V zadnjih letih smo živeli v poplavi probiotikov – jogurti, prehranska dopolnila, … vse je temeljilo na probiotikih. Vendar je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) novembrra objavila, da že beseda probiotik predstavlja zdravstveno trditev – posledično pomeni, da te besede ne smejo več podjetja uporabljati.

Kaj so probiotiki? : pripravek, ki vsebuje žive mikroorganizme, ki ugodno vplivajo na zdravje človeka, živali: zaradi prebavnih motenj je moral uživati probiotike; učinek probiotikov; kapsule probiotika; izdelki, živila s probiotiki.

Probiotiki prebavilom pomagajo pri presnavljanju hrane, sintentizirajo vitamine, aminokisline, kratkoverižne maščobne kisline, ki hranijo črevesne celice, ter skrbijo za peristaltiko.

Ko sem pogledal na spletno stran Lekarnar.com sem odkril, da obstaja pri njih v naboru , ki so tretirani kot probiotiki. V spletni trgovini Mercator pa je .

Sedaj bodo očitno morali proizvajalci probiotičnih izdelkov najti nov buzzword, ki bo opisoval “probiotike” in jim pomagal pri pospeševanju prodaje.

Sicer pa za tiste, ki vas je strah, da brez probiotikov ne boste morali več živeti – podjetja bodo samo odstranila napise, še vedno pa bodo proizvodi vsebovali “probiotike”. Sicer vam sam svetujem, da raje uporabite preizkušene probiotike, ki so vam na voljo doma – kislo zelje, kisla repa, kumarice … Ali pa tudi kombucha čaj, kefir, temno čokolado, banane …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. .