-peter-jambrek-lista-88-hh-heil-hitler/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/07/dimitrij-rupel-in-peter-jambrek-lista-88-hh-heil-hitler/#comments Thu, 07 Dec 2017 06:01:59 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375527 Pred dnevi se je v javnosti pojavila novica, da Dimitrij Rupel in Peter Jambrek ustanavljata stranko, ki naj bi se imenovala Lista 88. Najprej sem seveda pomislil, da gre za šalo … Stabilizator (gimbal) za telefon in GoPro / Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbal CryptoKitties / igra na Ethereum blockchainu Prvih 100.000 … tvitov …]]>

Pred dnevi se je v javnosti pojavila novica, da Dimitrij Rupel in Peter Jambrek ustanavljata stranko, ki naj bi se imenovala Lista 88. Najprej sem seveda pomislil, da gre za šalo …

Ne zato, ker bi se za stranko odločila Dimitrij Rupel in Peter Jambrek. Ampak zaradi njenega imena. Namreč število 88 ima zanimiv pomen.

Osma črka abecede je H in število 88 je oznaka, ki so jo imeli za HH = Heil Hitler. Znak 88 je pogost simbol na oblačilih neonacistov, ali pa njihovih tetovaž.

Upam, da to ni bila namerna provokacija s strani Rupla in Jambreka. Sicer si drugače ne znam predstavljati zakaj bi si izbrala takšno ime?!? To, da ne poznata pomena tega simbola bi mi bilo zgolj smešno!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/07/dimitrij-rupel-in-peter-jambrek-lista-88-hh-heil-hitler/feed/ 3
Stabilizator (gimbal) za telefon in GoPro / Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbal- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/06/stabilizator-gimbal-za-telefon-in-gopro-zhiyun-smooth-q-3-axis-stabilization-gimbal/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/06/stabilizator-gimbal-za-telefon-in-gopro-zhiyun-smooth-q-3-axis-stabilization-gimbal/#respond Wed, 06 Dec 2017 09:38:10 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375520 Že parkrat sem slišal, da bi potreboval stabilizator (gimbal) za pametni telefon, GoPro kamero in SJCAM SJ6, kar večinoma uporabljam za snemanje video posnetkov. Iz GearBesta sem tokrat naročil stabilizator Zhiyun Smooth Q 3-axis Stabilization Gimbal. Akcijska kamera SJCAM SJ6 Legend 100$ / GearBest VS GoPro Hero 5 400€ Električno kolo GoCycle / test električnega …]]>

Že parkrat sem slišal, da bi potreboval stabilizator (gimbal) za pametni telefon, GoPro kamero in SJCAM SJ6, kar večinoma uporabljam za snemanje video posnetkov. Iz sem tokrat naročil

Zadnje čase vse več snemam videe – ne, nisem postal vloger, mi je pa postal zanimiv format. In posledično sem začel razmišljati o tem, da bi nabavil gimbal – 3-osni stabilizator, ki ga lahko uporabljam za pametni telefon, kot tudi za GoPro, li SJCAM. Cene stabilizatorjev so bile vedno precej visoke in sem precej časa razmišljal o tem ali ga sploh potrebujem ali pa naj kompenziram to s pomočjo stativov.

Pred znižanje stabilizatorjev in , za katerega sem prebral veliko pozitivnih recenzij je imel takrat ceno 85$. Izdelka ni bilo na zalogi v EU skladišču, ampak v Kitajskem – kar me ni ustavilo, da se nisem odločil za nakup.

Naročil in potem se je začela odisejada. Pošiljka je bila poslana preko DHLa in ker je potrebno za uvoz iz Kitajske plačati državi DDV – so me na DHLu presenetili, ko so mi želeli zaračunati tovornino iz Kitajske v vrednosti preko 140 eurov! Da. Za poštnino, ki je bila precej nižja in sem jim tudi poslal invoice, so mi hoteli zaračunati “krneki”.

Po več kot tednu dni urejanja in prepričevanja, sem končno dobil svoj gimbal – zanj plačal 54 eurov (“carino” + 18 eurov posredovanja DHLa) in se odločil, da se vnaprej izogibam DHLa in raje izberem navadno pošto, če imam možnost izbiranja.

Ampak nazaj k (če ga naročate izberite EU-5 warehouse!):

 • procesor Honeycomb (5 generacije)
 • 12 ur delovanja (dve bateriji)
 • možnost uporabe 6 inčnega telefona, ali druge naprave v teži do 220 gramov (GoPro..)
 • različne opcije – lock, follow, selfie
 • možnost vertikalnega snemana
 • 5V 2000mA USB izhod za polnjenje telefona
 • aplikacija ZY PLAY ki omogoča face tracking, snemanje panorame, time lapse
 • teža: 450g
 • pitch: 320 degree; roll: 270 degree; pan: 360 degree

Prvi vtisi?

Navdušen. Predvsem iz preprostega razloga – do sedaj sem vse gimbale, s katerimi sem imel opravka moral na začetku kalibrirati. Priključiti na računalnik, ali pa s pomočjo aplikacije urediti vse skupaj. Pri tem to ni potrebno, saj deluje že, ko vstavite telefon v držalo, ki je zelo dobro narejeno in me niti za trenutek ni bilo strah, da mi telefon pade iz držala.

Preprosta uporaba je bila druga stvar, ki me je pritegnila. Prižgeš, izbereš opcijo (lock, follow, selfie) in začneš s snemanjem. Aplikacija ZY PLAY, ki je na voljo na AppStoreu je odlična in z njo lahko profesionalec tudi sam kalibrira gimbal po svoje – meni ni bilo potrebno. Predvsem pa ima aplikacija cel kup funkcionalnosti, ki pride prav – snemanje panorame, time lapse, ali pa face tracking, kar dejansko deluje.

Cena?

Trenutno je na GearBestu  iz EU skladišča 119 dolarjev, kar je zelo ugodna cena, predvsem pa je tole top price / performance. Definitivno priporočam!

Čez par dni, ko grem v akcijo v naravo, pa objavim še posnetke z gimbalom in brez njega. Razlika bo velika!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/06/stabilizator-gimbal-za-telefon-in-gopro-zhiyun-smooth-q-3-axis-stabilization-gimbal/feed/ 0
Življenje pred Googlom in življenje z Googlom?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2017/12/05/zivljenje-pred-googlom-in-zivljenje-z-googlom/ http://thai-gov.info/blog/2017/12/05/zivljenje-pred-googlom-in-zivljenje-z-googlom/#respond Tue, 05 Dec 2017 06:06:33 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375516 Življenje brez Googla si verjetno lahko predstavljamo zgolj tisti, ki smo živeli v časih pred Googlom in pred internetom. Ja, obstajali so časi, ko ni bilo interneta, ko nam informacije niso bile na dosegu prstov, predvsem pa, ko nismo imeli niti mobilnih telefonov. In vendar smo preživeli! Moja svoboda nima niti cene niti vrednosti! Kakšna …]]>

Življenje brez Googla si verjetno lahko predstavljamo zgolj tisti, ki smo živeli v časih pred Googlom in pred internetom. Ja, obstajali so časi, ko ni bilo interneta, ko nam informacije niso bile na dosegu prstov, predvsem pa, ko nismo imeli niti mobilnih telefonov. In vendar smo preživeli!

Za informacijami smo brskali po knjigah in skočili v knjižnico, ker doma nismo imeli pravih knjig. To so bili časi, ko je bil lahko vsak zelo pameten, saj je večina stvari bila precej težje dokazljivih, kot so v sedanjosti – ko vzameš v roke telefon – poguglaš in poveš sogovorniku, da govori nebuloze.

En tak plastičen primer. Ko smo se dobili na “pivu” in smo se pogovarjali o določeni temi, je bil lahko nekdo “jako” pameten in je trdil svoje. Takrat ni bilo mogoče preveriti stvari v istem trenutku s pomočjo Googla, kot lahko to storimo sedaj, ampak si trditve lahko preveril šele, ko si prišel domov in jih poiskal v knjigah. Potem je bilo precej odvisno od tega ali se ti da sploh še ukvarjati z vsem tem ali pa si preprosto prepustil stvari svojemu toku in si mislil svoje.

Bombardirni smo bili s precej manj informacijami kot sedaj, pa vendar so ljudje vedeli precej veliko. Predvsem pa smo si zapomnili več stvari. V sedanjosti se pogosto sprašujem o tem, koliko ljudje blefirajo, ko pametujejo o stvareh, ki jih niti ne poznajo, niti se niso poglobili v njih – saj veste, v sedanjosti je lahko vsak vse, kar si želi biti.

Življenje je bilo lažje, saj smo se ljudje med seboj dejansko pogovarjali in nismo zgolj buljili vsak v svoj telefon in tipkali s svojimi kolegi in pecali dekleta, ki jih niti ne poznamo na drugi strani internetov.

Če nam je bila deklica všeč, smo pristopili do nje in jo nagovorili – dvomim, da v teh časih še kdo na tem svetu to počne?

Življenje pred Googlom in življenje z Googlom? Kateri svet je boljši? V kateri svet bolj pašete? Ali gre lahko ta ekspanzija informacij, ki smo je deležni zadnjih deset let še tako strmo naprej, ali pa bomo ljudje počasi ugotovili, da je svet internetov super svet, vendar smo postali med seboj odtujeni in nam ta svet ni več tako blizu in se nam ne zdi več tako fin, kot je bil na začetku, ko smo ga odkrivali? Podobno, kot je v partnerskem odnosu – na začetku je oh in sploh, potem je samo še oh…

Si sploh znamo predstavljati življenje brez Googla? Interneta? Brez pametnega telefona?

]]>
http://thai-gov.info/blog/2017/12/05/zivljenje-pred-googlom-in-zivljenje-z-googlom/feed/ 0