Januhairy je gibanje za ženske, ki se je začelo na spletu. Kje drugje. In poanta Januhairya je, da se ženske 30 dni ne brijejo. Moški imamo Movember, ženske Januhairy. V bistvu naj bi pri tem “movementu” šlo, da naj bi ženske postale najboljša različica same sebe. WOOOOT?

Če se mesec dni ne briješ, potem postaneš najboljša različica sebe? Mogoče sem nekje vmes kaj zgrešil, vendar dlake pod pazduho, po nogah in “bogisigavedi” kje še vse, ki jih ženske ne bodo brile mesec dni, ne bo vplivalo na to, da bo ženska postala boljša različica same sebe. V bistvu ne razumem tega povsem. In nekako si ne predstavljam, kako lahko dlačice vplivajo tako močno na ženske. Zakaj so se sploh potem kdaj brile, če je to rešitev za to, da ženska postane boljša različica same sebe?

Glede na to, da se je “gibanje” začelo na Instagramu, sem presenečen, ker odziv vseeno ni tako velik, kot bi pričakoval. Britanka Laura Jackson, ki je pobudnica tega “gibanja” je verjetno pričakovala večji odziv, predvsem pa več žensk, ki bodo sodelovale pri tem. Pa je njena objava dobila zgolj okoli 3000 “lajkov”, kar pomeni, da se vsi ne strinjajo z njo in da se naj vsak po svoje ukvarja s svojimi dlačicami.

Fotografije, ki jih dekleta objavljajo na instagramu v povezavi z #januhairy (okoli 4000 fotografij) so precej zanimive – nisem vedel, da v 14 dneh zrastejo dlačice pod pazduho za par centimetrov? Tudi nisem vedel, da zrastejo dlake na nogah več centimetrov v 14 dneh. Prav tako pa je zanimivo, da nobena ni objavila fotografije svojega spolnega organa in nas opozorila, da so bile v 70. letih vse ženske tako poraščene. Povsod.

Predvsem pa, nismo moški zahtevali od žensk, da se začnejo briti, depilirati, ali kakorkoli drugače odstranjevati dlačice. V bistvu gre za higieno in gre za lasten občutek. In če ženski paše, da je kosmata, naj bo. In če ji ne paše, naj ne bo. Logika je povsem preprosta. Vendar se bo vedno našel nekdo, ki bo želel doživeti svojih 5 minut slave in bo hlepel po pozornosti. No ja, tokrat jim ni ravno uspelo!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@janu_hairy) on

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. .