thai-gov- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog Dzheyson Park Thu, 16 Aug 2018 04:47:48 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.7 http://thai-gov.info/blog/wp-content/plugins/squirrly-seo/view/css/feed.css Kako sem skočil v Lago di Fedaia / 2057 metrov / 9 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/16/kako-sem-skocil-v-lago-di-fedaia-2057-metrov-9-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/16/kako-sem-skocil-v-lago-di-fedaia-2057-metrov-9-stopinj/#respond Thu, 16 Aug 2018 04:46:36 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376565 Ko sem z vrha Marmolade (3265 metrov) nekje v daljavi zagledal čudovito jezero Fedaia, sem se odločil, da skočim vanj. No, najprej ga je bilo potrebno najti – in ko sem se vzpenjal proti Passo Fedaia sem užival ob pogledu na pokrajino, ki se mi je odpirala. Strah pred višino / z gondolo na Marmolado …]]>

Ko sem z vrha Marmolade (3265 metrov) nekje v daljavi zagledal čudovito jezero Fedaia, sem se odločil, da skočim vanj. No, najprej ga je bilo potrebno najti – in ko sem se vzpenjal proti Passo Fedaia sem užival ob pogledu na pokrajino, ki se mi je odpirala.

Jezero Fedaia leži na višini 2057 metrov. V bistvu je postavljen jez, ki zadržuje precej veliko količino vode, ki priteče iz Marmolade, ko se topi sneg in led. Voda je očitno precej hladna, saj se v njej nihče ne kopa. V jezeru je dovoljeno kopanje in le to sem tudi izkoristil.

Seveda pred skokom nisem preizkusil temperature vode, ampak sem samo skočil. Temperatura vode je bila okoli 9 stopinj in priznam, da je bila prav prijetna, saj tudi zunanja temperatura ni bila prav visoka. Malce večji problem je bil priti iz vode, saj je bilo precej vetrovno, kar povsem spremeni temperaturne pogoje.

Na posnetku je malce zabluran del, ki sem ga snemal z GoPro kamero – posledica kondenza, ki se je nabral pred objektivom in sem na žalost prepozno opazil, da bi saniral težavo. Vendar se vseeno vidi – no, dvakrat sem skočil v jezero, saj v prvem poskusu nisem posnel videa s telefonom …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/16/kako-sem-skocil-v-lago-di-fedaia-2057-metrov-9-stopinj/feed/ 0
Strah pred višino / z gondolo na Marmolado / 3265 metrov visoko na sneg- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/14/strah-pred-visino-z-gondolo-na-marmolado-3265-metrov-visoko-na-sneg/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/14/strah-pred-visino-z-gondolo-na-marmolado-3265-metrov-visoko-na-sneg/#respond Tue, 14 Aug 2018 06:37:26 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376545 Z gondolo na Marmolado? Ja, zelo preprosto, če te ni strah višine. Mene je. Kot še marsikoga drugega. V bistvu ne gre za strah kot tak, ampak za neprijeten občutek, ki se mu, če obstaja možnost izognem. Vendar včasih je potrebno pogledati strahu v oči in se soočiti z njim. In naredil sem tako. Slovenska …]]>

Z gondolo na Marmolado? Ja, zelo preprosto, če te ni strah višine. Mene je. Kot še marsikoga drugega. V bistvu ne gre za strah kot tak, ampak za neprijeten občutek, ki se mu, če obstaja možnost izognem. Vendar včasih je potrebno pogledati strahu v oči in se soočiti z njim. In naredil sem tako.

Po skoku v Lago di Sorapis me je pot vodila do kraja Malga Ciapela, ki je izhodišče za dostop do smučarskega centra Marmolada, ki pa je poleti obiskan zaradi razgleda.

Cena gondole do vrha Marmolade je 30 evrov. Plačam, da se soočim s svojim strahom? Čudna izbira, bi rekel marsikdo. Pa vendar je temu tako. Ko sem vstopal v gondolo sem opazoval obraze okoli sebe. Do prve postaje gondole je namreč vzpon za preko 1000 metrov v manj kot dveh minutah. In pogled – vse prej kot prijeten zame. Obrazi okoli so bili bledi, tako kot moj. Pa vendar mi je uspelo. Še več, malce sem se celo sprostil, ko sem se soočal s tem strahom.

Do vrha, na višini 3265 metrov je bilo potem lažje, saj je bilo pol poti v megli (oz. že oblakih). In na vrhu ni bilo razgleda, ki sem ga pričakoval, saj je bila dolina ovita v oblake. Ko so nekateri brezskrbno skakali po razgledni terasi, sem se sam s težkim srcem približal robu – kljub ograji in vsemu ostalemu, mi je bilo neprijetno.

Ko sem stopil na sneg, sem se počutil precej bolj domače. Predvsem pa sem se počutil varno. Tudi pogled proti jezeru Fedaia, v katerega sem kasneje skočil je bil čudovit. Si predstavljam smučanje poleti tukaj. Mora biti odlično. Poleti se sicer ledenik topi in smučanje pač ni mogoče. Temperatura je bila okoli 8 stopinj in ljudje, ki so prišli gor v kratkih hlačah in rokavih so se tresli od mrazu.

Nisem vedel, da imajo tudi psi strah pred višino. Ogromna doga si ni upala prečiti rešetek do stopnic, kjer so se videla tla približno 20 metrov globje. 100 kilogramski pes se ni premaknil in njegov gospodar ni točno razumel kaj se dogaja. Poskušal ga je dvigniti, vleči na silo in vse ostalo, kar je v meni zbudilo jezo – saj sem točno razumel psa. Še enemu obiskovalcu sem namignil, da naj mi pomaga – vzela sva bližnjo mizo, jo obrnila okoli in jo prinesla do psa. Počasi se je prestavil na trdo podlago in štirje smo dvignili mizo in psa odnesli 20 metrov naprej na trdo podlago, kjer je pač upal hoditi. Zanimivo je bilo, da me v tem primeru, ko sem se ukvarjal z drugim, mene ni bilo strah, ampak mi je bilo vse ok.

Spust z gondolo nazaj je bil malce težji zalogaj. Kar je opazil tudi “strojevodja” – oz. oseba, ki upravlja gondolo. Sedel sem na tleh in mižal. In ni me motil, niti ni poskušal začeti pogovora, kar mi je pomenilo zelo veliko. No, nekje na pol poti sem se odločil, da to spremenim. Obrnil sem se proti stenam in zrl v prepad. Ni me zvijalo, samo malce nenavadno je bilo vse skupaj. Ko smo prišli do spodnje postaje, se mi je nasmejalo. In ja, bilo je vredno plačati 30 evrov za soočenje s svojim strahom. V bistvu lahko bežim pred njim, ali pa se soočim z njim in ga poskušam razumeti. Kaj je boljša izbira?

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/14/strah-pred-visino-z-gondolo-na-marmolado-3265-metrov-visoko-na-sneg/feed/ 0
Jezero Sorapiss / kako sem skočil v Lago di Sorapiss in se povzpel iz prelaza Tre Croci / 10 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/13/jezero-sorapiss-kako-sem-skocil-v-lago-di-sorapiss-in-se-povzpel-iz-prelaza-tre-croci-10-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/13/jezero-sorapiss-kako-sem-skocil-v-lago-di-sorapiss-in-se-povzpel-iz-prelaza-tre-croci-10-stopinj/#respond Mon, 13 Aug 2018 04:52:41 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376534 Jezero Sorapiss / Lago di Sorapiss je po mojem skromnem mnenju najlepše jezero v Dolomitih. Jezero je čudovito in takoj mi je postalo jasno zakaj je na vseh mogočih in nemogočih fotografijah na instagramu – ker je njegova barva drugačna od barv jezer, ki sem jih sedaj videl. Kako sem skočil v jezero Vajont (tragedija …]]>

Jezero Sorapiss / Lago di Sorapiss je po mojem skromnem mnenju najlepše jezero v Dolomitih. Jezero je čudovito in takoj mi je postalo jasno zakaj je na vseh mogočih in nemogočih fotografijah na instagramu – ker je njegova barva drugačna od barv jezer, ki sem jih sedaj videl.

Lago di Sorapiss leži na višini 1923 metrov. Sam sem se odločil za dostop s prelaza Tre Croci, kar pomeni okoli 150 metrov višinske razlike. Pot do jezera je označena in prijetna. Zgolj krajši odsek je malce bolj strašljiv, saj gre pot po robu strmega prepada – posledično tiste, ki nas je strah višine, malce stisne.

Pot do jezera je dolga okoli 5800 metrov in do jezera sem prišel v uri in petnajst minut. Potrebno je upoštevati številne turiste, ki gredo počasi proti jezeru in številne, ki se vračajo in se jim je potrebno umikati. V Italiji, na tej višini, ni ravno gorniške kulture pozdravljanja in marsikdo diši bolj, kot pa jaz dišim, ko grem zvečer ven.

Ko sem opazoval mlajša dekleta, ki so sopihala s preveč kilogrami proti jezeru, mi je bilo jasno zakaj gredo tja – s popolnim “mejkupom” gredo pozirati ob jezero. In ob jezeru je neskončno “instagram husbandov”, ki fotografijo svoje boljše polovice v vseh mogočih pozah.

Ko prideš do jezera ostaneš za par sekund brez komentarja. Jezero Sorapiss je še lepše, kot je na fotografijah. Sam sem imel veliko srečo, saj je par minut po prihodu začeli deževati, kar je pomenilo, da so vsi obiskovalci “pobegnili” in je tako jezero ostalo samo meni. Vendar po drugi strani bi bilo jezero še lepše, če bi bilo obsijano s soncem in ne bi bilo zavito v oblake.

Par sto metrov od jezera je gorska koča, do katere so ravno s helikopterji dostavljali hrano in pijačo. Zato je bila zaprta do 12. ure, kar je za marsikaterega obiskovalca v “all starkah” pomenilo, da bo šel žejen nazaj.

Ko sem se po uspešnem skoku v jezeru vračal nazaj proti prelazu Tre Croci sem bil vesel, da se že vračam. Trume obiskovalcev so se valile proti jezeru – tudi dekleta v usnjenih jaknah in krilih.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/13/jezero-sorapiss-kako-sem-skocil-v-lago-di-sorapiss-in-se-povzpel-iz-prelaza-tre-croci-10-stopinj/feed/ 0
Kako sem skočil v Lago di Dobbiaco / Toblacher See / 8 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/12/kako-sem-skocil-v-lago-di-dobbiaco-toblacher-see-8-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/12/kako-sem-skocil-v-lago-di-dobbiaco-toblacher-see-8-stopinj/#respond Sun, 12 Aug 2018 06:56:21 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376527 Lago di Dobbiaco je jezero, ki leži med Tre Cime Nature Park in Fanes-Sennes-Braies Nature Park. Meni je prekrižalo pot na poti med Lago di Sorapiss do Lago di Braies – ko si prepričan, da točno veš kam si namenjen, pa temu ni povsem tako. In potem odkriješ to jezero. Kako sem skočil v jezero …]]>

Lago di Dobbiaco je jezero, ki leži med Tre Cime Nature Park in Fanes-Sennes-Braies Nature Park. Meni je prekrižalo pot na poti med Lago di Sorapiss do Lago di Braies – ko si prepričan, da točno veš kam si namenjen, pa temu ni povsem tako. In potem odkriješ to jezero.

Jezero je veliko in precej obljudeno, saj je na obali par restavracij, kamor hodijo turisti jest. Prav tako pa je primerno za namakanje nog v vodi, ko prideš iz okoliških hribov, ki jih v Dolomitih ne (z)manjka.

Sam sem imel srečo, da se je pripravljalo k dežju in posledično je bila pot okoli jezera skoraj prazna. Ker se ni nihče kopal v jezeru, mi ni bilo povsem jasno, zakaj je temu tako. Ker obala jezera ne omogoča skoka v na glavo, sem moral narediti par korakov vanj in takrat ugotovil zakaj se nihče ne kopa. Ker je voda resnično hladna.

Pa vendar mi je nekako uspelo skočiti vanj, predvsem pa tudi priti iz vode. In ko sem prišel ven je začelo deževati, tako da je bil dež precej bolj topel, kot pa samo jezero.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/12/kako-sem-skocil-v-lago-di-dobbiaco-toblacher-see-8-stopinj/feed/ 0
Kako sem skočil v jezero Vajont (tragedija Vajont Dam) / Dolomiti / 11 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/11/kako-sem-skocil-v-jezero-vajont-tragedija-vajont-dam-dolomiti-11-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/11/kako-sem-skocil-v-jezero-vajont-tragedija-vajont-dam-dolomiti-11-stopinj/#respond Sat, 11 Aug 2018 05:48:59 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376513 Šele po skoku v jezero Vajont sem ugotovil, da je voda iz tega jezera leta 1963 povzročila veliko tragedijo in smrt 1910 ljudi. Namreč, na poti od jezera Barcis proti Cortini D’ Ampezzo sem v daljavi zagledal jezero. Ker ni bilo nikjer table za dostop do njega, sem se zapeljal naokoli in bil priča najbolj …]]>

Šele po skoku v jezero Vajont sem ugotovil, da je voda iz tega jezera leta 1963 povzročila veliko tragedijo in smrt 1910 ljudi. Namreč, na poti od jezera Barcis proti Cortini D’ Ampezzo sem v daljavi zagledal jezero. Ker ni bilo nikjer table za dostop do njega, sem se zapeljal naokoli in bil priča najbolj čudoviti mavrici v mojem življenju.

Kasneje sem v bližnji vasi vprašal za dostop do jezera in po približno 15 minutah hoje skozi gozd mi je uspelo priti do reke in malo kasneje še do jezera. Skočil sem v drugi del jezera in ne tisti največji del, ker nisem uspel najti poti skozi.

Voda je bila precej hladna, vendar je prijala osvežitev. Ko sem se vrnil do avta in ko sem si vzel čas, sem si prebral žalostno zgodbo, ki se je v zelo kratkem času odvila leta 1963 v teh krajih in povzročila strahotno uničenje.

V 50 letih prejšnjega stoletja so se odločili, da postavijo jez Vajont, kar bi pomenilo, da bodo lahko vodo izkoriščali za pridobivanje elektrike. Vendar niso upoštevali, da je narava tukaj precej muhasta. Kljub večkratnim podorom zemlje in skal iz sosednjih hribov so nadaljevali z gradnjo jezu in z ustvarjanjem jezera. Do usodne noči, 9. oktobra 1963, ko se je velik del skalnih gmot s hitrostjo preko 100 kilometro na uro sesul v jezero in povzročil več kot 250 metrov visok vodni val in šel preko jezu in uničil vasi pod jezom in povzročil smrt 1910 ljudi in veliko otrok.

Na to tragedijo še vedno opominja jez, ki je ostal nepoškodovan in pa številna obeležja v okolici jezu, ki opozarjajo na tragedijo, ki se je zgodila takrat v teh krajih.

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/11/kako-sem-skocil-v-jezero-vajont-tragedija-vajont-dam-dolomiti-11-stopinj/feed/ 0
Kako sem skočil v jezero Barcis (Lago di Barcis) / Dolomiti / 17 stopinj- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/10/kako-sem-skocil-v-jezero-barcis-lago-di-barcis-dolomiti-17-stopinj/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/10/kako-sem-skocil-v-jezero-barcis-lago-di-barcis-dolomiti-17-stopinj/#respond Fri, 10 Aug 2018 05:00:55 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376505 V Furlaniji – Julijski krajini se nahaja cel kup idiličnih krajev, ki jih je potrebno videti in obiskati. Sam sem se na poti proti Dolomitom in Cortini D’ Ampezzo večkrat ustavil ob prizorih, ki so mi vzeli dih. Tudi jezero Barcis (Lago di Barcis), ki je nedaleč od Pordenona, je eden izmed njih. Skok v …]]>

V Furlaniji – Julijski krajini se nahaja cel kup idiličnih krajev, ki jih je potrebno videti in obiskati. Sam sem se na poti proti Dolomitom in Cortini D’ Ampezzo večkrat ustavil ob prizorih, ki so mi vzeli dih. Tudi jezero Barcis (Lago di Barcis), ki je nedaleč od Pordenona, je eden izmed njih.

Dež sicer ni najbolj prijetna družba, ko se odločiš, da boš šel v Dolomite in okoliške gore. Je pa prijeten, ker zniža temperaturo iz 33 stopinj v parih minutah na prijetnih 23 stopinj, kar se mi je zgodilo pri jezero Barcis. Zaradi dežja ni bilo nobenih turistov, prav tako pa ni ni bilo nikogar, ki bi se kopal v jezeru.

Ko sem skočil, kot je v navadi, nisem preveril temperature vode, vendar sem bil presenečen, saj je bila voda precej topla. Seveda je to relativen pojem, ki je odvisen od tega, česa si navajen. No, v tem primeru sem se ravno prav ohladil, po vožnji in priznam, da je bilo prav prijetno biti sam v jezeru.

Jezero Barcis leži na višini 400 metrov nadmorske višine in je od Trsta oddaljeno okoli 120 kilometrov. Če se ne želite gužvati na obali in v morju, potem je tole odlična alternativa. In v okolici je kup zanimivosti, tudi če niste ljubitelj pohodov v gore.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/10/kako-sem-skocil-v-jezero-barcis-lago-di-barcis-dolomiti-17-stopinj/feed/ 0
Punk Rock Holiday 2018 / Tolmin- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/10/punk-rock-holiday-2018-tolmin/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/10/punk-rock-holiday-2018-tolmin/#respond Fri, 10 Aug 2018 04:23:09 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376493 Punk Rock Holiday, ki letos že osmo leto poteka na lokaciji v Tolminu, je postal že kultni festival, kamor pridejo ljudje iz celega sveta. V bistvu je PRH postal več kot festival. Je druženje, so počitnice, je uživanje v naravi, poleg vsega pa je poskrbljeno še za več kot odlično glasbo. Suicidal Tendencies – Punk …]]>

, ki letos že osmo leto poteka na lokaciji v Tolminu, je postal že kultni festival, kamor pridejo ljudje iz celega sveta. V bistvu je PRH postal več kot festival. Je druženje, so počitnice, je uživanje v naravi, poleg vsega pa je poskrbljeno še za več kot odlično glasbo.

Za začetek razumevanja festivala je potrebno malce nazaj v zgodovino. Leta 2009 sta Andrej in Niko v Trbovljah organizirala festival Šklabfest. Glasbeniki, ki so prišli v Zasavje so bili Millencolin, The Exploited, The Toy Dolls, The Skatalites, Stroj Machine, Kud Idijoti, , Overflow. Bilo je noro.

Leta 2011 se je spremenila lokacija festivala in se je vse skupaj prestavilo v Tolmin. Punk Rock Holiday je bil uraden naziv festivala na katerem so nastopila imena kot so: NOFX, Bad Religion, Bouncing Souls, Hot Water Music, Strung Out, Street Dogs, The Real McKenzies, Jingo De Lunch, The Toasters.

Bilo je čudovito, zame kot obiskovalca, vendar s strani organizatorja zopet premalo ljudi in preveliki stroški. Namreč festivali postanejo rentabilni šele po petih, ali celo več letih. Do takrat pa je treba preživeti.

Sedaj s preživetjem ni več problemov (upam!!), saj je festival razprodan, še preden so znana imena nastopajočih naslednje leto. In vsako leto pridejo ljudje iz celega sveta v Tolmin na svojo dozo zabave.

Letos sem šel na PRH prvi večer, ker me je zanimalo, kaj se zgodi, ko pridejo na oder imena kot so Dog Eat Dog, Hladno pivo, Happy Ol’ Mcweasel, Elvis Jackson .. Ok. Dog Eat Dog so band, ki smo ga poslušali (en komad) pred 20+ leti. Naslednje tri skupine pa so mi precej bližje – in priznam, zanimalo me je, kako bodo obiskovalci, ki so iz tujine sprejeli njihovo glasbo. Pozitivno presenečen, kajti HP prepeva v hrvaškem jeziku, da so bili navdušeni. Seveda je za skupino precej težko, če nima v prvih vrstah svojih podpornikov, vendar se očitno z dobro glasbo da narediti marsikaj.

Sledili so Happy Ol’ Mcweasel, ki so v svojem slogu naredili “razpaljotko” in povabili občinstvo na oder. In imeli par sto ljudi na odru. Elvis Jackson pa so v svoji maniri in pričakovanjih odpeljali svoj del in s svojim evforičnim obnašanjem poskrbeli za dobro zabavo.

Vendar, kot sem omenil, PRH je več kot glasba. Kljub temu, da na prizorišču ni nikogar, ki ne bi bil potetoviran (včasih so takšni veljali za “čudn”), pa sem v pogovoru v trgovini z varnostnikom dobil zanimivo informacijo, ki je njega presenetila – ti ljudje sploh nič ne kradejo, še napitnine dajejo prodajalkam. V enem dnevu so prodali več sončne kreme, kot so jo prej v pol leta. Da o tem, da se taisti ljudje cel dan sončijo na “račkah, plamencih” in vsej ostali perjadi, niti ne bom izgubljal besed.

Je pa res, da je letos hudičevo vroče – ob 20. uri je bilo 30 stopinj in brez vetra – posledično je teklo od vsakega obiskovalca. Vendar to nikogar ne moti .. Sam sem jutra izkoristil za skok v gore, zvečer pa preživel pred odrom. In komaj čakam, da se v petek na odru pojavijo meni ljubi Bad Religion …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/10/punk-rock-holiday-2018-tolmin/feed/ 0
Skok v Sočo in razmišljanje o turizmu in uničevanju narave v dolini Soče- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/09/skok-v-soco-in-razmisljanje-o-turizmu-in-unicevanju-narave-v-dolini-soce/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/09/skok-v-soco-in-razmisljanje-o-turizmu-in-unicevanju-narave-v-dolini-soce/#comments Thu, 09 Aug 2018 05:43:23 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376503 Par dni sem preživel v dolini reke Soče. Se vzpenjal v hribe, odkrival hladne vode, predvsem pa opazoval množice turistov, ki so v tem času popolnoma okupirali to čudovito in nekoč še neokrnjeno naravo. Predvsem pa sem obujal spomine .. Vzpon iz Lepene na Krnska jezera in skok v potok Lepenica Vzpon do Pogačnikovega doma …]]>

Par dni sem preživel v dolini reke Soče. Se vzpenjal v hribe, odkrival hladne vode, predvsem pa opazoval množice turistov, ki so v tem času popolnoma okupirali to čudovito in nekoč še neokrnjeno naravo. Predvsem pa sem obujal spomine ..

Stavek, ki se začne z nekoč … To ni dober stavek. Pa vendar bom tako začel. Nekoč je bila dolina reke Soče neokrenjen in neomadeževan biser. Ko si ob sobotah šel v hribe, si srečal par pohodnikov in ob Soči se je kopalo zelo malo ljudi. Rafting je bil v povojih …

Potem me kozmična sila vrže v leto 2018, ko ugotoviš, da so se stvari spremenile. Zelo spremenile. Že ko prideš preko Vršiča ugotoviš, da je postal to raj za turiste. Narava ni več neokrnjena, saj je v poletnih mesecih poka po šivih – nemogoče je dobiti prostor v kampu, nemogoče je dobiti nastanitev v privat sobah ali pa v hotelu. Kombiji, ki navdušene raftarje vozijo sem ter tja so najštevilčnejši na cestah. Množice motoristov preizkušajo moč svojih motorjev, pri tem so najhujši Italijani. Ljudje trumoma tudi v natikačih in allstarskah hodijo v hribe, kljub temu, da niso pripravljeni na to. In namesto, da bi spoštovali naravo, jo uničujejo.

Lahko mi kdo reče, da se staram. Res je, nikoli ne bom trdil, da se ne. Lahko mi kdo reče, da pizdim brez veze, pa se bom tudi s tem strinjal. Ampak na žalost bomo s premnožičnim turizmom uničili naravo in dane lepote, ki smo jih dobili od naših dedkov v upravljanje.

Nisem proti turizmu. Nisem proti ljudem, ki želijo videti našo čudovito deželico. Kot tudi nisem proti vsem, ki poskušajo čez poletje zaslužiti denar s turizmom. Ravno obratno. Super je vse to, vendar najprej je potrebna infrastruktura. Potem je potrebna dobra strategija (ja, ko jaz slišim to besedo, mi pade tema na oči), kjer bo točno jasno kaj in kam želimo. Mislim, da je sedaj vse na horuk. In da nihče ne razmišlja na posledice, ki bodo prišle na dan čez leta.

Naslednji stavek se bo slišal malce pretiran in marsikoga bo presenetil. Sam bi zaračunaval vstop z vozili v Triglavski narodni park. Sam bi zaračunal vožnjo vozil čez Vršič. In ta denar bi šel za razvoj – ne turizma, ampak za razvoj infrastrukture, predvsem pa za osveščanje ljudi, ki prihajajo v te kraje.

Za vožnjo čez Vršič z avtom bi računal 10 evrov. Za vstop v TNP pa bi zaračunal 30 evrov – za ves čas trajanja obiska. Pač enkratni strošek vstopa, tako kot so storili v Logarski dolini, kjer je potrebno za vstop z avtom plačati 7 evrov. Se to pozna pri številu turistov? Vsaj, da bi opazil na prvi pogled ne. In verjetno bi bilo enako tudi v dolini Soče. Domačini bi imeli letno “prepustnico” in volk bi bil sit in koza cela. Vendar to gre zgolj za pobiranje denarja – kam bi šel ta denar in kaj bi se delalo z njim pa je posebno poglavje. Vendar bi se denar vračal nazaj v naravo in omogočal, da jo zaščitimo.

Nazaj k reki Soči, ki je tako čudovita reka, pa vendar, ko je v Velikih koritih večja gužva, kot pa je v Baški na Krku, potem veš, da je nekaj zelo narobe pri vsem tem. Samo en banalen primer. Večina ljudi, ki se sonči ob Soči je namazana s kremo za sončenje. In ko skočijo v vodo, postane njihova krema del Soče. Je Soča pripravljena na to?

Kaj pa vse manj vode v strugi Soče? Če je bila Soča pred par leti res močna reka, me je letos presenetila njena plitkost na vseh tistih delih, ki so mi bili od nekdaj všeč in so bili dokaj osamljeni? Ja, klimatske spremembe se dogajajo in posledično bo nekoč tudi Soča tako nizka, da ne bo več zanimiva za turiste – bodo takrat turisti še prihajali v te kraje?

In ko že pišem o tej temi. Tudi pohodništvo je ena izmed dejavnosti, ki ima vse več privržencev. Jutra v gorah so čudovita. In ljudje, ki hodijo v gore so prijazni in spoštujejo naravo. Pa vendar ne vsi. Ko na poti na Krnsko jezero opaziš na tleh več ogorkov cigaret, kot jih sicer opaziš v mestu, potem je jasno, da vsi ne razumejo koncepta narave. Prav tako ni ravno prijeten pogled na vse bele papirnate robčke, ki skrivajo ostanke človeka, ki se ni mogel zadržati, ko je šel v hrib. Vendar ljudje ne razmišljajo o tem, da je narava ena sama. Da se ne da zavrteti nazaj ure in spremeniti vse skupaj.

To, kar nam je bilo dano, moramo znati spoštovati. Predvsem pa moramo znati s tem ravnati. Sicer bomo čez desetletja svojim zanamcem kazali zgolj fotografije prečudovite narave, kot je nekoč bila. Sedaj je še čas, da se začne ukrepati, kajti čez leta bo tudi za to prepozno.

Galerija fotografij Soče iz leta 2012 – avgust. Letos je stanje … Povsem drugačno …

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/09/skok-v-soco-in-razmisljanje-o-turizmu-in-unicevanju-narave-v-dolini-soce/feed/ 1
Skupina Vatra na Trnfestu / in ja, zaigrali so komad Tango- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/09/skupina-vatra-na-trnfestu-in-ja-zaigrali-so-komad-tango/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/09/skupina-vatra-na-trnfestu-in-ja-zaigrali-so-komad-tango/#respond Thu, 09 Aug 2018 04:53:10 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376501 Včeraj je Trnfest prizorišče napolnila hrvaška skupina Vatra in njihov karizmatičen pevec Ivan Dečak je dokazal zakaj skupina že dvajset let ustvarja glasbo in bo letos izdala že svojo deseto “ploščo”. In ja, na koncu koncerta so zaigrali tudi moj ljubi komad Tango … Odprava zelenega zmaja / slovenske popevke v punk izvedbi #topshit Magnifico …]]>

Včeraj je Trnfest prizorišče napolnila hrvaška in njihov karizmatičen pevec Ivan Dečak je dokazal zakaj skupina že dvajset let ustvarja glasbo in bo letos izdala že svojo deseto “ploščo”. In ja, na koncu koncerta so zaigrali tudi moj ljubi komad Tango …

Zgodba s skupino Vatra in Ivanom Dečkom ima ozadje, ki je staro dve leti. Takrat sva z Gregorjem Žakljem delala za Shooster in v kampanji je bil ambasador tudi Ivan Dečak. Delo z njim je bilo celotni ekipi v veselje in izdelek, ki smo ga ustvarili je bil super. V bistvu sem že pred tem poznal njihovo glasbo, ampak od takrat naprej sem jih še malce bolj spremljal.

Kljub temu, da so imeli v Sloveniji par koncertov, pa mi jih do sedaj še ni uspelo uloviti. Do včeraj, ko sem šel iz Tolmina v Ljubljano in užival v celotnem koncertu, čeprav sem bil tako utrujen, da bi lahko kar tam zaspal.

Kljub temu, da je večina obiskovalcev čakala Tango, pa so bili navdušeni, saj je Ivan znal vzpostaviti stik s sicer bolj “plahimi” obiskovalci koncerta, ko so preigravali nove komade, med njimi tudi njihov največji hit  , ki se je na sosednjem Hrvaškem ponovno zavihtel na sam vrh lestvice HRTOP40, prvega mesta se drži že neverjetnih 12 tednov.

Vesel sem bil, ko se je po koncertu Ivan spomnil Gregorja in mene in tako sem namesto v postelji naslednjo uro preživel v pogovoru z njim. Še bolj navdušen, kot sem bil sicer …

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/09/skupina-vatra-na-trnfestu-in-ja-zaigrali-so-komad-tango/feed/ 0
Zakaj je Žan Mahnič upravičen do največjega poslanskega stanovanja za 200 evrov?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/08/08/zakaj-je-zan-mahnic-upravicen-do-najvecjega-poslanskega-stanovanja-za-200-evrov/ http://thai-gov.info/blog/2018/08/08/zakaj-je-zan-mahnic-upravicen-do-najvecjega-poslanskega-stanovanja-za-200-evrov/#comments Wed, 08 Aug 2018 07:52:03 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=376491 Žan Mahnič, poslanec SDS se je po podatkih Dnevnika odločil, da bo naslednja štiri leta živel v največjem poslanskem stanovanju (66 kv. m.) in za to plačeval okoli 222 evrov. Da, prav ste prebrali. Stanovanja velikosti okoli 60 kvadratnih metrov lahko najamejo poslanci za mesečno najemnino med 220 in 246 evri. Cene na trgu so …]]>

Žan Mahnič, poslanec SDS se je po odločil, da bo naslednja štiri leta živel v največjem poslanskem stanovanju (66 kv. m.) in za to plačeval okoli 222 evrov. Da, prav ste prebrali. Stanovanja velikosti okoli 60 kvadratnih metrov lahko najamejo poslanci za mesečno najemnino med 220 in 246 evri. Cene na trgu so okoli 700 evrov za takšen mesečni najem, vendar za naše poslance so cene subvencionirane …

Do najema poslanskega stanovanja so uporavičeni poslanci, katerih prebivališče je oddaljeno vsaj 60 kilometrov od sedeža parlamenta. In Žan je od parlamenta oddaljen manj kot 40 kilometrov …

Najprej poglejmo pravilnik o najemu poslanskih stanovanj:

  • da ima prosilec, njegov zakonec ali oseba, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti stalno in začasno bivališče oddaljeno nad 60 kilometrov najbližje cestne razdalje od sedeža Državnega zbora,
  • da prosilec, njegov zakonec ali oseba s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti v Ljubljani ali v oddaljenosti do 60 kilometrov iz Ljubljane nima primerne lastne stanovanjske hiše oziroma stanovanja,
  • da prosilec, njegov zakonec ali oseba, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti v Ljubljani ali v oddaljenosti do 60 kilometrov iz Ljubljane nima sklenjene pisne pogodbe o najemu primernega stanovanja.

Po teh pogojih Žanu ne pripada poslansko stanovanje za katerega bo plačeval manj, kot najemniki plačujejo mesečno najemnino za najmanjše sobe, ki si jih delijo z drugimi sostanovalci. Žan je pač poslanec in seveda nima denarja, da bi si lahko sam plačal najemnino, če se že ne more voziti 40 kilometrov dnevno v parlament.

No, ni samo Žan tak, ki izkorišča možnost, če ni dovolj prosilcev za poslanska stanovanja, da lahko potem tudi ostali najamejo ta stanovanja namenjena izbrancem – da cen prehrane v parlamentu niti ne omenjam, ampak vse to jim pripada, ker so bili izvoljeni od volivcev, kajne?

Mogoče pa bi bil čas, da bi se spremenila ta pravila, predvsem pa, da bi bili poslanci v podobni situaciji, kot smo vsi ostali državljani, ki moramo plačevati realne najemnine, plačevati realne cene hrane … Mogoče pa je čas, da se počasi konča ta privilegiranost, ki jo nekateri tako dobro izkoriščajo. Da ne bo pomote, nekdo iz Murske Sobote si povsem zasluži poslansko stanovanje, saj bi sicer vsak dan za vožnjo porabil veliko več časa, kot pa bil v parlamentu.

Ampak, da se nekdo dela norca iz državljanov in ponuja poslancem, ki niso upravičeni do takšnih stanovanj, pa mi ni niti najmanj všeč.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/08/08/zakaj-je-zan-mahnic-upravicen-do-najvecjega-poslanskega-stanovanja-za-200-evrov/feed/ 2