Bi želeli darovati svoje organe in tkiva po smrti? eUprava vam omogoča, da postanete darovalec organov z online vpisom v nacionalni register opredeljenih oseb. In da ne bom samo grajal javno upravo, je tukaj na mestu pohvala!

Vsak državljan in rezident Republike Slovenije ima v času življenja pravico in možnost, da se opredeli glede darovanja svojih organov in tkiv po smrti. In darovalec je lahko vsak, ki se opredeli za to – pomembno je le, da je zdrav in da ni nosilec nobenih infekcijskih bolezni oz. da nima maligne bolezni.

Seveda ima darovalec možnost, da svojo odločitev o posmrtnem darovanju organov in tkiv prekliče. In to lahko stori prav tako online.

Če vas skrbi, da bi imeli kar vsi dostop do teh podatkov v nacionalnem registru – podatki so dostopni izključno zdravnikom, ki opravljajo koordinacijska dela na področju transplantacije. Ti so pooblaščeni, da lahko preberejo podatek o opredelitvi za darovanje po smrti. Podatek o tem, ali je nekdo darovalec ali ne, lahko transplantacijski koordinator ugotavlja šele takrat, ko ga iz centra za intenzivno terapijo obvestijo, da je pri nekom ugotovljena možganska smrt.

  • Vas zanima več o darovanju organov in tkiv po smrti – …
  • Se želite vpisati v nacionalni register darovalcev? .. Potrebujete certifikat, ali smsPASS – lahko pa to storite tudi po klasični pošti

Sam sem se odločil, da lahko dele mojega telesa uporabijo za tiste, ki jim bodo prišli prav.

184 Shares

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. .