thai-gov- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog Dzheyson Park Thu, 22 Feb 2018 05:58:13 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0-alpha-42718 http://thai-gov.info/blog/wp-content/plugins/squirrly-seo/view/css/feed.css Si zapisujete? Pozabljate? Zamujate na sestanke?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/22/si-zapisujete-pozabljate-zamujate-na-sestanke/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/22/si-zapisujete-pozabljate-zamujate-na-sestanke/#comments Thu, 22 Feb 2018 05:57:25 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375761 Vsak dan več informacij. Vsak dan več sestankov. Bombardirani smo iz vseh koncev in krajev z informacijami, ki si jih moramo zapomniti in ne smemo “zajebati”. Seveda je vse nujno in nič ne smemo pozabiti. Si zapisujete v rokovnik? Si pomagate s pametnim mobilnim telefonom? Imate tajnico, ki za vas opravi te zadeve? Ali pa …]]>

Vsak dan več informacij. Vsak dan več sestankov. Bombardirani smo iz vseh koncev in krajev z informacijami, ki si jih moramo zapomniti in ne smemo “zajebati”. Seveda je vse nujno in nič ne smemo pozabiti. Si zapisujete v rokovnik? Si pomagate s pametnim mobilnim telefonom? Imate tajnico, ki za vas opravi te zadeve? Ali pa ste tako trmasti, kot sem jaz in ne verjamete v zapisovanje? Zakaj? Ker ko si začneš zapisovati – začneš pozabljati..

Glede na trend naših življenj je pozabljanje nekaj povsem normalnega. In vsakomur se lahko zgodi, da pozabi na sestanek, da pride na kosilo par ur kasneje, ali pa da zamenja dan in pride v službo v soboto (no, ta primer je tukaj samo zato, ker se mi je zdel zabaven). Posledično veliko ljudi uporablja novodobne pripomočke za organiziranje in planiranje svojega časa:

  • “old skul” beležka
  • google calendar
  • opomnik na telefonu
  • specialne aplikacije, ki omogočajo preprosto organizacijo aktivnosti in usklajevanje z družino

Jaz sem se pred par leti odločil, da bom poskusil brez vsega tega. Ko možgani ugotovijo, da jim ni treba razmišljati o določeni stvari, potem postanejo bolj leni in človek zelo hitro ugotovi, da smo zaradi pripomočkov za organizaranje časa postali bosi in si ne zapomnimo več ničesar.

En tak primer so telefonske številke. Pred desetimi leti sem znal na pamet večino telefonskih številk v svojem telefonu. Sedaj – mogoče bi znal tri telefonske številke na pamet, vse ostalo pa je v telefonu. In dejansko niti vec ne razmišljam o številkah, ker jih hrani telefon in so na dosegu enega klika. Tudi včasih so bile tam, vendar je bilo njihovo število omejeno, predvsem pa se nisem vedno zanašal na tehnologijo.

To je precej podobna situacija, kot je pri zapisovanju. Zelo redko, ampak priznam, da se tudi meni zgodi, da pozabim na  sestanek, ali pa da pridem kam kakšen dan prej. Ampak to so redki momenti in zaenkrat mi moja metoda deluje še precej dobro.

Ali bom čez leta spremenil svoj pogled na vse skupaj in začel uporabljati “opomnike”? Upam, da ne bo potrebno, vendar če se bo število informacij dnevno še kar naprej dvigovalo – potem bom verjetno tudi sam moral poiskati rešitve, ki mi bodo pomagale organizirati del življenja.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/22/si-zapisujete-pozabljate-zamujate-na-sestanke/feed/ 1
Obvezna rezervacija v restavracijah v Sloveniji- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/21/obvezna-rezervacija-v-restavracijah-v-sloveniji/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/21/obvezna-rezervacija-v-restavracijah-v-sloveniji/#respond Wed, 21 Feb 2018 06:17:51 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375759 V zadnjem času se mi je že parkrat zgodilo, da sem prišel v restavracijo in sem jo tudi takoj zapustil. Ker nisem imel rezervirane mize, sem se za hrano obrisal pod nosom in šel iskati naslednjo restavracijo, kjer bom lahko, tudi brez rezervacije nekaj pojedel. Michelinove restavracije v bližini / L’Argine di Vencò, La Taverna …]]>

V zadnjem času se mi je že parkrat zgodilo, da sem prišel v restavracijo in sem jo tudi takoj zapustil. Ker nisem imel rezervirane mize, sem se za hrano obrisal pod nosom in šel iskati naslednjo restavracijo, kjer bom lahko, tudi brez rezervacije nekaj pojedel.

Ne pizdim. Še daleč od tega. V bistvu sem vesel, da restavracijam tako dobro “biznis laufa”, da potrebujejo vnaprej rezervirane mize in to ob točno določenih urah. Sem pa presenečen, saj do sedaj tega nisem bil navajen. V bistvu mi je bilo vedno najboljše se v zadnjem trenutku odločiti, kje bom jedel in potem tam tudi jesti. Sedaj pa je obisk restavracije postal že logistični zalogaj, saj si nihče ne želi oditi iz restavracije z dolgim nosom in praznim trebuhom.

Po eni strani razumem lastnike restavracij, da jim je lažje, če imajo rezervirane mize – in če imajo dovolj visoke cene, potem jim je vseeno za tiste goste “ki uletimo”, saj je celotna logistika in planiranje precej lažje. Po drugi strani tudi razumem, da je v zadnjem času (konjuktura) precej več denarja v obtoku, kar pomeni, da si ljudje lahko privoščijo tudi dražje razvade, predvsem pa razvade, ki so bile zadnja leta potisnjene nekje v kot. Razumem tudi, da je bilo v decembru nemogoče dobiti prosto mizo kjerkoli v Ljubljani, ampak vseeno mi je malce čudno, da imam večjo možnost, da brez rezervacije dobim mizo v restavraciji z Michelinovo zvezdo v bližnjih državah, kot pa mizo v Ljubljani. Vse je namreč odvisno od ljudi, ki delajo v restavracijah in njihovega odnosa.

Očitno bom moral svoj življenjski slog prilagoditi tem razmeram in vnaprej razmišljati o tem, kje bom jedel, kaj bom jedel in bom moral vnaprej rezervirati mizo, da ne bom odšel žalosten iz restavracije, ker imajo vse mize rezervirane, nimajo pa nobenega gosta v restavraciji. Ta fenomen me spominja na določene italijanske restavracije, kjer imajo rezervirane mize za goste ob 21. uri, ampak ob 18. uri ni mogoče dobiti tistih miz – ker so pač rezervirane.

Turizem smo ljudje. In do tega nam sicer v Sloveniji še precej manjka. Se pa določene stvari spreminjajo, predvsem pa se spreminjajo odnosi, ki smo jih navajeni na tem področju v Sloveniji. In ker je dovolj denarja v obtoku, se potrošniki prilagajamo gostincem. Pred leti je bilo to precej drugače, predvsem pa nisem nikoli potreboval rezervacije za večerjo v restavraciji. Ja, ja. Se že prilagajam in upoštevam trenutno situacijo!

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/21/obvezna-rezervacija-v-restavracijah-v-sloveniji/feed/ 0
Luka Mesec, Ahilova tetiva, odziv Pop Tvja in odzivi na družbenih omrežjih- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/luka-mesec-ahilova-tetiva-odziv-pop-tvja-in-odzivi-na-druzbenih-omrezjih/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/luka-mesec-ahilova-tetiva-odziv-pop-tvja-in-odzivi-na-druzbenih-omrezjih/#respond Tue, 20 Feb 2018 09:21:44 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375756 Luka Mesec je v oddaji Tarča 15. februarja 2018 izrekel besede, ki so završale po družbenih omrežjih. Njegovo izjavo so izkoristili na desnici, da so “obračunali” z njim, prav tako pa so na Pop Tvju pripravili celoten prispevek, kjer so dokazovali, da Luka Mesec nima pojma o čem govori. Pa je res tako? Ne! Ravno obratno, …]]>

Luka Mesec je v oddaji  izrekel besede, ki so završale po družbenih omrežjih. Njegovo izjavo so izkoristili na desnici, da so “obračunali” z njim, prav tako pa so na Pop Tvju pripravili celoten prispevek, kjer so dokazovali, da Luka Mesec nima pojma o čem govori. Pa je res tako? Ne! Ravno obratno, ampak to je povsem nepomembno …

Kaj je izrekel Luka Mesec in zakaj so ga pribili na križ v oddaji Tarča. Tole je delček njegove izjave:

Če hočemo priti v drugačen razvojni model, se bomo morali začeti spraševati, kako okrepiti notranji trg, kako postati manj odvisni od izvoza, ki je trenutno največja Ahilova peta našega gospodarstva. V tem smislu se bomo morali vprašati, kako poskrbeti, da bodo plače sledile produktivnosti in dobičkom.

In par minut po izjavi so se začele objave na tviterju:

Kaj je torej Ahilova peta, da najprej razčistimo to? ()
Frazem ahilova peta, tudi Ahilova peta, je nastal po slavnem grškem junaku pred Trojo Ahilu, ki je bil ranljiv samo v peto, za katero ga je mati Tetida prijela, ko ga je kopala po porodu. Ko je Ahil iz maščevanja za smrt prijatelja Patrokla v boju ubil Hektorja, se mu je Hektorjev brat Paris maščeval s tem, da ga je z Apolonovo pomočjo zadel v peto z zastrupljeno puščico.

Imamo torej izjavo in imamo razlago Ahilove pete. In sedaj bom dodal še izjavo Luke Meseca, kjer razloži svoj pogled na to.

Seveda je bilo takoj jasno, da bodo vsi njegovi nasprotniki, ki niti ne razumejo kaj pomeni Ahilova peta skočili v zrak in ga začeli smešiti. Seveda so takoj uporabili besede kot so socializem, Kuba in “njegovo nepoznavanje” ekonomije.

Pa je temu res tako? Če bi kdo razumel bistvo njegove izjave, bi razumel na kaj opozarja. Da ima Slovenija super izvoz – ampak da če staviš “izključno na izvoz” se ti lahko to vrne. Marsikdo se bo spomnil problemov, ki so jih imela podjetja, ko je razpadla Jugoslavija. Ampak v tem primeru je to vse nepomembno. Pomembno je, da so njegovo izjavo – predvsem pa del izjave zmaličili in jo uporabili proti njemu, čeprav je niso razumeli in čeprav je bila izjava povsem na mestu.

Neskončno let sem poslušal, da je potrebno pri naložbeni strategiji razpršiti svoj denar. Da manj boli, ko se karkoli zgodi. In če podjetje dosega 100 odstotni izvoz je to odlično – dokler se ne zgodi nekaj nepredvidenega in to tržišče v tujini izgine. Kaj se zgodi potem? Zlatih jajc več ni, ampak nihče ni vnaprej razmišljal o tem na kar je opozoril Luka Mesec.

Da ne bo pomote. Ne strinjam se z njihovo politiki, ampak s tako neumnimi napadi, kot je bil ta, ki so si ga včeraj zvečer privoščili tudi na Pop Tvju, pa samo vsi pokažejo nerazumevanje ekonomske situacije. Mojih pet centov.

p.s.: danes zjutraj sem opazil precej bolj koncizno razlago – predvsem pa veliko bolj utemeljeno razlago tega primera, ki

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/luka-mesec-ahilova-tetiva-odziv-pop-tvja-in-odzivi-na-druzbenih-omrezjih/feed/ 0
Janez Janša verjetno ni bil v življenju na nudistični plaži / efekt nudistične plaže- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/janez-jansa-verjetno-ni-bil-v-zivljenju-na-nudisticni-plazi-efekt-nudisticne-plaze/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/janez-jansa-verjetno-ni-bil-v-zivljenju-na-nudisticni-plazi-efekt-nudisticne-plaze/#comments Tue, 20 Feb 2018 06:18:27 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375754 Janez Janša je na slavnostni akademiji SDS v enem stavku dokazal, da nima niti kančka pojma o nudizmu, saj če bi ga imel, potem ne bi nikoli naredil tako neumne primerjave – nove politične obraz, ki se jih očitno precej boji, je primerjal z efektom nudistične plaže. Je šel Franc Breznik na speed dating z …]]>

Janez Janša je na slavnostni akademiji SDS v enem stavku dokazal, da nima niti kančka pojma o nudizmu, saj če bi ga imel, potem ne bi nikoli naredil tako neumne primerjave – nove politične obraz, ki se jih očitno precej boji, je primerjal z efektom nudistične plaže.

Njegova izjava definitivno sodi v “mimosunek leta”: Novi obrazi, ki se pri nas pojavljajo, imajo efekt nudistične plaže – od daleč zgleda vse zelo privlačno, ko pa prideš zraven, je pa to malo drugače. V svetovnemu turizmu nudistične plaže sicer obstajajo, so pa izjema, niso pravilo.

Mogoče bi bilo smiselno, da bi Janez Janša preden dela takšne primerjave razumel nudizem. Na nudističnih plažah se ne gre za privlačno, ali manj privlačno. Nudisti se ne ozirajo na to, kakšni so drugi ljudje. Ne ozirajo se ali so to mladi ali starejši. Ali so to beli ali črni. Niti ni pomembno bogastvo, ki ga ima kdo med nogami. Na nudistični plaži se ne ocenjuje obiskovalcev in se jim ne očita že vnaprej stvari. Vsak ima zase svoj prostor in uživa v tem. In vsak se ukvarja s seboj. Če bi to Janez razumel …

Verjamem, težko je to razumeti Janezu Janši, pa vendar bi bilo mogoče celo smiselno, če bi se kdaj vsaj za trenutek sprostil in pozabil na vse “zarote” in “udbomafije” … in kar je še nad njim in odšel na nudistično plažo – šele takrat bi lahko govoril o tem. Predvsem pa bi obstajala možnost, da bi razumel, da življenje ni zgolj tekmovanje – kdo ima daljšega, kdo bo koga bolj užalil, kdo bo izpadel večji kalimero …

Po drugi strani ga pa povsem razumem. Verjetno je cel kup kompleksov, ki so v človeku, ki ima občutek, da je nudistična plaža tržnica, kjer izbiraš med lepšo in gršo robo. In ker taista oseba tako enači tudi ljudi v politiki je vse skupaj precej smešno. No, v bistvu je žalostno. Ampak, ali je res kdo pričakoval karkoli drugega?

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/janez-jansa-verjetno-ni-bil-v-zivljenju-na-nudisticni-plazi-efekt-nudisticne-plaze/feed/ 3
Je šel Franc Breznik na speed dating z Ivano Trump?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/je-sel-franc-breznik-na-speed-dating-z-ivano-trump/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/je-sel-franc-breznik-na-speed-dating-z-ivano-trump/#respond Tue, 20 Feb 2018 05:50:14 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375752 Franc Breznik. Tisti poslanec SDS, ki trdi, da vsak tekač dosega hitrost 25 km/h pri svojem teku. Prav tako rad potvarja zgodovino, kot se je učil od svojega idola in predsednika Janeza. Še rajši pa se Franc Breznik fotografira s svojo uro, ki mora biti najbolj izpostavljena na fotografiji. Kako SDSovca Janez Janša in Franc …]]>

Franc Breznik. Tisti poslanec SDS, ki trdi, da vsak tekač dosega hitrost 25 km/h pri svojem teku. Prav tako rad potvarja zgodovino, kot se je učil od svojega idola in predsednika Janeza. Še rajši pa se Franc Breznik fotografira s svojo uro, ki mora biti najbolj izpostavljena na fotografiji.

Seveda potem posreduje te fotografije desnici naklonjenim medijem, ki poskrbijo, da pride zgodba med ljudi in ga prikažejo v pravi luči. Germanski tip, ki se zna marsičemu odpovedati in trdo delati, kot je opisal sam sebe.

Včeraj je Reporter objavil informacijo o tem, kako je Franc Breznik srečal Ivanko Trump. Glede na položaj njegove roke – ko jo pokroviteljsko “skoraj objame” – verjetno je ni niti upal, bi sam prej trdil da je bil na speed datingu. Ampak to so samo zlobna natolcevanja. Verjetno je sedela sama v lobiju in je izkoristil priložnost in jo prosil za fotografijo – seveda, kot sem že zgoraj omenil ni šlo brez obvezne ure na roki in širokega nasmeha. 

Avtor fotografije je – arhiv Francija Breznika. Kako pač ne. In v bistvu lahko v kratkem pričakujemo še njegovo fotografijo s slavno nemško manekenko Heidi Klum, ki jo je očitno tudi srečal – ali obstaja mogoče možnost, da se mu ni pustila ovekovečiti in je ostal brez njene fotografije? Dvomim. Močno. Franci je zaprmej poskrbel za to, da bo tudi njegova fotografija z njo dobila svojo pojavnost v medijih.

 

Vir: Reporter

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/20/je-sel-franc-breznik-na-speed-dating-z-ivano-trump/feed/ 0
Župnija Ljubno ob Savinji / 20 ali 10 m3 prve klase lesa ne bo nihče pogrešal- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/zupnija-ljubno-ob-savinji-20-ali-10-m3-prve-klase-lesa-ne-bo-nihce-pogresal/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/zupnija-ljubno-ob-savinji-20-ali-10-m3-prve-klase-lesa-ne-bo-nihce-pogresal/#comments Mon, 19 Feb 2018 12:34:25 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375749 Za obnovo fresk in oltarjev rosuljske cerkve se je župnija Ljubno ob Savinji odločila za zanimiv način zbiranja “prispevkov”. Svoje “vernike” so pozvali, da jim darujejo drevesa, ki so doživela “potres v gozdu” in obležala na tleh. Cerkev sprejema zgolj prostovoljne prispevke / cenik za birmo Cerkev, davčne blagajne in plačevanje davka v cerkvah Plečnikova …]]>

Za obnovo fresk in oltarjev rosuljske cerkve se je župnija Ljubno ob Savinji odločila za zanimiv način zbiranja “prispevkov”. Svoje “vernike” so pozvali, da jim darujejo drevesa, ki so doživela “potres v gozdu” in obležala na tleh.

No, v župniji niso malenkosti, saj predlagajo 20 ali 10 m3 lesa, vendar ne celuloznega, ampak prve klase. Seveda so zraven pripisal tudi TRR, kamor lahko nakažejo sredstva njihovi “verniki”.

Odlična poteza, kajne? In niti najmanj ne dvomim v uspešnost njihove akcije. Namreč, če je “bog” naredil “potres v gozdu”, potem je treba tudi žrtvovati nekaj lesa za taistega “boga”. Ker potem bo “bog” drugače gledal na njih.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/zupnija-ljubno-ob-savinji-20-ali-10-m3-prve-klase-lesa-ne-bo-nihce-pogresal/feed/ 1
Matej Tonin in njegovo bogastvo / Janez Janša se bo težko soočil s tem- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/matej-tonin-in-njegovo-bogastvo-janez-jansa-se-bo-tezko-soocil-s-tem/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/matej-tonin-in-njegovo-bogastvo-janez-jansa-se-bo-tezko-soocil-s-tem/#respond Mon, 19 Feb 2018 07:06:05 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375747 Matej Tonin je pred par dnevi postal predsednik stranke NSi in se takoj soočil s predsednikom SDS Janezom Janšo. Včeraj so predstavniki Mlade Slovenije na tviterju objavili fotografijo, ki zelo dobro pokaže koliko je Mateja Tonina v hlačah in zakaj se bo Janez Janša težko soočil z njim. Matej Tonin / Veste kaj. Če je …]]>

Matej Tonin je pred par dnevi postal predsednik stranke NSi in se takoj soočil s predsednikom SDS Janezom Janšo. Včeraj so predstavniki Mlade Slovenije na tviterju objavili fotografijo, ki zelo dobro pokaže koliko je Mateja Tonina v hlačah in zakaj se bo Janez Janša težko soočil z njim.

Fotografija, na kateri je predsednik stranke Matej Tonin je dovolj zgovorna sama zase. In je bila takoj opažena. Ali gre za provokacijo in z njo povezano medijsko pozornosti, ali gre za dejansko vzburjenje ali celo kaj tretjega pa sploh ni več pomembno. Po tej fotografiji sodeč namreč lahko sklepam, da se bodo fantje v parlamentu šli igrice kdo ima daljšega.

In? Kakšno je vaše mnenje?

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/matej-tonin-in-njegovo-bogastvo-janez-jansa-se-bo-tezko-soocil-s-tem/feed/ 0
Tomaž Lisec in SDS kolegi pojejo Avsenikovo pesem na Golici- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/tomaz-lisec-in-sds-kolegi-pojejo-avsenikovo-pesem-na-golici/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/tomaz-lisec-in-sds-kolegi-pojejo-avsenikovo-pesem-na-golici/#respond Mon, 19 Feb 2018 02:56:52 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375745 Tomaž Lisec je tisti predstavnik SDS, ki je skupaj z Žanom Mahničem šel na gala sprejem v Washington in ni povsem razumel koncepta “black tie dress codea”. Včeraj je ustrelil še enega kapitalnega kozla. Namreč on poje Avsenikovo pesem Na golici … Tomaž Lisec in Žan Mahnič v Washingtonu na gala sprejemu v čast Melanii …]]>

Tomaž Lisec je tisti predstavnik SDS, ki je skupaj z Žanom Mahničem šel na gala sprejem v Washington in ni povsem razumel koncepta “black tie dress codea”. Včeraj je ustrelil še enega kapitalnega kozla. Namreč on poje Avsenikovo pesem Na golici …

Da, prav ste prebrali. V stranki SDS so očitno odkrili dolgo pozabljeno besedilo pesmi Na golici – no, v bistvu ga niti Slavko Avsenik ni poznal, ko je pisal eno izmed najbolj prepoznavnih sklad Slovenije. Sicer je Slavko takrat zapisal “ta-rara-pa-pam”, ampak očitno Tomaža Lisca to ne moti, da je ne bi pel.

V bistvu bi bil nadvse navdušen, če bi “leaknil” video, kako pravi pripadniki stranke SDS prepevajo pesem Na golici na njihovem “partijskem kongresu”, ko so praznovali 29 let.

Se zgodi, kajne? No, včasih je samo malce smešno prebrati kakšen takšen tvit, sploh če se zavedaš, da Na golici nima besedila. Ampak verjetno se da to preprosto zapeti. Če imaš veliko domišljije, ali pa …..

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/19/tomaz-lisec-in-sds-kolegi-pojejo-avsenikovo-pesem-na-golici/feed/ 0
Ema 2018 je tu in pizdenje tudi / Twitter #ema2018- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/18/ema-2018-je-tu-in-pizdenje-tudi-twitter-ema2018/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/18/ema-2018-je-tu-in-pizdenje-tudi-twitter-ema2018/#comments Sun, 18 Feb 2018 10:25:54 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375743 Ema 2018, praznik glasbe. Praznik glasbenih izvajalcev, ki “ponosno” stopijo na oder in poskušajo čim bolj navdušiti žirijo, predvsem pa gledalce doma pred TV zasloni. Prireditev, ki ne stane malo in ki jo organizira nacionalna televizija. Zmagovalka EMA 2014 – Tinkara Kovač Spet – Round and round Ema 2010 – Hamo in Gal – Črni …]]>

Ema 2018, praznik glasbe. Praznik glasbenih izvajalcev, ki “ponosno” stopijo na oder in poskušajo čim bolj navdušiti žirijo, predvsem pa gledalce doma pred TV zasloni. Prireditev, ki ne stane malo in ki jo organizira nacionalna televizija.

Prireditev, ki ima eno dobro lastno – vsi pizdijo nad njo in posledično so komentarji na Twitterji in Facebooku bolj zanimivi, kot sama vsebina prireditve. Težko namreč rečem, da gre za glasbo..

Tudi letos, bom objavil moje predloge za Emo (vsako leto jih objavim, mogoče bo nekoč nacionalka končno zaštekala o čem pišem) in jih bodo nekoč uslišali:

  • za tri leta se “odklopimo” od popevke za Evrovizijo
  • privarčujemo precej denarja, ki ga vložimo v to, da v tem času vzgajamo kadre, ki bodo dejansko lahko dosegli kakšen uspeh
  • ker bomo čez tri leta, po dolgem času zopet na tekmovanju, nam bodo žirije bolj naklonjene
  • končno premagamo “slovenceljnost” v nas samih in naredimo šov
  • izberemo dejansko domačega predstavnika, ki zna peti in mu naredijo strokovnjaki (ne Raay in podobni) komad, ki bi imel potencialno možnost za uspeh
  • če nam tudi čez tri leta ne uspe, se preprosto sprijaznimo s tem, da smo boljši v športu in ta denar investiramo v športnike

Na predizboru so nastopili:Anabel, Tanja Ribič, KiNG FOO, Ina Shai, Indigo, ManuElla, Mila, Orter, Lara Kadis, BQL, Proper, Nika Zorjan, Marina Martensson, Nuška Drašček, Gregor Ravnik in Lea Sirk. V finale pa so se uvrstili: Proper – Ukraden cvet, Lara Kadis – Zdaj sem tu, BQL – Ptica, Lea Sirk – Hvala, ne!, Indigo – Vesna, Ina Shai – V nebo, Marina Martensson – Blizu in Nuška Drašček – Ne zapusti me zdaj ….

In sedaj k bolj zanimivemu delu. Komentarjem na Twitterju. Glede na to, da letos sam nisem spremljal izbora, so spodnji tviti dokaj povedni in prikažejo pogled določenega dela ljudi na to prireditev.

 

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/18/ema-2018-je-tu-in-pizdenje-tudi-twitter-ema2018/feed/ 4
Kam je izginilo spoštovanje? So nas res tako učili?- thai-gov.info http://thai-gov.info/blog/2018/02/16/kam-je-izginilo-spostovanje-so-nas-res-tako-ucili/ http://thai-gov.info/blog/2018/02/16/kam-je-izginilo-spostovanje-so-nas-res-tako-ucili/#comments Fri, 16 Feb 2018 05:52:39 +0000 http://thai-gov.info/blog/?p=375741 Zadnje dni je bilo veliko gneva prelitega na račun stavke učiteljev. Vsak, ki je imel par sekund časa, si ga je vzel za to, da je povedal, kaj si misli o stavki in kaj si misli o “itak preveč” plačanih učiteljih, ki itak nič ne delajo. In še stavkajo. Družbena omrežja so ljudem dala dodaten …]]>

Zadnje dni je bilo veliko gneva prelitega na račun stavke učiteljev. Vsak, ki je imel par sekund časa, si ga je vzel za to, da je povedal, kaj si misli o stavki in kaj si misli o “itak preveč” plačanih učiteljih, ki itak nič ne delajo. In še stavkajo. Družbena omrežja so ljudem dala dodaten zagon, da se postavijo v vlogo razsodnika in da “povedo svoje mnenje”.

Nekoč, ko sem bil jaz še mlajši, so me učili spoštovanja. Spoštovanja do sočloveka. Ne glede na njegov socialni, finančni, ali kakšen drugi status. Vsi ljudje smo bili ljudje. Tudi poklici, ki so jih opravljali ljudje so bili spoštovani, pa naj je šlo za natakarja, cestarja, prodajalko v trgovini, lastnika podjetja, ali pa politika. Potem se nam je zgodila demokracija in politika. Potem se nam je zgodila svoboda govora in zgodili so se nam interneti. In svet ne bo nikoli več takšen, kot je bil.

Verjetno se v tem času niso povsem spremenili kurikulumi v šolah, da so učitelji postali tisti, ki drugače izobražujejo otroke. Se je pa spremenila družba. So se pa spremenili odnosi. Predvsem pa smo v času demokracije vsi dobili možnost izraziti svoje mnenje preko različnih komunikacijskih kanalov, kar s pridom izkoriščamo za to, da obračunavamo z vsemi drugače mislečimi. To, da gre za svobodo govora seveda ne drži, ampak v tej zgodbi je to nepomembno.

Nisem zagovornik nikogar. Ponavadi sam “ščijem v veter”, ker si želim, da ljudje snamejo plašnice in pogledajo tudi izven svojih okvirov, predvsem pa, da razmislijo o svetu v katerem živijo. In se ozrejo tudi izven svojega mehurčka, ki je ponavadi precej drugačen, kot pa je realni svet na katerega so že pozabili.

Nazaj k stavki. Poklic učitelja je nekaj, kar bi vsaj po mojem skromnem mnenju moral biti hudičevo dobro plačan. Da. Prav ste prebrali. Učitelji in vsi ostali, ki sodelujejo v procesu vzgoje otroka so pomembni del otrokovega odraščanja. Včasih imajo učitelji večji vpliv na otroka, kot pa ga imajo starši, ki itak nimajo časa zanj – in posledično je otrok vpisan na vse obšolske dejavnosti. In tudi tam so učitelji in tudi ti učitelji vplivajo na vzgojo otroka.

Sedaj se bo verjetno kdo pridušal, da itak ne morem pisati o teh stvareh, ker nimam otrok. Drži. Da nimam otrok. Lahko pa precej bolj neobremenjeno gledam na vse skupaj, kot pa starš, ki si je zaradi stavke učiteljev moral vzeti dan dopusta in ga preživeti z otrokom. Se motim?

Kam je izginilo spoštovanje? Ja, Jakov Fak in njegovo nošenje zastave. Migranti. Delavci, ki opravljajo tista dela, ki jih mi ne bi opravljali. Uradnik. Ali pa voznik taksija … Kakšen odnos imamo do soljudi? Kako se obnašamo do njih? Je to, da imamo večji prihodek od nekoga predpogoj, da smo lahko nad njim vzvišeni? Nam izobrazba daje moč, da smo bolj prostaški in da smo mi tisti okoli katerih se vrti sonce?

To je svet, ki s(m)o si ga želeli. Samo čakam še, da kdo predlaga kaste in da se določijo pravila kdo spada v katero izmed njih. Ker je potrebno čim bolj popredalčkati stvari, predvsem pa je treba vse ožigosati. Ker to je demokracija in svoboda govora. Mogoče pa bi marsikdo moral za trenutek, če že ne more stopiti v čevlje drugega, vsaj poskusiti pogledati preko svojih “možganskih plank” in vsaj za trenutek razumeti kaj mu nekdo na drugi strani poskuša povedati. Slišimo se, vendar se ne razumemo.

]]>
http://thai-gov.info/blog/2018/02/16/kam-je-izginilo-spostovanje-so-nas-res-tako-ucili/feed/ 2