thai-gov- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog Dzheyson Park Sat, 20 Oct 2018 17:52:48 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 http://thai-gov.info/blog/wp-content/plugins/squirrly-seo/view/css/feed.css Golden drum / najboljša agencija McCann Bukarešta, agencijska mreža pa McCann Worldgroup- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/20/golden-drum-najboljsa-agencija-mccann-bukaresta-agencijska-mreza-pa-mccann-worldgroup/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/20/golden-drum-najboljsa-agencija-mccann-bukaresta-agencijska-mreza-pa-mccann-worldgroup/#respond Sat, 20 Oct 2018 07:05:00 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376841 Letošnji, jubilejni 25. Golden drum je potekal v hotelu Slovenija v Portorožu. Lanski poskus, da bi bil festival v Ljubljani očitno ni bil tako uspešen, letos pa je v Portorož festival privabil veliko število udeležencev iz različnih držav. In letošnji program Golden druma je bil odličen – tako odličen, da sem bil na vseh predavanjih, …]]>

Letošnji, jubilejni 25. Golden drum je potekal v hotelu Slovenija v Portorožu. Lanski poskus, da bi bil festival v Ljubljani očitno ni bil tako uspešen, letos pa je v Portorož festival privabil veliko število udeležencev iz različnih držav. In letošnji program Golden druma je bil odličen – tako odličen, da sem bil na vseh predavanjih, kar se mi do sedaj ni zgodilo še nikoli, kljub temu, da imam precej dolgo kilometrino.

Ko na odru poslušaš kreativce kot je sir John Hegarty, ki je ustvaril vse kultne oglase za Levi’s v 80 in 90 letih prejšnjega stoletja. Ko poslušaš Josefine Richards iz agencije INGO, ki je ustvarila ideje, kot je Dill in The Swedish Number … Ko poslušaš o načinu razmišljanja kreativca iz agencije Emil, ki je postala krovna agencija za Mercedes po celem svetu. Ja, oglaševanje je lahko seksi, če imaš naročnike, ki razumejo in ki imajo jajca.

Kdo so ?

 • Nagrado za najboljše delo sekcije KAJ je prejela agencija McCann Bukarešta za Bihor Couture v skupini F. Doseg
 • Nagrado za najboljše delo sekcije ZAKAJ pa agencija DDB Španija za Najti Farino, prijavljeno v skupini W. Inovativnost
 • Agencija 180heartbeats + JvM iz Varšave, je prejela nagrado Najboljše dobro za delo Neuničljiva mavrica v skupini Z. Skupno dobro.
 • Nagrado Zlata mreža za najbolj uspešno agencijsko mrežo leta je z 175 točkami prejela McCann Worldgroup.
 • Zlato vrtnico za najboljšo agencijo leta je z 91 točkami prejela agencija McCann Bukarešta.
 • Zlati zmaj za najboljšo neodvisno agencijo z zbranimi 43 točkami je šel v roke agenciji 180heartbeats + JvM, Varšava.
 • Velika nagrada za najboljšo znamko pa je z zbranimi 89 točkami pripadla znamki Diesel.

V kategoriji posebnih nagrad sta nagrado Zlati boben Adriatik prejeli agenciji McCann Beograd in McCann Podgorica za kampanjo #Nezaželena, Srebrni boben Adriatik agencija New Moment New Ideas Company Beograd za Poster za mir, medtem ko je Bronasti boben Adriatik pripadel agenciji Publicis Beograd za delo #check it.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/20/golden-drum-najboljsa-agencija-mccann-bukaresta-agencijska-mreza-pa-mccann-worldgroup/feed/ 0
Gost ima vedno prav / razen v Portorožu, ko naročiš pizzo brez sira v restavraciji Figarola- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/20/gost-ima-vedno-prav-razen-v-portorozu-ko-narocis-pizzo-brez-sira/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/20/gost-ima-vedno-prav-razen-v-portorozu-ko-narocis-pizzo-brez-sira/#comments Sat, 20 Oct 2018 06:32:20 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376839 Portorož. Turistično mesto. Vsaj naj bi bilo. Pa vendar je to mesto, kjer sredi oktobra ob 1. zjutraj ne moreš dobiti več pijače. In kjer sobe v 4* hotelu stanejo sredi oktobra od 80 – 100 evrov. Toliko o turizmu in o tem, koga želijo privabiti v Portorož. Očitno se jim zdijo mladi nepomembni in …]]>

Portorož. Turistično mesto. Vsaj naj bi bilo. Pa vendar je to mesto, kjer sredi oktobra ob 1. zjutraj ne moreš dobiti več pijače. In kjer sobe v 4* hotelu stanejo sredi oktobra od 80 – 100 evrov. Toliko o turizmu in o tem, koga želijo privabiti v Portorož. Očitno se jim zdijo mladi nepomembni in so hoteli raje na pol prazni, kot da bi spustili cene in jih napolnili.

In v Portorožu obstajajo tudi lokali s hrano. Sicer se z veganskim načinom prehranjevanja zmanjša število lokalov, ki jih lahko obiščem, vendar ponavadi s pizzami res ni problema, saj to ni noben znanost. No, v Portorožu se ti lahko zgodi, da ti natakar želi dokazati, da kot gost seveda nimaš prav, namesto, da bi se zgolj opravičil in priznal napako.

Zgodba se začne takole. Lep sončen dan v Portorožu. Naporna noč za nami in med pavzo za kosilo na Golden Drumu je seveda potrebno skočiti nekaj pojest. Ker se je predavanje zavleklo poiščemo lokal s pizzami, ki je najbližje hotelu Slovenija. Pride natakarica in naročimo: “dunajca”, kraško pizzo in zame zelevnjavno pizzo brez sira. Zraven naročimo tri enake pijače. Ko natakarica ponavlja naročeno in ko omeni vegetarijansko, pozabi omeniti brez sira – vendar ji še enkrat povem, da prosim za pizzo brez sira.

Vrt restavracije se je polnil in precej hitro dobimo hrano na mizo. Pogledam pizzo in na njej vidim masten sir – sicer je ponavadi zelenjavna pizza brez sira precej “suha” in precej prazna. Vzamem nož in se dotaknem sira, ki se prime na nož in se razvleče, ko dvigujem nož. Tudi okoli skorje na pizzi je precej sira, ki je drugače zapečen kot testo. Se zgodi, pomislim. In čakam, da pride kdo od natakarjev mimo in da ga vprašam o tem, če so se zmotili. Po par minutah čakanja se odločim, da poiščem personal in s pizzo v roki, zelo umirjen, oddidem v restravracijo.

Ko vstopim v prostor, z zelo normalnim glasom vprašam, če so se mogoče zmotili in sem dobil pizzo s sirom. Pristopi najstarejši natakar in pogleda pizzo in kot strokovnjak odgovori: “Ne, na tej pizzi ni sira. To so naribane bučke”.

Ok. Očitno me bodo poskušali prepričati, da ne znam ločiti bučk od mastnega sira. Še vedno v zelo spoštljivem tonu nadaljujem s tem, da pač bučke niso enako sir in da se testo ne zapeče dvakrat, ampak se zapeče sir na testu. Poleg tega pa pokažem na večji kup sira, ki se je, če si ga prijel vlekel.

Pristopi drugi natakar, pogleda pizzo in zaključi: “Na tej pizzi ni sira.”

Razumem. Ne bodo priznali napake in zgolj in samo izrekli magičnih besed – oprostite, naša napaka, bomo popravili. Pizzo pustim na šanku in oddidem ven za mizo. Pijem svoj sok in čez par minut pride prvi natakar in v roki drži pizzo. V bistvu sem bil vesel, da so naredili novo pizzo in mi jo da na mizo in reče: “Sem preveril pri peku pizz in na tej pizzi ni sira”.

Hmm. Resno? Temu se reče odnos do gosta v Portorožu. Prišel me je prepričevati, da se motim. Ponovim svoje besede od prej in mu pokažem, za dodatni dokaz, da je na nožu še vedno sir. Strokovno vzame nož v roko, ga povoha in zaključi: “To ni sir”. Sam se začnem smejati, kajti z arogantnimi ljudmi zelo težko shajam. Natakar mi ponudi, da mi pripravijo še eno pizzo, zelenjavno brez sira. In jaz se zahvalim za to, saj me je ves tek že zdavnaj minil.

Natakar začne razlagati, da se oni trudijo, da znajo pripraviti vegetarijanske jedi in da jim ni vseeno in da mi lahko pripravijo “pašto s paradižnikom”. Še enkrat se zahvalim in povem, da me je vse skupaj minilo, če mi poskušajo dokazati, da ne ločim sira od bučk in če ne vem, kaj je sir na pizzi. Še vedno sem dokaj miren, ker je bil vrt poln ljudi in se mi ni dalo narediti ekscesa.

Plačamo in oddidemo in takrat pride za menoj natakar, ki me še enkrat poskuša prepričati, da na pizzi ni bilo sira. #WTF Povzdignem glas in ga glasno vprašam: “Oprostite, imate občutek, da ste vi tukaj gost ali jaz? Tretjič me poskušate prepričati, da ne vem kaj je sir in me poskušate prepričati, da sem očitno “delusional“. Mogoče pa je točno v tem problem turizma v Portorožu. Ker ne razumete kdo je gost in da ima gost prav.”

Moj monolog je bil glasen, predvsem pa so ga slišali tudi ostali gosti v restavraciji. Zaključil se je dokaj preprosto: “Če bi takoj priznali, da ste storili napako, bi bilo vse ok. Se zgodi. Smo ljudje. Ko pa poskušate prepričati človeka, da se moti in dokazati, da nima pojma, pa ste na tankem ledu. Jaz sem v končni fazi tisti, ki plačam za to, kar dobim na krožnik. In če sem normalen, potem ne poskušajte dokazati stvari o katerih se vam očitno ne sanja prav veliko. Včasih je dovolj samo oprostite in ja, naša napaka.”

Ker sem bil ravno razpoložen, sem od nekje privlekel še malce boljši argument: “Če pač trdite, da na pizzi ni sira, jo lahko odnesem na senzorični test. Si predstavljate, da sem alergičen na sir in bi zaradi zaužitega sira padel v komo? Bi se počutili ok? Želel sem samo pojesti pizzo brez sira in nikakor nisem želel imeti trikratnega ponavljanja besed, ki jih očitno niti ne slišite.”

V tistem trenutku sem se zavedal, da je vsaka nadaljna konverzacija nesmiselna. Vendar me je natakar očitno slišal in mi je rekel: “Ko pridete naslednjič v Portorož, imate pri nas zastonj pizzo.”

Resno? Mogoče ni razumel, da me ta pizzerija nikoli več v življenju ne bo videla. Nisem osel in ne grem dvakrat na led. Ker si sam plačujem te stvari imamo možnost izbire lokalov kamor grem. In s takšnim odnosom – ja, restavracija in pizzerija, ki je namenjena zgolj in samo gostom. Žalostno, ampak to je odraz turizma v Portorožu …

p.s.: fotografija pizze je simbolična. Namreč, fotografije pizze na kateri je en beluš iz konzerve, kos artičoke, malce naribane bučke in malce paprike, ne bi želel objaviti …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/20/gost-ima-vedno-prav-razen-v-portorozu-ko-narocis-pizzo-brez-sira/feed/ 10
Sovražim počasen internet v hotelih- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/19/sovrazim-pocasen-internet-v-hotelih/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/19/sovrazim-pocasen-internet-v-hotelih/#comments Fri, 19 Oct 2018 06:48:04 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376837 Piše se leto 2018. Sam sem precej pogost obiskovalec hotelov v Sloveniji in v bližnji okolici. Vendar kljub temu, da smo v letu 2018 se ponavadi v vseh hotelih srečujem z enakim problemom – internet v hotelih je počasen. Ali pa celo nedelujoč. Kako propada nekoč prestižni hotel Haludovo Palace / Malinska, Krk 8 stvari, …]]>

Piše se leto 2018. Sam sem precej pogost obiskovalec hotelov v Sloveniji in v bližnji okolici. Vendar kljub temu, da smo v letu 2018 se ponavadi v vseh hotelih srečujem z enakim problemom – internet v hotelih je počasen. Ali pa celo nedelujoč.

Tipična zgodba. V hotelih večinoma zgolj prespim. Pridem pozno v hotel in grem zgodaj iz njega. Vendar bi v vmesnem času rad opravil še kup stvari, ki jih imam opraviti na internetu. Za slednje pa včasih potrebujem hitri internet. Tukaj pa nastane problem.

Ko se mi uspe povezati na hotelski wifi in ko začnem uporabljati njihov internet se spomnim kako je bilo pred mnogimi leti, ko si za vsak klik na internetu čakal, da se ti je odprla povezava in upal, da se do konca naloži.

Prva stvar je, da preizkusim hitrost interneta preko speedtesta. In številke so zanimive. Zadnjih nekaj hotelov, kjer sem prespal se ponaša s “hitrim internetom”: 2M/256k, 4M/1M, 1M/512k …In potem si to povezavo deli več uporabnikov in je uporaba hotelskega interneta vse prej kot uporabna.

Pa vendar po drugi strani razumem lastnike in upravljalce hotelov. Zakaj bi plačevali več, če pa je osnovna storitev povsem dovolj. No, marsikateri hotel ima tudi plačljivi internet in tam so precej višje hitrosti. Ali pa če v hotelo počakaš na res zgodnjo jutranjo uro, ko je manj uporabnikov na internetu in potem poskusiš srečo. Mogoče bi samo strokovnjaki morali pogledati kaj se dogaja znotraj mreže in urediti te stvari na način, da bi hotelski obiskovalci lahko v miru poslali elektronsko sporočilo, ali pa objavili par fotografij na facebooku in to se to ne bi končalo s “connection timeoutom”.

Na srečo že vrsto let obstaja alternativa hotelskemu internetu. Telefon s hotspotom in potem normalno surfanje z normalnimi hitrostmi, ki omogočajo brezksrbno in predvsem normalno uporabo interneta. In ja, to je rešitev zaradi katere ne pizdim vedno čez hotele. Če boste pozorni, boste ugotovili, da takšno rešitev uporablja še cel kup ostalih gostov v hotelu, ker vidite njihove hotspote.

p.s: trenutno ležim v hotelski postelji in uporabljam hotelski internet – hitrost je 812k/118k …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/19/sovrazim-pocasen-internet-v-hotelih/feed/ 2
Je gonzo novinarstvo predhodnica #fakenews / Strah in groza v Las Vegasu- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/18/je-gonzo-novinarstvo-predhodnica-fakenews-strah-in-groza-v-las-vegasu/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/18/je-gonzo-novinarstvo-predhodnica-fakenews-strah-in-groza-v-las-vegasu/#respond Thu, 18 Oct 2018 04:37:06 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376834 Prvič sem za izraz gonzo novinarstvo slišal v filmu Strah in groza v Las Vegasu, ki ga je leta 1998 posnel režiser Terry Gilliam in v katerem sta glavni vlogi zaigrala Johnny Depp (Raoul Duke) in Benicio Del Toro (dr. Gonzo). Vendar sedaj, ko razmišljam o tem, se mi vse bolj dozdeva, da je bil termin gonzo …]]>

Prvič sem za izraz gonzo novinarstvo slišal v filmu Strah in groza v Las Vegasu, ki ga je leta 1998 posnel režiser Terry Gilliam in v katerem sta glavni vlogi zaigrala Johnny Depp (Raoul Duke) in Benicio Del Toro (dr. Gonzo). Vendar sedaj, ko razmišljam o tem, se mi vse bolj dozdeva, da je bil termin gonzo novinarstvo predhodnik #fakenews.

Gonzo novinarstvo temelji na ideji Williama Faulknerja, da je najboljša fikcija veliko bolj resnična kot katera koli zvrst novinarstva – the best fiction is far more true than any kind of journalism – and the best journalists have always known this. Gonzo novinarstvo namreč briše meje med resničnim in izmišljenim.

Kultni film Fear and Loathing in Las Vegas je bil posnet po knjigi Hunterja S. Thompsona, ki pa je le na pol fiktivna, ker je bil avtor v svojem času novinar, vendar ni bil objektiven novinar, ki bi bil zgolj opazovalec. On je dejansko ustvarjal zgodbe s tem, da se je vrgel vanje, in jih dvignil na povsem drugačno raven. Znal je pričarati okoliščine ravno takšne, da so bile primerne zgodbi – vse skupaj podkrepljeno z velikimi količinami drog in alkohola. Njegov slog je bil v nasprotju z normativi, ki so veljali za novinarski poklic in še danes veljajo. Bil je pristranski in samosvoj.

Njegovo mnenje o objektivnem novinarstvu je bilo preprosto. Ne obstaja. In če to preslikam v sedanji čas, lahko najdem precej povezav s terminom #fakenews, kateremu smo vsak dan priča.

Mogoče je razlika zgolj v tem, da sedanji ustvarjalci (preprosto ne morem napisati novinarji) niso na drogah in neskončnih količinah alkohola, ampak imajo zadaj agendo zakaj pišejo o stvareh o katerih pišejo. In ta agenda je v rokah lastnikov, ali pa naročnikov. Vendar obstaja vseeno ena precej velika razlika – #fakenews je zgolj natolcevanje in potvarjanje dogodkov, nihče od ustvarjalcev teh vsebin ni bil nikjer, kjer se dogajajo “posilstva, nasilje, zlorabe”, ampak vse to ustvarjajo iz varnega zavetja svojih naslanjačev.

In v tem se loči gonzo novinarstvo od #fakenews. Gonzo novinarji so se vseeno poglobili v svoje zgodbe in so jih zgolj drugače slikali, ali pa so bili tako brutalno iskreni, da so marsikomu stopili na žulj. In ravno to pogrešam – novinarji so postali precej “nežni, mehki” in predvsem pazljivi. Kar je razumljivo, saj se v tem svetu nihče noče zameriti nikomur, ker je v končni fazi tudi od oglaševalcev odvisna plača novinarja. Ko postaviš v tem svetu na tehtnico ti dve stvari – objektivnost in pa osebni dohodek … Verjetno vsak zase ve, kaj mu več pomeni.

Kaj sem želel povedati. Da si sam želim malce več novinarja, njegove introspekcije v njegovem članku. Fakti bruti so sicer odlični, vendar se lažje poistovetim, predvsem pa me bolj pritegne, če je zgodba napisana manj “obrtniško” in je v njej kakšen delček, ki razkrije tudi mnenje novinarja. V končni fazi si želim, da bi tiskanje medije kupoval zaradi piscev in ne zgolj zaradi imena medija. Se motim?

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/18/je-gonzo-novinarstvo-predhodnica-fakenews-strah-in-groza-v-las-vegasu/feed/ 0
Kanada legalizirala marihuano za rekreativno uporabo / v Kanadi lahko kupite marihuano v licenciranih prodajalnah- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/kanada-legalizirala-marihuano-za-rekreativno-uporabo-v-kanadi-lahko-kupite-marihuano-v-licenciranih-prodajalnah/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/kanada-legalizirala-marihuano-za-rekreativno-uporabo-v-kanadi-lahko-kupite-marihuano-v-licenciranih-prodajalnah/#respond Wed, 17 Oct 2018 12:08:39 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376832 Kanada je danes legalizirala marihuano za rekreativno uporabo. S tem je postala druga država na svetu, za Urugvajem, kjer je že legalizirana uporaba marihuane. S tem so storili velik korak naprej, ki omogoča nadzor nad trgom marihuane, prav tako pa pričakujejo, da bo v državni proračun priteklo 400 milijonov dolarjev. Zaradi alkohola letno umre tri …]]>

Kanada je danes legalizirala marihuano za rekreativno uporabo. S tem je postala druga država na svetu, za Urugvajem, kjer je že legalizirana uporaba marihuane. S tem so storili velik korak naprej, ki omogoča nadzor nad trgom marihuane, prav tako pa pričakujejo, da bo v državni proračun priteklo 400 milijonov dolarjev.

Polnoletni prebivalci Kanade lahko od licenciranih prodajalcev kupujejo olje, semena in posušeno marihuano in imajo pri sebi do 30 gramov te posušene rastline. Prav tako lahko na gospodinjstvo vzgojijo štiri sadike marihuane. Prepovedano pa je večje posedovanje marihuane, kot tudi kupovanje marihuane na nelicenciranih mestih. Kazni za te prekrške so visoke – prodaja marihuane mladoletni osebi lahko prinese do 14 let zaporne kazni.

Legalizacija marihuane je bila predvolilna obljublja premierja Justina Trudeauja, saj se je zakon iz leta 1923, ki je kriminaliziral uporabo marihuane, ni pokazal kot učinkovit, saj so Kanadčani med največjimi porabniki kanabisa na svetu.

Glede na to, da je legalizacija marihuane postala trend v svetu, močno upam, da se bo tudi Slovenija priključila državam, ki so začele razmišljati v tej smeri. Predvsem pa upam, da se bodo “odločevalci” začeli zavedati, da s kriminalizacijo uporabe marihuane zgolj vzpodbujajo črtni trg, ki v Sloveniji cveti zelo dobro.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/kanada-legalizirala-marihuano-za-rekreativno-uporabo-v-kanadi-lahko-kupite-marihuano-v-licenciranih-prodajalnah/feed/ 0
Mira Šemić, vrhunska vinska strokovnjakinja / dobro vino je lahko tudi poceni / v Lidl po vina z oznako Mira priporoča- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/mira-semic-vrhunska-vinska-strokovnjakinja-dobro-vino-je-lahko-tudi-poceni-v-lidl-po-vina-z-oznako-mira-priporoca/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/mira-semic-vrhunska-vinska-strokovnjakinja-dobro-vino-je-lahko-tudi-poceni-v-lidl-po-vina-z-oznako-mira-priporoca/#respond Wed, 17 Oct 2018 11:40:57 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376821 Včeraj sem bil vabljen na Lidlovo predstavitev nove blagovne znamke Naše nam paše (domači produktu), ki je bila v Švicariji v parku Tivoli. Čudovita lokacija in zanimivi ljudje, še posebej za človeka, ki še ni poskusil alkohola in ki se prehranjuje vegansko. Vendar so me presenetili in poskrbeli, da sem tudi jaz užival v čudovitih …]]>

Včeraj sem bil vabljen na Lidlovo predstavitev nove blagovne znamke Naše nam paše (domači produktu), ki je bila v Švicariji v parku Tivoli. Čudovita lokacija in zanimivi ljudje, še posebej za človeka, ki še ni poskusil alkohola in ki se prehranjuje vegansko. Vendar so me presenetili in poskrbeli, da sem tudi jaz užival v čudovitih okusih iz izdelkov nove blagovne znamke. Predstavili so novo oglasno kampanjo, ki so jo ustvarili v agenciji F2 in tudi pesem, ki je pesem v oglasu. Gre za pesem , ki pa jo je čudovito zapela Monika Avsenik.

Vendar je bila hrana malce postranska, saj je, vsaj mojo pozornost pritegnila Mira Šemić, vrhunska vinska strokovnjakinja (sommelierka, ki ima akademski naziv). Kot omenjeno, nisem še poskusil alkohola, vendar sem njene besede požiral in priznam – totalno sem navdušen nad njo, njenim razlaganjem in iskrenostjo. Njen moto je: Vodo potrebujemo za življenje, vino pa za radost življenja. Njeno poslanstvo je, da v pivcih vina prebudi strast do odkrivanja in raziskovanja vin.

Ona je “kriva”, da imamo v Sloveniji tudi ocenjevanje za znameniti francoski gastronomski vodnik Gault & Millau, ki restavracije ocenjuje tako, da jim namesto zvezdic pripenja kuharske kape. Njen naslednji izziv je še bolj zanimiv, predvsem pa se zaveda, da se na tem področju dela precej premalo – izbiranje najboljših natakarjev, ker smo v času pozabili na to, da so ravno oni tisti, ki lahko rešijo situacijo, ki jo je “zakuhal” chef.

Mira Šemić je skupaj z Valentinom Bufolinom (vodjo marketinga v Lidlu) poskrbela, da so na njihove police prišla kvalitetna vina, ki jih lahko kupimo za nizko ceno –

Kosilo, ki je bilo pripravljeno iz izdelkov blagovne znamke Naše nam paše, je Mira pripravila Wine and Food Pairing in nad katerim so se vsi prisotni navduševali. Vina so bila izbrana iz Lidlove vinoteke in nekatera so krepko pod 5 evri.

Glede na to, da sem imel možnost sedeti ob njenem boku, sem imel kot nekdo, ki nima pojma o vinih cel kup vprašanj zanjo. Na vsa vprašanja mi je z veseljem odgovorila, predvsem pa je svoje znanje delila z vsemi.

 • kozarci – nikoli jih ne prijemajte za čašo, ampak za pecelj. Če vam natakar prinese kozarec, ki ga drži za časo, ga prosite, da ga zamenja
 • temperatura vina – odvisna je od vrste vin. Glede na to, da so včasih priporočali sobno temperaturo, temu ni več tako. Za bela in macerirana vina je priporočljiva temperatura 6-8 stopinj, za rdeča polna vina 16-18 stopinj, za rdeča lahka vina 12-14 stopinj, za peneča vina 5-7 stopinj. Ne zamrzujte vina – raje izberite posodo v katero dodate pol vode, pol ledu in v njej ohlajajte vino in steklenico vmes sučite
 • oznake – suho vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev ne presega 9g/l), polsuho vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev je med 9g/l in 12 g/l), polsladko vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev med 12 in 45g/l), sladko vino (koncentracija reducirajočih sladkorjev presega 45g/l)
 • nazdravljanje – nazdravlja se s človekom. Nagne se kozarec in se nežno dotakne drugega kozarca. Tudi s šampanjcem se lahko nazdravlja, čeprav bo zvok malce bolj zadušen
 • solzice – včasih so ljudje pred pitjem vina zavrteli kozarec, da bi videli solzice. To se več ne dela, ker se to lahko ustvari povsem umetno. Ko zasučete vino v kozarcu ga povonjajte – da začutite arome, ki jih ima vino in da ugotovite, če so v vinu sulfidi (podoben vonj kot je vonj prižgane vžigalice)
 • če je včasih veljalo, da se k juhi ne pije vina, se tudi to spreminja. Odvisno je iz česa je pripravljena juha in se najde vina, ki se dobro spajajo
 • ni vedno res, da so najboljša najdražja vina. Tudi za nizko ceno lahko najdete več kot odlična vina. In če niste res poznavalec vin, potem ne boste čutili razlike med vinom za 500 evrov in tistim za 30 evrov.

V bistvu sem ob pogovoru z Miro začel resno razmišljati, da bi se vpisal na tečaj sommelierstva. Večina sommelierjev namreč ne izpije vina, ki ga poskuša, ker testirajo 70 in več vrst vina in posledično bi bilo to precej “težko” delo. Po drugi strani pa je res, da s tem, ko ne izpiješ vina ne spoznaš tistega pravega občutka, ki ga prebudi vino v človeku. Pri nekaterih so to pozitivne lastnosti, pri nekaterih pa malce manj.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/mira-semic-vrhunska-vinska-strokovnjakinja-dobro-vino-je-lahko-tudi-poceni-v-lidl-po-vina-z-oznako-mira-priporoca/feed/ 0
Koprivnikar, BTC in 5G frekvenca VS Simonič, Tušmobil in UMTS frekvenca- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/koprivnikar-btc-in-5g-frekvenca-vs-simonic-tusmobil-in-umts-frekvenca/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/koprivnikar-btc-in-5g-frekvenca-vs-simonic-tusmobil-in-umts-frekvenca/#respond Wed, 17 Oct 2018 05:51:30 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376819 “Afero” o podelitvi brezplačnih 5G frekvenc družbi BTC je odkril Bojan Požar. Kljub temu, da ni šlo za komercialne frekvence, ampak testne, je bila škoda narejena in Boris Koprivnikar je ostal brez službe, BTC pa je vrnil testne frekvence. Vendar je potrebno za razumevanje vsega skupaj skočiti desetletje nazaj. Unboxing Apple iPhone Xs Max / …]]>

“Afero” o podelitvi brezplačnih 5G frekvenc družbi BTC je odkril Bojan Požar. Kljub temu, da ni šlo za komercialne frekvence, ampak testne, je bila škoda narejena in Boris Koprivnikar je ostal brez službe, BTC pa je vrnil testne frekvence. Vendar je potrebno za razumevanje vsega skupaj skočiti desetletje nazaj.

Frekvence mobilnega omrežja so odlična priložnost za polnjenje državnega proračuna. Leta 2014 je AKOS 4G frekvence prodal za 149 milijonov evrov. Leta 2001 je Mobitel APEKu plačal okoli 105 milijonov evrov za UMTS frekvenco. Par let kasneje sta za precej nižji znesek to frekvenco kupili tudi podjetji T2 in Simobil. Vendar je bil na trgu še en ponudnik – Tušmobil, ki ni imel te frekvence.

Leta 2008 poskrbeli tudi za njih – APEK je objavil razpis konec leta in nanj se je prijavil zgolj Tušmobil. Namesto, da bi tedaj zaračunali frekvenco, so jo zastonj podatili Tušmobilu. Podobno, kot se je zgodilo dve leti prej, ko je bila v igri koncsija za uporabo 1800 MHz frekvence. Direktor APEKa je bil tedaj Tomaž Simonič, ki naj bi dobil v zameno za to tudi nepremičnino. Vse to se je dogajalo v času vlade Janeza Janše in v bistvu naj bi šlo za to, da je Tuš odstopil od tožbe proti Andrijani Starina Kosem.

In potem se vrnemo v let0 2018, ko se zgodi “afera Koprivnikar”. V bistvu ne gre za komercialne frekvence 5G, ampak za testne, ki so namenjene ravno testiranju. Verjetno je bilo “novinarju” povsem jasno, da ne gre za komercialne frekvence – ker BTC ni mobilni operater in posledično ne bi mogel niti “tržiti” frekvenc, vendar zanj to verjetno ni bilo niti najmanj pomembno. V tem primeru se je šlo zgolj za to, da je nekdo vrgel pasjo bombico in počakal, da je počila. Kljub temu, da so bili podatki zavajajoči je to “post festum” povsem nepomembno.

Zakaj bi torej BTC potreboval testno 5G frekvenco? Ker so že pred časom pisali o tem, da bodo naredili “pametno mesto”, kjer bodo poligoni za avtonomna vozila in ker vzpodbujajo uporabo novih tehnologij. Tehnologija 5G namreč prinaša cel kup “sladkorčkov”, ki jih bo seveda potrebno najprej testirati.

 • višje podatkovne hitrosti – od 1 do 10 Gbit/s in nekaj 100 Mbit/s v urbanem okolju
 • večja energetska učinkovitost – tudi do 90 odstotkov manjša poraba energije v omrežju
 • nizek odziven čas – 1 milisekundna zakasnitev med končnima točkama
 • dostopnost vsepovsod – s tem bo omogočen lažji razvoj avtonomnih vozil, interneta stvari, predvsem pa dostopa do hitrega interneta kjerkoli

Vendar je v končni fazi vse to nepomembno, če je bilo pomembno zgolj diskreditirati ex ministra in BTC, kajne?

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/17/koprivnikar-btc-in-5g-frekvenca-vs-simonic-tusmobil-in-umts-frekvenca/feed/ 0
Saša Arsenovič / kandidat za župana Maribora / lista Za Maribor- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/sasa-arsenovic-kandidat-za-zupana-maribora-lista-za-maribor/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/sasa-arsenovic-kandidat-za-zupana-maribora-lista-za-maribor/#comments Tue, 16 Oct 2018 14:48:51 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376817 Saša Arsenovič je kandidat za župana Maribora. Poleg vseh ostalih imen, ki se pojavljajo, je ravno on povzročil največjo nervozo pri Bojanu Požarju, ki mu je namenil celoten članek – očitno je njegov moto preprost – diskreditacija vsakogar, ki mu ni povšeči. No, na žalost (ali na srečo) Bojanu zadnje čase stvari ne gredo dobro …]]>

. Poleg vseh ostalih imen, ki se pojavljajo, je ravno on povzročil največjo nervozo pri Bojanu Požarju, ki mu je namenil celoten članek – očitno je njegov moto preprost – diskreditacija vsakogar, ki mu ni povšeči. No, na žalost (ali na srečo) Bojanu zadnje čase stvari ne gredo dobro od rok in posledično so njegove besede dokaj prazne in brez vsebine.

In če se nekomu kandidat za župana zdi tako pomemben, da ga je potrebno poskušati diskreditirati na vsak način, potem je defintivno vreden mojega zapisa. Kljub temu, da ga ne poznam in da ga še nisem srečal v življenju. Gre pa za mojo preprosto logiko – medijski umori so plačani, jaz pač nisem. In všeč mi je, ko lahko kontriram ljudem, ki dobijo plačila za medijske umore, ki pa jim zadnje čase niti ne uspevajo, niti niso več merodajni, ker jim nihče več ne verjame.

Mogoče je potreben skok par let nazaj, ko je bil župan mesta Maribor Franc Kangler. Ko so se zgodili #gotofje protesti je bilo jasno, da kdorkoli bo stopil v njegove čevlje bo imel težko delo, predvsem pa, da je Maribor mesto, ki potrebuje pritok denarja, še bolj pa mesto, ki potrebuje dobrega “gospodarja”, ki bo znal stvari spremeniti na bolje. Veliko upov je bilo položenih v Andreja Fištravca, pa vendar ni bilo veliko rezultatov, ki bi pokazali njegovo vlogo. V bistvu je imel očitno precej veliko nesreče s projekti, ki jih je obljubljal in posledično je izgubil zaupanje Mariborčanov.

Ko se je pred dnevi pojavilo ime Saša Arsenovič za županskega kandidata, se je zgodila snežna kepa. Bojan Požar je spisal tekst, kjer obračuna z njim. No, bolj kot z njim obračuna z vsemi ostalimi, Saša Arsenovič pa postane kolateralna škoda:

 • ker naj bi kandidiral s pomočjo SMCja je bilo to preveč moteče za Bojana in posledično je “opomnil” javnost na vse, kar se je dogajalo s SMCjem. Saša Aresnovič se odloči, da bo zbiral podpise
 • potem je našel podatke, da so podjetja Saša Arsenoviča visoko zadolžena – če bi se spoznal na bilance, ali pa če bi vprašal kaknšnega ekonomista, bi izvedel, da temu pač ni tako. Se pa dobro bere, če nekdo zapiše, da bo Maribor dobil najbolj zadolženega župana. In ljudje imajo radi takšne izjave, čeprav iz konteksta
 • kandidat za župana, ki ima v Mariboru kup lokalov posluje s mestno občino. “No Shit Sherlock” – kako pa je to uspelo ugotoviti Bojanu? Za to pa si dejansko zasluži vsaj Pulitzerja

Kdo je torej Saša Arsenovič. Tako’s, eden izmed kultnih lokalov je bil njegov. Zastopal je blagovno znamko S. Oliver za celoten Balkan. Njegov je lokal Rožmarin, Galerija Gosposka, Hotel in gostilna Maribor, sobe Garden Rooms …

 • www /
 • fb /

Očitno ve kaj dela. In to kar dela v Mariboru očitno dela zelo dobro. In če je njegov vzornik Zoran Janković, potem je jasno kje je težava. V tem, da očitno pripada bolj levemu polu.

In ko sem iskal informacije o njem, sem odkril kje je mogoče problem, da ga Bojan ne mara – Saša je bil odličen tenisač. No, tudi Bojan je bil, sicer ne tako odličen, ampak so ga pa nekateri imeli radi v tistem času. Mogoče pa od tu izvira ta zgoraj omenjena škodoželjnost in predvsem obračun s kandidatom za župana Maribora.

Kot nekdo, ki ne živi niti v Ljubljani, niti v Mariboru si pa želim, da bi tudi Maribor postal takšna turistična točka, kot je postala Ljubljana v zadnjih letih. In nekdo, ki je uspel že pred davnimi časi prebuditi Maribor, bo verjetno znal prebuditi samo občino in storiti korak, ki že dlje časa ni bil storjen.

Foto: Jošt Gantar

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/sasa-arsenovic-kandidat-za-zupana-maribora-lista-za-maribor/feed/ 3
Picerija Capriccio na Trubarjevi v Ljubljani- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/picerija-capriccio-na-trubarjevi-v-ljubljani/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/picerija-capriccio-na-trubarjevi-v-ljubljani/#respond Tue, 16 Oct 2018 13:25:33 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376812 Picerija Capriccio je novost na Trubarjevi v Ljubljani. Lokacija je zamenjala že par lastnikov, sedaj pa je tukaj svoj “dom” našel Italijan Stefano Rado, ki se je iz Padove preselil v Ljubljano, ker ga je tako očarala. V Padovi ima dve restravraciji, vendar je v Ljubljani pogrešal ‘ristopizzo’. Medtem, ko se nekateri selijo v Italijo, …]]>

Picerija je novost na Trubarjevi v Ljubljani. Lokacija je zamenjala že par lastnikov, sedaj pa je tukaj svoj “dom” našel Italijan Stefano Rado, ki se je iz Padove preselil v Ljubljano, ker ga je tako očarala. V Padovi ima dve restravraciji, vendar je v Ljubljani pogrešal ‘ristopizzo’. Medtem, ko se nekateri selijo v Italijo, drugi pridejo v Slovenijo.

Naj kot vegan na začetku povem, da imajo na meniju dve pizzi, ki sta primerni za moj način prehranjevanja:

 • marinara, ki zadnje čase postaja moja najljubša pizza (cena je 6 evrov)
 • veganska, ki ima več zelenjave (cena 10 evrov)

Za preizkus pizze in s tem picerije izberem vedno najbolj osnovno pizzo. V tem primeru je bila to marinara, ki je sestavljena iz testa, paradižnikove omake in česna. Ker na njej ni sira in vsega ostalega se dejansko začuti okus testa in pelatov.

Recept za pizzo je Stefano prinesel iz Padove in se razlikuje od pizz, ki jih lahko dobimo v piceriji Verace. Tudi to testo vzhaja 48 ur, vendar je očitno uporabljena drugačna moka, saj je pečena pizza bolj “crunchy”, kot je v Verace, kjer velikokrat dobiš precej tekočo.

Testo je precej tanko in ni takšno, kot smo ga navajeni iz marsikatere domače picerije. Vendar je okusno in precej bolj spominja na italijanske pizze, ki jih jem ponavadi ko skačem naokoli po Italiji. Predvsem pa sem bil navdušen nad tem, da pizza ni bila zažgana, kar se pogosto zgodi v picerijah, kjer pečejo pizze zelo kratek čas in kjer je testo vzhajalo dolgo časa.

 • www /
 • fb /

Glede na to, da se je v tem prostoru v zadnjih letih zamenjalo že kup lastnikov (Čerin, Cavallino, Kralj Žara, grška restavracija), upam, da tale picerija ostane dlje časa in da bo razširil ponudbo še na ostale italijanske jedi.

Posebnost picerije je, da je picopek Italijan, prav tako pa je tudi velik del osebja iz Italije. Tako da, če želite govoriti italijansko, je Capriccio prava izbira za vas. In glede na ime, bodo znali zadovoljiti vse vaše muhe. Pa baje imajo odlične sladice – ampak ni bilo nič veganskega.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/picerija-capriccio-na-trubarjevi-v-ljubljani/feed/ 0
Lars&Sven veganski burger / novost v ponudbi- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/larssven-veganski-burger-novost-v-ponudbi/ http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/larssven-veganski-burger-novost-v-ponudbi/#respond Tue, 16 Oct 2018 06:22:29 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376804 Ko sem pred par dnevi videl, da bo Lars&Sven začel ponujati veganske burgerje, je bila odločitev precej preprosta. Moram ga poskusiti. Pred leti, ko se še nisem prehranjeval vegansko, sem stestiral večino burgerjev v Ljubljani in to tudi objavljal na blogu. Lars&Sven je imel takrat samo en lokal pred Leclercom in priznam, da sem bil …]]>

Ko sem pred par dnevi videl, da bo Lars&Sven začel ponujati veganske burgerje, je bila odločitev precej preprosta. Moram ga poskusiti. Pred leti, ko se še nisem prehranjeval vegansko, sem stestiral večino burgerjev v Ljubljani in to tudi objavljal na blogu. Lars&Sven je imel takrat samo en lokal pred Leclercom in priznam, da sem bil navdušen nad njimi.

Veganski burgerji so precej bolj zakomplicirani za pripravo, kot pa navadni burgerji. Ker sem že pred časom odkril, da sam naredim točn tak “patty”, ki meni paše, sem se dolgo časa izogibal veganskim burgerjem, ki jih lahko dobim v lokalih. Sedaj sem naredil izjemo.

Vegan burger stane 6,95 evra. Sestavljen je durum bombetke, v kateri je Veganica polpet iz leče in suhih paradižnikov, mayo omake z drobnjakom in BBQ omake, sveže listnate solate, paradižnika, rdeče čebule in rdečega zelja.

Burger zgleda čudovito. V bistvu je to eden izmed redkih burgerjev, kjer to kar si videl na sliki tudi dejansko dobiš na mizo. Všeč mi je njihova BBQ omaka, ki je malce pekoča. Bombetka ni sladka, kar mi je všeč, prav tako ni preveč čebule, ki bi ubila celoten okus burgerja. Polpet (patty) bi imel lahko več okusa – nisem začutil suhih paradižnikov, kot sem pričakoval in patty bi bil lahko malce bolj začinjen. Obstaja možnost, da je krivda v mojem dojemanju okusov.

Sicer je burger odličen in sem navdušen, da ga ima Lars&Sven v svoji ponudbi. Ker je bil danes veganski burger prvi dan v njihovi ponudbi, obstaja tudi možnost, da bodo še malce bolj naštudirali obdelavo polpete in bo takšna, kot bi si jo lahko zaželel.

Da ne pozabim. Veganski burgerji se pripravljajo na posebnem žaru, ki je namenjen samo tej hrani. Všeč!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/10/16/larssven-veganski-burger-novost-v-ponudbi/feed/ 0