thai-gov- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog Dzheyson Park Tue, 19 Feb 2019 07:52:46 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 http://thai-gov.info/blog/wp-content/plugins/squirrly-seo/view/css/feed.css Smučišče Višarje / Monte Lussari / 26,50 evra za 3 ure smučanja- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/19/smucisce-visarje-monte-lussari-2650-evra-za-3-ure-smucanja/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/19/smucisce-visarje-monte-lussari-2650-evra-za-3-ure-smucanja/#respond Tue, 19 Feb 2019 07:43:36 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377492 Bila je sobota. Vremenarji so napovedovali toplo vreme in odločitev, da grem smučati na smučišče Višarje / Monte Lusari je bila prava izbira. 3-urna karta stane 26,50 evra in v tem času se lahko rekreativen smučar precej dobro nasmuča. Sam sem naredil 28 kilometrov, kar se mi zdi zelo dober izkoristek (price / performance). Bad …]]>

Bila je sobota. Vremenarji so napovedovali toplo vreme in odločitev, da grem smučati na smučišče Višarje / Monte Lusari je bila prava izbira. 3-urna karta stane 26,50 evra in v tem času se lahko rekreativen smučar precej dobro nasmuča. Sam sem naredil 28 kilometrov, kar se mi zdi zelo dober izkoristek (price / performance).

Sobote so namenjene romanju Slovencev na smučišča. Vendar sem opazil, da jih gre večina v Avstrijo. Torej je bila odločitev preprosta – Višarje. Uro in par minut je smučišče oddaljeno od Ljubljane, nima neskončnega števila naprav, ampak je urejeno in predvsem jaz imam očitno to srečo – na smučišču ni gužve. Zato raje pobegnem preko “meje”, kot pa da se odločim, da bom vikend preživel na snegu v Sloveniji.

Ker sem v mladosti aktivno preživljal vsak dan zime na smučiščih, imam še sedaj precej podobne “težave”:

 • sovražim gužve – čakanje v vrsti pred žičnicami me ubija!
 • sovražim ljudi, ki se rinejo v vrstah – ker s tem profitirajo natanko 22 sekund življenja!
 • sovražim smučarje, ki ne znajo kontrolirati hitrosti, vendar jim je hitrost vse!
 • sovražim objestneže na smučiščih, zaradi katerih se izogibam domačim smučiščem!
 • sovražim zelo zelo drage karte na smučiščih, kjer dobiš za veliko denarja malo “muzike”!
 • sovražim parkiranje daleč stran od smučišča in hojo v “pancerjih” po asfaltu!

Po treh urah smučanja na Višarjih, ko se je temperatura dvignila na 8 stopinj, sem se odločil, da se ustavim. Da spijem čaj in se potem počasi spravim v avto in domov. Odločitev je bila super, saj se je sneg že začel topiti in smučanje z malce utrujenimi koleni na takšni podlagi ni več užitek.

Smučišče Višarje Monte Lussari1 Smučišče Višarje Monte Lussari4 Smučišče Višarje Monte Lussari2 ]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/19/smucisce-visarje-monte-lussari-2650-evra-za-3-ure-smucanja/feed/ 0
Evtanazija / sem za dostojno smrt in za javni diskurz o evtanaziji- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/19/evtanazija-sem-za-dostojno-smrt-in-za-javni-diskurz-o-evtanaziji/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/19/evtanazija-sem-za-dostojno-smrt-in-za-javni-diskurz-o-evtanaziji/#respond Tue, 19 Feb 2019 06:15:44 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377491 Zadnje čase se je stroka končno začela pogovarjati o evtanaziji. Vendar gre za medicinsko stroko in bilo bi primerno, če bi v te debate vključili tudi ostale deležnike – civilno družbo, sociologe, filozofe .. Pri evtanaziji ne gre zgolj za medicino, ampak še tudi za vse ostale aspekte na katere je potrebno pomisliti. Darovanje organov …]]>

Zadnje čase se je stroka končno začela pogovarjati o evtanaziji. Vendar gre za medicinsko stroko in bilo bi primerno, če bi v te debate vključili tudi ostale deležnike – civilno družbo, sociologe, filozofe .. Pri evtanaziji ne gre zgolj za medicino, ampak še tudi za vse ostale aspekte na katere je potrebno pomisliti.

Pri nas ni uzakonjena, niti dekriminalizirana, vendar je še vedno tabu tema o kateri se ne govori na glas. Evtanazija je lahko odrešitev za marsikoga, ki živi v bolečinah in je dosegel svojo starost, ali pa se je sam odločil za to in bi se s tem odrešil. V takšnih primerih govoriti o nedotakljivosti življenja, kamor sodi tudi odrekanje, da posameznik sam razpolaga s svojim življenjem, se mi zdi povsem nesmiselno.

O evtanaziji ljudje ne razmišljamo, dokler se nam ne zgodijo – dokler se ne zgodijo našim bližnjim. In šele takrat se zaveš, da se večino časa v življenju ukvarjamo s povsem nepomembnimi stvarmi, kot so dober avto, veliko denarja, drage počitnice. Vendar je življenje še kaj več od zgolj materialnih dobrin. Ampak pred tem si raje zatiskamo oči in živimo v svetu, kjer štejejo Instagram in Facebook všečki. V teh “prostranstvih neumnosti” pač ni prostora za resne debate o življenjsko pomembnih stvareh, ker je pomemben zgolj blišč, ki je posledica bede.

Šele ko je smrt blizu, se zavemo, da je tudi naša pot obsojena na konec, ki se bo zgodil neznano kdaj. Ko izveš, te presune, vendar se naučiš živeti s tem. Ko sem se pred leti soočal z umiranjem babice, sem razmišljal tudi o tem, da bi bila evtanazija dovoljena. Da bi lahko, ko res ne gre več naprej, ampak je vse zgolj samo še bolečina, naredil najtežjo stvar v življenju. Nekomu vzel življenje..

Takrat, malce pred smrtjo babice sem razmišljal takole:

Ko gledaš, kako se telo spreminja, kako počasi babica odhaja, ker nima več moči in volje, da bi še živela, si želiš, da bi samo mirno zaspala. Ali kot mi ona sama reče vsak dan – 89 let je starost, ki je nisem nikoli pričakovala. Sem edina v žlahti, ki je dočakala to starost in tudi moj čas je prišel. Želim si le, da bi zaspala. Da ne bi bilo več bolečine, da ne bi bilo več jutra. Da bi mirno odšla.

Ko sem jo videl, kako od bolečine trpi, sem si želel, da bi imel takšno moč, da bi jo objel.. Objel enkrat za vselej.. In ko bi jo spustil iz svojih rok, da bi se njeno življenje končalo. Da bi izginila njena bolečina in da bi bilo konec vsega zanjo. V bistvu se je sama odločila, da se ne bo bojevala, ker je, kot je vedno rekla – svoje že doživela.

Šele v takšnih trenutkih se zaveš, koliko ti oseba pomeni, ko bi svoje lastno življenje postavil na kocko, da bi ji olajšal njene zadnje trenutke. Ampak spomini bodo ostali za vedno. Tako, kot se še vedno povsem živo spominjam dedka, druge babice, tako je tudi za Tajo del spomina, ki mi bo vedno znova narisal nasmeh na oči, kot tudi izvabil solze..

Ljudje se prepozno začnemo zavedati, da je življenje minljivo. Da je bilo veliko premalo skupnih trenutkov, predvsem pa ugotovimo da so naša življenja postala prehitra, da bi se ustavili in užili, kar smo skozi življenje ustvarjali. Ko narediš to, je ponavadi že prepozno in ti ostanejo le še spomini, lepi trenutki in drobne malenkosti, ki te spominjajo na to.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/19/evtanazija-sem-za-dostojno-smrt-in-za-javni-diskurz-o-evtanaziji/feed/ 0
Zakaj registrske tablice električnih vozil niso drugačne barve (zelene) od ostalih registrskih?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/18/zakaj-registrske-tablice-elektricnih-vozil-niso-drugacne-barve-zelene-od-ostalih-registrskih/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/18/zakaj-registrske-tablice-elektricnih-vozil-niso-drugacne-barve-zelene-od-ostalih-registrskih/#comments Mon, 18 Feb 2019 06:36:42 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377488 Zakaj registrske tablice električnih vozil niso drugačne barve kot registrske tablice ostalih vozil? To vprašanje se mi zastavlja že dolgo, še posebej, ker je na naših cestah vsak dan več električnih vozil. Madžarska, Švedska, Avstrija – v teh državah sem opazil, da imajo električna vozila registrske tablice drugačne barve. Zakaj tega še ni pri nas? …]]>

Zakaj registrske tablice električnih vozil niso drugačne barve kot registrske tablice ostalih vozil? To vprašanje se mi zastavlja že dolgo, še posebej, ker je na naših cestah vsak dan več električnih vozil. Madžarska, Švedska, Avstrija – v teh državah sem opazil, da imajo električna vozila registrske tablice drugačne barve. Zakaj tega še ni pri nas?

Registrske tablice so mi zanimive. Zato jih tudi “zbiram”. Zbirka obsega že preko 5000 personaliziranih registrskih tablic. Vendar tokrat ni govora o teh registrskih tablicah, ampak o tistih, ki bi sodile na električna vozila.

Električna vozila se razlikujejo od navadnih vozil – imajo označena parkirna mesta, kjer lahko polnejo svoja vozila z električno energijo, imajo posebne protokole kako se gasijo, če pride do požara v njih. Električna vozila kot takšna ne onesnažujejo okolja na tak način kot vozila z notranjim izgorevanjem in kmalu se bodo tudi pri nas našla področja, kamor navadna vozila ne bodo imela dostopa zaradi preveč izpustov. Marsikdaj na cestah srečamo električno vozilo, ki vozi z nižjo hitrostjo, kot ostala vozila – če lovi zadnje kilometre z baterijo.

Zakaj bi morala biti registrska tablica električnega vozila drugačne barve?

 • ločili bi vozila na tista, ki ne onesnažujejo zraka z izpusti – svetlo zelena barva registrske tablice bi bila super izbira
 • olajšalo bi se delo reševalcem in gasilcem, ki bi lahko že s pogledom na registrsko tablico jasno vedeli s kakšnim vozilom imajo opravka in bi posledično tudi znali pravilno reagirati
 • olajšali bi delo redarjem, ki morajo biti sedaj strokovnjaki za vozila, ki so parkirana na označenih mestih za električna vozila, kjer se polnejo – parkrat sem že videl, ko je imelo vozilo “kabel speljan do avta” in zadaj “auspuh” (in ne, ni šlo za hibrida, ampak se je nekdo samo znašel in izumil rešitev za zastonj parkiranje – tudi avtomat ni bil v stanju polnjenja)
 • takšna vozila bi bila lažje opazna na cesti, če bi vozila z zmanjšano hitrosto – ker bi bila njihova baterija že precej spraznjena in bi posledično vožnjo prilagodil voznik temu, da pride do cilja
 • v prihodnosti bo vse več vozil avtonomnih – prva takšna vozila so električna – že z registrsko tablico bi ločili takšna vozila

Če to funkcionira v tujini, bi lahko tudi pri nas. In pri registraciji bi se zgolj spremenila barve registrske tablice in voila – vse skupaj bi bilo že preko registrske tablice bolj jasno. Je to res tako težko implementirati?

Zakaj registrske tablice električnih vozil niso drugačne barve

Zakaj registrske tablice električnih vozil niso drugačne barve

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/18/zakaj-registrske-tablice-elektricnih-vozil-niso-drugacne-barve-zelene-od-ostalih-registrskih/feed/ 3
Zala Kralj in Gašper Šantl / pesem Sebi / zmagovalca EMA 2019- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/17/zala-kralj-in-gasper-santl-sebi-zmagovalca-ema-2019/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/17/zala-kralj-in-gasper-santl-sebi-zmagovalca-ema-2019/#comments Sun, 17 Feb 2019 17:13:36 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377485 Namesto, da bi se včeraj zvečer “ukvarjal” z zmagovalcema tekmovanja EMA 2019, sem se ukvarjal z izjavo Lee Sirk, ki ni bila primerna. Danes popravljam situacijo – Zala Kralj in Gašper Šantl sta si zaslužila zmago na tem tekmovanju. V bistvu smo si čestitke zaslužili tudi vsi, ko smo doma pred zasloni spremljali oddajo, ki …]]>

Namesto, da bi se včeraj zvečer “ukvarjal” z zmagovalcema tekmovanja EMA 2019, sem se ukvarjal z izjavo Lee Sirk, ki ni bila primerna. Danes popravljam situacijo – Zala Kralj in Gašper Šantl sta si zaslužila zmago na tem tekmovanju. V bistvu smo si čestitke zaslužili tudi vsi, ko smo doma pred zasloni spremljali oddajo, ki jo je odlično vodila Ajda Smrekar – upam, da dobi več podobnih voditeljskih priložnosti.

Vendar nazaj k zmagovalnemu duetu – Zala Kralj in Gašper Šantl sta med vsemi nastopajočimi včeraj najbolj izstopala. Brez pompa, brez efektov, brez kupa managerjev, mejkuparjev in ostalega, kar so imeli ostali. Zgolj njuna glasba. Brez dragih oblek, brez plesalcev. Tiho in mirno. Brez nasmehov in čudnih izjav. Brez promocije. Povsem nekaj drugega, kot smo bili do sedaj navajeni, da nas zastopa na Evroviziji.

Sam sodim med starejšo generacijo in njuna glasba mi ni najbližja. Ko sem že pred časom prvič slišal njuno pesem Baloni, sem bil dejansko presenečen nad njima. Nad njuno normalnostjo, predvsem pa nad tem, da to kar delata, delata z užitkom in ne zgolj zaradi denarja, kar smo sicer navajeni.

Predvsem mi je bila všeč njuna anemičnost včeraj, ki je popolno nasprotje vsega, kar sem do sedaj videl na izborih za pesem Evrovizije pri nas. Skromna in očitno talentirana. Predvsem pa iskrena in brez fig v žepu.

V končni fazi priznam, da sem bil vesel, da ni zmagala še ena tekmovalka “iz Raayeve valilnice”, ali pa kateri drug produkt mašinerije. Vesel sem, da so se ljudje pri izboru med Raiven in njima – odločili za njiju.

Pesmi sicer ne bom poslušal na “repeat”, vendar se bom pustil presenetiti z njunim nastopom na Evroviziji v Tel Avivu. In tokrat ne bom zapisal, da bi bilo boljše, če bi za par let varčevali in se odločili, da nikogar ne pošljemo na Evrovizijo. V bistvu jima želim, da se imata čudovito in da po svoje in na svoj način zastopata Slovenijo. Predvsem pa si želim, da sta s svojo zmago premaknila miselnost, da v Sloveniji lahko zmaguje “samo mašinerija”.

Bravo in čestitke!

Zala Kralj in Gašper Šantl Sebi zmagovalca EMA 2019

Zala Kralj in Gašper Šantl Sebi zmagovalca EMA 2019

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/17/zala-kralj-in-gasper-santl-sebi-zmagovalca-ema-2019/feed/ 4
EMA 2019 / Zala Kralj in Gašper Šantl / Lea Sirk prizna Raiven – fak no, pa ne morem faking verjet- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/16/ema-2019-zala-kralj-in-gasper-santl-lea-sirk-prizna-raiven-fak-no-pa-ne-morem-faking-verjet/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/16/ema-2019-zala-kralj-in-gasper-santl-lea-sirk-prizna-raiven-fak-no-pa-ne-morem-faking-verjet/#comments Sat, 16 Feb 2019 22:43:51 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377483 Dobili smo zmagovalca EMA 2019 – Zala Kralj in Gašper Šantl. Vendar je njun nastop in pesem precej zasenčila izjava lanskoletne zmagovalke in letošnje žirantke – Lee Sirk, ki je Raiven v prenosu priznala, da je verjela, da bo zmagala ona (verjetno ni mislila, da se bo tako dobro slišalo v etru) – fak no, …]]>

Dobili smo zmagovalca EMA 2019 – Zala Kralj in Gašper Šantl. Vendar je njun nastop in pesem precej zasenčila izjava lanskoletne zmagovalke in letošnje žirantke – Lee Sirk, ki je Raiven v prenosu priznala, da je verjela, da bo zmagala ona (verjetno ni mislila, da se bo tako dobro slišalo v etru) – fak no, pa ne morem faking verjet.

O tej izjavi naj si vsak misli svoje, zame osebno pa se je pokazala profesionalnost in vsa lepota izbora EMA! Kljub temu, da mi anemična Zala Kralj in Gašper Šantl nista blizu, pa vseeno držim pesti zanju – že zaradi zgoraj omenjene izjave.

A post shared by (@sasoradej) on

EMA 2019 Zala Kralj in Gašper Šantl Lea Sirk prizna Raiven fak no pa ne morem faking verjet

EMA 2019 Zala Kralj in Gašper Šantl Lea Sirk prizna Raiven fak no pa ne morem faking verjet

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/16/ema-2019-zala-kralj-in-gasper-santl-lea-sirk-prizna-raiven-fak-no-pa-ne-morem-faking-verjet/feed/ 1
Dežurni zobozdravnik med vikendom / hud zobobol prihranite do ponedeljka, med vikendi se varčuje- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/16/dezurni-zobozdravnik-med-vikendom-hud-zobobol-prihranite-do-ponedeljka-med-vikendi-se-varcuje/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/16/dezurni-zobozdravnik-med-vikendom-hud-zobobol-prihranite-do-ponedeljka-med-vikendi-se-varcuje/#respond Sat, 16 Feb 2019 18:51:06 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377480 Vsake toliko časa imam izkušnje z našim zdravstvenim sistemom – in te izkušnje niso vedno najboljše. Tudi današnja je bila precej boleča. Zjutraj, ko sem se odpravil na Višarje sem začutil bolečino v zobu. Tableta je omilila težavo, ki pa je tekom dneva postajala vse močnejša. Bolečina je bila tako močna, da sem se odločil, …]]>

Vsake toliko časa imam izkušnje z našim zdravstvenim sistemom – in te izkušnje niso vedno najboljše. Tudi današnja je bila precej boleča. Zjutraj, ko sem se odpravil na Višarje sem začutil bolečino v zobu. Tableta je omilila težavo, ki pa je tekom dneva postajala vse močnejša. Bolečina je bila tako močna, da sem se odločil, da obiščem dežurnega zobozdravnika.

Seveda sem najprej preveril na internetu katere ordinacije in kje delujejo. In bil šokiran. Med vikendom je boljše, da nimate zobobola, saj nimamo ordinacij, ki bi delovale. No, obstaja dežurna ordinacija na Metelkovi. In ko sem prišel tja ob 15:30, sem izvedel, da sprejemajo paciente do 15. ure in da delajo do 16. ure.

Naivno sem potrkal na vrata in upal, da bo moj izraz na obrazu pokazal, da gre za resno bolečino. No, seveda se to ni zgodilo. Edini nasvet, ki sem ga dobil je bil, da naj pridem ob 21. uri, ko zopet začne njihova dežurna zobozdravstvena ambulanta. Do takrat pa naj grem v lekarno in se “nafilam” s tableti. To, da moram prevoziti 50 km do doma in nazaj seveda nikogar ne zanima, niti to, da pod vplivom tablet vožnja ni ravno najbolj primerna. Zahvalil sem se za prijaznost in ob tem premišljeval, da imajo zelo dober način poslovanja – no, krivda je seveda na moji strani, ker nisem preveril do kdaj sprejemajo paciente, predvsem pa, da sem naivno mislil, da obstaja ordinacija, ki je odprta 24 ur na dan za urgentne primere.

In če jaz napišem, da je urgenten primer, potem to drži, saj me je sicer zelo zelo zelo težko spraviti k zobozdravniku. Vendar, ko dobiš vročino in ko ne moreš odpreti ust, se te stvari malce spremenijo.

Namesto, da bi me zdravnik “oddelal”, sem se odpeljal domov in čakam, da bo ura dovolj, da se odpeljem nazaj in upam, da bom tokrat prišel na vrsto in da se bom lahko tudi odpeljal domov.

Nasvet – hud zobobol prihranite do ponedeljka, med vikendi se varčuje in v Sloveniji ni 24 urne zobozdravstvene ordinacije. Boste pač počakali toliko časa, da bodo zopet odprli vrata in upali, da vam bodo takrat rešili situacijo. Jaz pa upam, da me ne ustavijo policisti in dajo na odvzem krvi, kajti imam v krvi par lekadolov in nalgesinov – ker tega že dolgo nisem konzumiral niti več ne vem kakšna je vožnja na “tabletah”.

Priznam, strah me je zobozdravnik! In tale večer bi raje preskočil.

Spisek dežurnih zobozdravniških ambulant:

 • ZD Ljubljana Center, Metelkova ulica 9, Ljubljana (sobota, nedelja in prazniki od 8.00 do 16.00) in od 21.00 do 4.00 (del stroškov je
 • ZD Maribor, Ulica Kneza Koclja 10 (sobota od 8.00 do 13.00), ob nedeljah in praznikih od 8.00 do 13.00, nočna dežurna zobozdravstvena služba deluje vsak dan od 20.00 do 24.00 (samoplačniško)
 • prav tako so dežurne zobozdravstvene ambulante ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 12.00 ali 13.00 ure v ZD Nova Gorica, ZD Slovenj Gradec, ZD Murska Sobota, ZD Celje, ZD Novo mesto, Zobna poliklinika Kranj ..
Dežurni zobozdravnik med vikendom hud zobobol prihranite do ponedeljka med vikendi se varčuje

Dežurni zobozdravnik med vikendom hud zobobol prihranite do ponedeljka med vikendi se varčuje

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/16/dezurni-zobozdravnik-med-vikendom-hud-zobobol-prihranite-do-ponedeljka-med-vikendi-se-varcuje/feed/ 0
Črke ČŠŽ na naših pametnih mobilnih telefonih / zakaj ne uporabljam šumnikov na telefonu- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/15/crke-csz-na-nasih-pametnih-mobilnih-telefonih-zakaj-ne-uporabljam-sumnikov-na-telefonu/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/15/crke-csz-na-nasih-pametnih-mobilnih-telefonih-zakaj-ne-uporabljam-sumnikov-na-telefonu/#comments Fri, 15 Feb 2019 07:42:25 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377477 Kadar pišem, komentiram, tvitam, objavljam na facebooku preko računalnika – takrat uporabljam črke ČŠŽ. Ko taiste stvari počnem preko pametnega mobilnega telefona pa se črke čšž pretvorijo v csz. Spremeni se tudi način pisanja, saj ne uporabljam velikih začetnic, veliko več je … Zakaj? Črke ČŠŽ in božične čestitke Mala in velika začetnica / primeri …]]>

Kadar pišem, komentiram, tvitam, objavljam na facebooku preko računalnika – takrat uporabljam črke ČŠŽ. Ko taiste stvari počnem preko pametnega mobilnega telefona pa se črke čšž pretvorijo v csz. Spremeni se tudi način pisanja, saj ne uporabljam velikih začetnic, veliko več je … Zakaj?

Ko sem jaz začel uporabljati prvi mobilni telefon (SE GA628) le ta ni imel šumnikov. SMSi so bili način komunikacije med mladimi in takrat nisem mogel pisati drugače. Prav tako sem v tistem času pisal tudi tekste na blogu brez šumnikov. Ker sem bil navajen takšne komunikacije – preko IRCa, ICQja, MSNja …

Šele kasneje, ko so se mobilni telefoni spreminjali in ko so dobivali nove in nove funkcionalnosti, med drugim tudi šumnike, sem parkrat uporabil ta način komunikacije – vendar je bil problem drugje. Če si SMSe pisal s šumniki, potem se je SMS podaljšal za precej znakov, saj šumnik ni bil navadna črka. In takrat še ni bilo “flat ratea” pri SMSih – torej neomejene količine poslanih SMSov. Smo pač bili bolj varčni in posledično smo tipkali vse brez šumnikov.

Navada je železna srajca, kajne? In tako je tudi pri meni. Ko pišem tekste za blog, jih ne preberem za seboj, zato imajo slovnične napake. Vendar se trudim, da so pisani s šumniki. Ko objavljam na facebooku, ali tviterju pa je precej odvisno od tega, če to počnem s telefonom ali z računalnikom. Ker v večini primerov komentiram in tvitam preko telefona, je večina mojih odgovorov brez šumnikov.

Glede na to, da imamo Slovenci šumnike in da smo lahko ponosni nanje, bi bilo verjetno prav, da bi bila vsa komunikacija s šumniki, pa vendar se mi s telefonom ne da iskati čšžjev, kajti gre za precej veliko izgubo časa. Mogoče bom nekoč vseeno premislil v tej smeri in naredil korak k temu, da bom tudi odgovarjal na facebooku, tvital in vse ostalo počel s šumniki.

Do takrat pa naj mi bo oproščeno, ker ne počnem tega. In hvala Klara, ker si me opomnila na to početje, ki ima očitno izvor v začetku moje komunikacije preko SMSov.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/15/crke-csz-na-nasih-pametnih-mobilnih-telefonih-zakaj-ne-uporabljam-sumnikov-na-telefonu/feed/ 3
Poslanec LMŠ Darij Krajčič ukradel sendvič, na seji to priznal in danes odstopil- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/14/poslanec-lms-darij-krajcic-ukradel-sendvic-na-seji-to-priznal-in-danes-odstopil/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/14/poslanec-lms-darij-krajcic-ukradel-sendvic-na-seji-to-priznal-in-danes-odstopil/#respond Thu, 14 Feb 2019 07:09:52 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377474 Saj ni res, pa vendar je. Poslanec LMŠ Darij Krajčič, ki je tudi predsednik odbora za zadeve EU je v torek na seji odbora DZ za kmetijstvo priznal, da se je odpravil v trgovino po sendvič, ker ga v trgovini 3 minute ni nihče opazil, se je odločil, da ukrade sendvič in naredi samoprijavo. Zakaj …]]>

Saj ni res, pa vendar je. Poslanec LMŠ Darij Krajčič, ki je tudi predsednik odbora za zadeve EU je v torek na seji odbora DZ za kmetijstvo priznal, da se je odpravil v trgovino po sendvič, ker ga v trgovini 3 minute ni nihče opazil, se je odločil, da ukrade sendvič in naredi samoprijavo.

Da, prav ste prebrali. Ne gre za 1. april. Niti ne gre za skrito kamero. Poslanec je na seji odbora, kamor se je očitno vrnil s sendvičem priznal kaj je storil: “Zdaj bom naredil eno samoprijavo. Čakam tam pri pultu, kjer so se trije ljudje pogovarjali med seboj. Zagotovo sem čakal tri minute. Kot da sem tam ‘luft’. In potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če kaj odneseš iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil. Šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Torej tudi tam, kjer imajo vse pod video nadzorom in ne vem, kaj še vse, gre tu in tam kaj skozi.

Včeraj je poslanec podal odstopno izjavo in v stranki LMŠ so jo tudi sprejeli. Gre za zanimiv primer – vsaj skozi moje oči, kajti v času odkar obstaja Slovenija ni bilo veliko takšnih primerov – da bi nekdo sam priznal, da je nekaj ukradel in prevzel odgovornost nase. Če bi se samo akterji TEŠ6 samoovadili, bi bilo vse skupaj precej drugače.

Mogoče pa je to znamenje, da se v naši politiki stvari vseeno spreminjajo in da je vse odvisno od tega kako “demokratična” je stranka. Predvsem pa me veseli, da je vsaj nekdo sposoben sprejeti posledice svojih dejanj, kar je redkost.

Jutri se bo verjetno Žan Mahnič odločil, da bo uvedel parlamentarno preiskavo, kjer bodo ugotavljali kakšen sendvič je bil – je bilo to s pršutom? Mortadelo? Je mogoče zraven naročil sir in kumarice? …

Poslanec LMŠ Darij Krajčič ukradel sendvič na seji to priznal in danes odstopil

Poslanec LMŠ Darij Krajčič ukradel sendvič na seji to priznal in danes odstopil

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/14/poslanec-lms-darij-krajcic-ukradel-sendvic-na-seji-to-priznal-in-danes-odstopil/feed/ 0
Darila za valentinovo / kaj kupiti za valentinovo / 14. februar- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/13/darila-za-valentinovo-kaj-kupiti-za-valentinovo-14-februar/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/13/darila-za-valentinovo-kaj-kupiti-za-valentinovo-14-februar/#comments Wed, 13 Feb 2019 10:41:27 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377472 Jutri je valentinovo. In vi ste brez idej, kakšna darila podariti za valentinovo. Niste edini. S tem se lahko tolažite in ker ste pristali tukaj … Ampak po vrsti. 14. februarja “praznujemo” valentinovo, oz. Saint Valentine’s Day – praznik svetega Valentina. Ta dan je povezan z darili, rožami, SMS-i, voščili in vsem ostalim sranjem, ki …]]>

Jutri je valentinovo. In vi ste brez idej, kakšna darila podariti za valentinovo. Niste edini. S tem se lahko tolažite in ker ste pristali tukaj … Ampak po vrsti. 14. februarja “praznujemo” , oz. – praznik svetega Valentina. Ta dan je povezan z darili, rožami, SMS-i, voščili in vsem ostalim sranjem, ki prinaša trgovcem velike dobičke, saj je za njih čas po novem letu “precej mrtev čas” in za valentinovo “biznis spet cveti”, nam pa prinaša prazne denarnice!

Torej, če ste danes naleteli na ta zapis, potem je moja ideja kaj kupiti za valentinovo povsem preprosta – NIČ! Zakaj? Ker ljubezen nima nič s kupovanjem daril. Vsak dan je lahko valentinovo in ne samo 14. februarja, ker se je nekoč nekdo tako odločil.

Smisel daril, vsaj zame, je v tem, da človeka presenetiš. Mu podariš nekaj takrat, ko tega niti najmanj ne pričakuje. Je res smisel daril v tem, da ga kupiš, ker ga kupijo vsi? In podariš isto, kot podarijo vsi ostali? Mogoče je včasih potrebna kritična distanca do takšnih praznikov, ki so namenjeni temu, da potegnete denarnico iz žepa in kupite darila, ki bodo za vedno ostala v omari.

Kaj torej kupiti, če ste se že odločili, da sodelujete “pri tem prazniku”. Moji nasveti so dokaj preprosti:

 • parfum / zelo osebna zadeva in ponavadi nastane precej velik problem, ko obdarovanec odkrije, da dotični parfum ne diši lepo na koži (previdno – predvsem pa preverite katere parfume ima vaš obdarovanec / obdarovanka že v svojo omari)
 • spodnje perilo / jeba. Če kupite preveliko spodnje perilo se za vas ne bo dobro končalo. Če izberete napačno znamko tudi ne bo pretiranega veselja v hiši (preverite katero blagovno znamo perila novi vaša obdarovanka / obdarovanec in preverite številko)
 • torbica / bravo. Všečna izbira. Verjetno vam je boljša polovica kdaj omenila, da bi imela LV torbico, ali pa mogoče samo MK torbico. Če se že odločite za tak nakup – nikar ne kupite fejka, predvsem pa se prepričajte, da potrebuje torbico takšne barve kot ste vi prepričani, da jo
 • prstan / romantično, pa vendar precej tricky. Je mogoče pričakovala zaročni prstan, vi pa ste kupili prstan za 100 evrov brez diamanta? Je mogoče alergična na zlato? Kaj pa barva kamna? Ste pomislili, da nima nobene cunje v takšni barvi? (nikoli ne kupite cheap shit prstana)
 • čevlji / če boste domov prinesli čevlje, ki ste jih prejšnji teden videli na striptizeti v strip klubu, to mogoče ne bo najboljša odločitev
 • rože / čudovito in izvirno darilo (NOT) – z rožami ljubljeno osebo raje presenetite na naključen dan, kot pa na valentinovo. Če pa že kupujete rože za darilo – kupite “rože v teglcu”, saj boste s tem preverili tudi to, če rože v njeni oskrbi sploh preživijo (preverite možne alergije)
 • večerja / topshit ideja. Rezervirajte vnaprej. Vendar preverite, če ima vaša ljubljena oseba takrat čas, ali pa bo morala biti doma s svojim partnerjem! (preverite, če je stanje na vaši kartici zadostno za restavracijo v katero se odpravljate)
 • playstation, velik TV, nov fotoaparat / vedno odlična izbira za obdarovanko. Vsaj iskreni ste in ste ji pokazali, da ste kupili darilo zaradi sebe (pozor v primeru, da gresta s partnerjem narazen, saj bo ona obdržala 49 inčni televizor)

Recimo, da je dovolj idej za darila za valentinovo z moje strani. Še enkrat vam svetujem – če imaš nekoga rad, potem ni potreno kupovanje daril. Lahko napišete par stavkov (ne iščite jih po internetu, kajti to je naredil že njen bivši fant – poudarek na bivši), lahko ji samo prinesete zajtrk v posteljo (ki ga je ona pripravila v kuhinji), ali pa ji preprosto poveste, da jo imate radi. Predvsem pa se zavedajte, da svari, ki jih lahko kupite, so le stvari. Vse ostalo nima cene …

Darila za valentinovo kaj kupiti za valentinovo 14. februar

Darila za valentinovo kaj kupiti za valentinovo 14. februar

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/13/darila-za-valentinovo-kaj-kupiti-za-valentinovo-14-februar/feed/ 6
#tokratgremvolit na EU volitve / Evropske volitve / 26. maj 2019- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2019/02/13/tokratgremvolit-na-eu-volitve-evropske-volitve-26-maj-2019/ http://thai-gov.info/blog/2019/02/13/tokratgremvolit-na-eu-volitve-evropske-volitve-26-maj-2019/#comments Wed, 13 Feb 2019 07:26:07 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=377469 Zadnje dni imamo priložnost, da iz prve vrste spremljamo dogajanje okoli Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta. Če pred tednom dni mogoče nismo vedeli, kdo je predsednik EU parlamenta, je v teh dneh vsem to postalo kristalno jasno. Prav tako pa smo lahko spremljali odzive naših EU poslancev ob njegovi izjavi. Kaj Evropa počne zame / …]]>

Zadnje dni imamo priložnost, da iz prve vrste spremljamo dogajanje okoli Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta. Če pred tednom dni mogoče nismo vedeli, kdo je predsednik EU parlamenta, je v teh dneh vsem to postalo kristalno jasno. Prav tako pa smo lahko spremljali odzive naših EU poslancev ob njegovi izjavi.

bodo 26. maja 2019 in jaz bom definitivno dvignil svojo rit in odšel na volišče – iz par razlogov:

 • ker lahko en glas spremeni marsikaj (kar smo doživeli na lokalnih volitvah)
 • ker gre za 15 minut mojega življenja – 15 minut, ki imajo posledice naslednjih 5 let
 • ker so v teh dneh padle maske določenih EU poslancev in je mogoče čas, da se razmerje poslancev v EU parlamentu spremeni
 • ker sem lahko vedno “kavč” komentator in se delam, da ne morem nič spremeniti – če ne grem na volišče, potem to povsem drži
 • ker se zavedam, da se veliko zakonov sprejme v EU parlamentu in potem jih Slovenija samo potrdi
 • ker mi je počasi dovolj nerganja, da imajo EU poslanci visoke plače in nič ne delajo – jim bo pač potrebno gledati pod prste in premisliti o tem komu bomo namenili svoj glas

To, da gremo na volitve bi morala biti naša dolžnost. Zavedam se, da bomo vedno našli 100 in več razlogov, da ne bomo šli na volišča in da se bomo raje odpeljali proti morju, ker bo tako čudovit dan. Pa vendar gre za en dan v 1824 dneh kolikor traja mandat (če sem pravilno izračunal) EU poslanca.

Žalosti me, da so mladi apatični glede volitev. Da je prepričanje, da se nič ne spremeni postalo mantra in da veliko ljudi verjame v to, da njihov glas ne šteje nič. Če ne kupiš listka za loto, ne moreš pričakovati sedmice in če ne oddaš glasu ne boš nikoli vedel, če je tvoj glas štel. Zelo preprosto.

Predvsem pa bi si želel, da bi “naši” poslanci v EU parlamentu zagovarjali naše interese – in ne zgolj interese političnih strank, ki jim pripadajo tako na ravno Slovenije kot tudi na ravni EU. Želim si, da bi imeli v EU parlamentu poslance z jajci, ki bi obtožili takšne izjave Tajanija in ne bi zgolj čakali kaj se bo zgodilo, da bodo ostali vsem všečni. Ampak za to so potrebna jajca.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2019/02/13/tokratgremvolit-na-eu-volitve-evropske-volitve-26-maj-2019/feed/ 2